G4Media.ro

Asztalos Csaba: Este neconstituțional orice demers de modificare a Codului civil pentru…

Asztalos Csaba: Este neconstituțional orice demers de modificare a Codului civil pentru a permite căsătoriile gay

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, anunță că orice tentativă de modificare a Codului civil pentru a permite căsătoriile între persoane de același sex este neconstituțională, având în vedere decizia 580 din 2016 a Curții Constituționale.

Președintele CNCD îi atenționează pe cei care susțin această teză că ”manipulează”.

Postarea integrală pe Facebook a lui Asztalos Csaba:

”Este NECONSTITUȚIONAL orice demers de modificare a Codului civil în sensul de a se permite căsătoria între persoane de același sex!

Art. 48 alin. (1) din Constituția României permite doar căsătoria dintre o femeie și un bărbat!

Decizia 580 din 2016 a CCR, pct. 42:

“În anul 1991, când Constituția a fost adoptată, căsătoria era privită în România în accepţiunea sa tradițională, de uniune între un bărbat și o femeie. Această idee este susținută de evoluția ulterioară a legislației în materia dreptului familiei din România, precum și de interpretarea sistematică a normelor constituționale de referință. Astfel, art.48 din Constituție definește instituţia căsătoriei în corelație cu protecția copiilor, deopotrivă “din afara căsătoriei” şi “din căsătorie”. Este evidentă, deci, componenta biologică ce a fundamentat concepția legiuitorului constituant în privința căsătoriei, fiind fără îndoială că aceasta a fost privită ca uniunea dintre un bărbat și o femeie, câtă vreme numai dintr-o astfel de uniune, indiferent dacă este în căsătorie sau în afara ei, se pot naște copii.”

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Chiar dex-ul (nu neaparat versiunea on line) ne zice ce inseamna in limba noastra stramoseasca „soti”. Asa ca… bani (d-ar fii numai asta)… de pomana.

 2. COPIII „DIN AFARA CASATORIEI” POT FI INFIATI !

  • In casatoriile gay sotul, sau sotii pot veni cu copii infiati „IN AFARA CASATORIEI” !

   CCR trebuie sa vina cu argumente mai solide daca vrea sa fie convingatoare in interdictia pe care o instituie !

   PS. Asta o spun in calitate de heterosexual convins ! 😉 😉 😉

 3. Curtea constitutionala se mai schimba deci si interpretarile se pot schimba. Iar motivarea aia cu biologicul e nelalocul ei. Copii din casatorie pot fi si infiati, o persoana homosexuala poate avea copii biologici din afara casatoriei. deci logica deciziei CCR nu sta prea bine pe picioare, iar niste membrii mai progresisti pot gasi alta interpretare

  • Ati gasit noful din papura. E clar ca referendumul asta a fost complet inutil. Si, daca nu stiati, o decizie CCR are aceeasi putere ca si Constitutia. Argumentul cu ‘Curtea Constiutionala se mai schimba deci interpretarile se pot schimba’ nu tine. Singura modalitate prin care o decizie CCR se poate schimba e fie prin referendum de revizuire a Constitutiei, fie printr-o alta decizie CCR. Si chiar daca interpretarile se pot schimba, 1. schimbarea jurisprudentei trebuie motivata 2. Inclusiv pretiosul dumneavoastra referendum ar fi putut fi afectat de o decizie a unei Curti care s-a schimbat si si-a schimbat jurisprudenta (doar nu credeati ca odata scris acolo e intangibil)

 4. Bravo, domnule Asztaloz Csaba!

 5. Ce mai manipuleaza acest individ !

  In Constitutia ROMANIEI scrie altceva:

  „Art. 48 – Familia
  (1) Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită”

  „ntre soţi,” [NU INTRE BARBAT SI FEMEIE]

  ” pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.”

  https://www.constitutiaromaniei.ro/art-48-familia/

  • Vezi ca el mai zice ceva si de o hotarâre CCR. Fuga la biblioteca si revizuieste-ti cunostintele!

   Te-a manipulat ignoranta proprie! Mare atentie!!

  • CNCD nu este CCR, sa spuna ce e constitutional si ce nu. In urma referendumului, de care legiuitorul este obligat sa tina cont, conform constitutiei, e posibil ca CCR sa reinterpreteze in scurt timp „soti”. Si atunci multi din cei 80% boicotarzi vor vedea cat au fost de prosti… dar nu ne va mai incalzi cu nimic.

 6. Madam prună când fu ministra justiției schimba 88 de art din codul penal fara aviz, dezbatere, proteste, sesizări, parlamentari, mitinguri, aprobări, etc. Așa și cu codul civil….îl schimbă un viitor ministru tehnocrat, Usrist, rezistent, etc de zici că nici nu a fost altfel vreodată!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.