G4Media.ro

Asociația Presei Sportive critică decizia Federației de Fotbal de a întrerupe comunicarea…

Asociația Presei Sportive critică decizia Federației de Fotbal de a întrerupe comunicarea cu jurnaliștii Gazetei Sporturilor: ”Discriminatorie, cenzura e de domeniul trecutului”

Consiliul Asociației Presei Sportive (APSR), organizație a breslei jurnaliștilor de sport, denunță într-un comunicat de presă decizia Federației Române de Fotbal (FRF) de a întrerupe comunicarea cu Gazeta Sporturilor, ai cărei ziariști nu mai au dreptul să pună întrebări la evenimentele federației.

”Considerăm că cenzura e de domeniul trecutului, iar libera exprimare este un drept care nu poate fi luat invocând motive de genul celor enunțate de FRF (…) Decizia FRF de a întrerupe comunicarea cu singurul ziar de sport din țara noastră rămas pe print este una neadecvată, discriminatorie am putea spune, o încercare de a stopa accesul reprezentanților acestei publicații la informații, de a le pune piedici în exercitarea meseriei și de a-și informa astfel cititorii”, arată Consiliul APSR în comunicatul citat.

Reamintim că FRF, instituție condusă de Răzvan Burleanu, a anunțat în 22 octombrie că a întrerupt comunicarea cu GSP, invocând o presupusă ”acțiune editorială concertată a publicației împotriva echipei naționale de fotbal a României, împotriva staff-ului acesteia și a federației în general”. Ca rezultat al decizie, oficialii FRF, antrenorii și jucătorii nu le mai răspund la întrebări și solicitări oficiale ziariștilor GSP.

Comunicatul oficial al Consiliul Asociației Presei Sportive (APSR):

”Nu cu mult în urmă, Federația Română de Fotbal a întrerupt comunicarea cu jurnaliștii Gazetei Sporturilor, ca urmare a articolelor apărute în respectiva publicație.

Astfel, singurul ziar de sport din România (ne referim evident la varianta tipărită) nu-și mai poate informa cititorii despre acțiunile Federației de Fotbal, lovindu-se de o decizie greu de înțeles, la 30 de ani de când presa și-a recâștigat libertatea de exprimare. FRF a anunțat că suspendă comunicarea cu Gazeta Sporturilor, invocând o atitudine ostilă a redacției. Ulterior, jurnaliștii GSP au fost blocați în mai multe conferințe, oficialii refuzându-le întrebările. Acest lucru s-a întâmplat inclusiv în conferința de prezentare a lui Mirel Rădoi, noul selecționer al naționalei, acestuia impunându-i-se să ignore întrebările jurnaliștilor GSP.

De asemenea, Gazeta Sporturilor nu a avut acces la conferința oficială care a prefațat tragerea la sorți a grupelor EURO 2020 de sâmbătă, 30 noiembrie. După cum susțin colegii noștri, reprezentanții entităților media au primit invitații din partea FRF, nu și singurul ziar de sport din România. Mai mult, reporterii Gazetei au fost prezenți la eveniment, dar nu au fost lăsați să intre la Casa Fotbalului. Explicația oamenilor de ordine a fost că este un eveniment închis și cine nu apare pe listă nu poate intra.

Asociația Presei Sportive din România nu poate rămâne impasibilă la decizia luată de oficialii FRF și ia atitudine împotriva acestei practici, greu de înțeles în lumea democratică în care credem că trăim azi. Considerăm că cenzura e de domeniul trecutului, iar libera exprimare este un drept care nu poate fi luat invocând motive de genul celor enunțate de FRF. Rolul jurnalistului este de a lua atitudine, de a critica, de a spune adevărul. Publicul iubitor de sport are dreptul de a afla adevărul, oricât de incomod ar fi el. De unde l-ar putea afla dacă nu de la reprezentanții mass-media, în fapt singurii autorizați de a adresa întrebări și de a primi răspunsuri oficiale. Dacă articolele publicate de GSP au deranjat, se putea găsi o altă variantă pentru lămurirea lucrurilor. A întrerupe comunicarea cu singurul ziar de sport din România e ca și cum oficialii FRF ar accepta tacit că situația nu e tocmai în regulă în ograda proprie.

Asociația Presei Sportive din România, o instituție cu peste nouă decenii de activitate, consideră că decizia FRF de a întrerupe comunicarea cu singurul ziar de sport din țara noastră rămas pe print este una neadecvată, discriminatorie am putea spune, o încercare de a stopa accesul reprezentanților acestei publicații la informații, de a le pune piedici în exercitarea meseriei și de a-și informa astfel cititorii. Conform prevederilor din Statutul APSR, este obligația noastră să luptăm pentru apărarea drepturilor ziariștilor sportivi, în conformitate cu prevederilor Constituției și a deontologiei profesionale”.

Foto: Răzvan Burleanu (Sursa: FRF)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Hehe, nenicule, Ioanitoaia și Hagi și-au luat ce merită. Gunoaiele merită doar ignorate

 2. Demisia lui Burleanu vrem!
  A adus fotbalul in sapa de lemn.
  Experimentează antrenori fara valoare la Naționala,
  Plateste onorarii pentru lipsa de performanta a antrenorilor numiti de el.
  Nu a putut pregăti trei stadioane pentru 2020.
  Indiferența totala!
  Demisia lui Burleanu vrem!

 3. Dacă ar fi existat și la noi ceva solidaritate, FRF ar fi susținut conferințe de presă cu săli goale de jurnaliști.
  Nu doar că FRF nu mai merită niciun fel de atenție din partea publicului (poate doar din partea autorităților anticorupție), dar această instituție ar trebui tratată cu ignoranță de toată presa până le ies figurile astea de fanarioți din cap.

 4. Poti sa vrei si pe mama demisiei! Astia n au onoare.
  Este sustinut politic.Dancu l a pus,dancu a dat semnalul ca il protejeaza afisandu se cu el in spania,la un meci fara miza.Demiterea a facut o imposibila mircea sandu cu modificarea statului iar asta a plusat alegand in jurul sau doar yes mani,altfel fotbalisti mediocri si limitati intelectuali.

 5. Eu nu inteleg de ce atat tam-tam pt chestia asta! Ce legatura are ziarul de can-can gsp cu presa sportiva!????

  • Cei de la gsp sunt de o ipocrizie maxima, e siteul cu cea mai drastica cenzura, incearca sa-l critici pe Tolontan sau pe Ioanitoaia sau sa nu fii de acord cu parerile lor exprimate in articolele respective.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.