G4Media.ro

Asociația Inițiativa pentru Justiție solicită demisia șefului Secției Parchetelor Militare, Pițu Cătălin…

Asociația Inițiativa pentru Justiție solicită demisia șefului Secției Parchetelor Militare, Pițu Cătălin Ranco după ce Înalta Curte a decis ca ancheta în dosarul Revoluției trebuie luată de la capăt

Asociația Inițiativa pentru Justiție solicită demisia șefului Secției Parchetelor Militare, Pițu Cătălin Ranco după ce Înalta Curte a întors dosarul Revoluției la Parchet, astfel că ancheta va trebui luată de la capăt după 32 de ani de la evenimentele din decembrie 89. Asociația mai cere Ministrului Justiției să inițieze un control cu privire la resursele utilizate pentru rezolvarea acestui dosar, cu privire la care nu se poate ajunge la judecată în fond.

Redăm mai jos comunicatul integral:

”Asociația Inițiativa pentru Justiție ia act de decizia definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care a fost respinsă ca nefondată contestația formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare, hotărând restituirea dosarului Revoluției la unitatea de parchet, respectiv Secția Parchetelor Militare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

În aceste condiții în care Instanța Supremă a constatat existența unor nulități absolute și a exclus probe, aspect ce denotă încălcarea normelor procesual penale, Asociația Inițiativa pentru Justiție solicită public demisia șefului Secției Parchetelor Militare, magistrat Pițu Cătălin Ranco. Totodată, raportat la gravitatea momentului, Asociația cere Ministrului Justiției, în exercitarea prerogativelor legale să demareze procedura de revocare a șefului Secției Parchetelor Militare, în paralel cu exercitarea unui control cu privire la resursele utilizate pentru rezolvarea acestui dosar, cu privire la care nu se poate ajunge la judecată în fond.

În același timp, Asociația Inițiativa pentru Justiție solicită Procurorului General al României efectuarea unei analize a soluției de restituire, în conformitate cu ordinele în vigoare și stabilirea imputabilității acestei soluții.

Este datoria legală și morală a Procurorului General și a Ministrului Justiției să stabilească dacă au existat culpe, neglijențe ori rea-voință în instrumentarea celui mai important dosar din punct de vedere istoric, cu care a fost investit Ministerul Public, urmare a evenimentelor din 1989.

Totodată, în contextul în care Statul Român se află în pragul plății unor uriașe despăgubiri ca urmare a imposibilității soluționării acestui dosar, așa cum a statuat Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Asociația Inițiativa pentru Justiție consideră ca absolut esențială stabilirea culpelor pentru ca celor vinovați de acest eșec să le poată fi angajată răspunderea juridică.”

Context

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis miercuri, printr-o sentință definitivă, ca dosarul Revoluției din decembrie 1989 să se întoarcă la Parchetul Militar, potrivit minutei de ședință. În octombrie 2020, Curtea Supremă a exclus mai multe probe depuse de Parchetul Militar la dosar, printre care rapoartele întocmite de SRI și de Comisia parlamentară de anchetă a revoluției care a funcționat în anii 90.

Instanța supremă a identificat mai multe probleme de legalitate în investigația procurorilor militari. Procurorii vor fi nevoiți să refacă ancheta la 32 de ani de la evenimentele din 1989, care s-au soldat cu peste 1.100 de morți.

Citește integral

Decizie definitivă: Dosarul Revoluției din 1989 e întors la Parchetul Militar. Ancheta trebuie refăcută, la 32 de ani de la evenimentele în care au fost uciși peste 1.100 de oameni

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. VA FI DECORAT !

  • De ce, ce-a gresit?
   Pretul pentru trantirea unui dosar greu este numirea la KKR.
   Aaaah, te gandesti la o decoratie cu plumb, de uz intern? Asa sa fie.

  • @florin
   asa sa-ti ajute Dumnezeu!

  • nu inteleg de ce unii vor sa fie bagat la puscarie ala care l-a dat jos pe ceausescu.
   era mai bine sa fi ramas ceausescu? :))
   p.s. presupunand ca iliescu a orchestrat lovitura de stat.
   desigur, iliescu a orchestrat caderea comunismului in toate tarile est-europene. plus primavara araba :)))

 2. Dar vai ce intamplare, pupilu lui predoiu și degrabănumitul de către iohanix in functia de sef al procuraturii militare, nu mai e dezirabil la reziștii exilați la oengeul de proveniență ?

  Ca să vezi ce schimbarea năravurilor și la uzere-ul ăsta …

  • predoiu E OMUL VARANILOR ?

 3. Reformă morbida pentru toți numiții politici.