G4Media.ro

Asociația Pride România a fost amendată de CNCD pentru că a defăimat…

Asociația Pride România a fost amendată de CNCD pentru că a defăimat religia ortodoxă într-un spectacol de teatru

Asociația Pride România a fost sancționată de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru că a defăimat religia ortodoxă într-un spectacol de teatru organizat în 10 iunie, în cadrul săptămânii Cluj Pride, de promovare a comunității LGBT. În cadrul acestei manifestări actorii au apărut îmbrăcați parțial în haine monahale, ținând pe genunchi un tablou în care era reprezentat Iisus și pe care au tăiat ceapă.

CNCD a aplicat o amendă de 2.000 de lei, a declarat pentru G4media.ro președintele instituției, Csaba Asztalos.

Reprezentanții Asociației Pride România s-au apărat spunând că nu au aplicat niciun tratament preferențial pentru vreun cult religios sau altul și că spectacolul a fost doar o formă de exprimare artistică:

”În cadrul spectacolului nu au existat acțiuni de deosebire, excludere, restricție și nici nu a existat un tratament preferențial pentru un cult religios sau altul, pentru a se putea prezuma că există o discriminare având ca mobil religia. În plus, faptele de a purta parțial haine monahale și de a tăia ceapă pe un tablou ce-l reprezintă pe Isus nu restrâng sau înlătură recunoașterea, folosirea sau exercitarea unui drept nici pentru cei care au participat la spectacol, nici pentru persoanele fizice aparținând vreunui cult religios recunoscut de către statul român. Partea reclamată recunoaște și respectă dreptul la libertatea religioasă conferit tuturor cetățenilor”, și-au argumentat punctul de vedere cei de la Asociația Pride.

În replică, reclamanții au acuzat folosirea batjocoritoare a unor simboluri religioase creștine spunând că ”reprezintă de fapt un act anticreștin de maximă gravitate, care nu poate fi scuzat sub pretextul unei manifestări așa-zis artistice”.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a decis să sancționeze Asociația Pride cu avertisment.

Context

“Eu sunt. Și?” abordează problema identității sexuale prin prisma ambelor tabere (pro/contra). Având ca punct de pornire situația lagărelor de concentrare pentru gay din Cecenia, spectacolul expune perspectiva locală/națională asupra acestui subiect polemic. Spectacolul, în regia lui Lorán Betty, s-a desfășurat cu ocazia Cluj Pride, a avut ca partener Tranzit House, iar intrarea a fost liberă.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter