G4Media.ro

Asociația Împreună pentru A8 acuză guvernul de rea credință și amenință cu…

Asociația Împreună pentru A8 acuză guvernul de rea credință și amenință cu procese: Ne-am adresat Avocatului Poporului la 300 de zile de la promulgarea legii, autostrada Iași – Târgu Mureș este blocată

Reprezentanții Asociației Împreună pentru A8 s-au întâlnit, luni, cu Avocatul Poporului, Renate Weber, pentru a-i adresa o petiție în care acuză Guvernul de întârzierea cu rea-credință a aplicării legii 291 din 2018 privind construcția autostrăzii Iași – Târgu Mureș.

Vicepreședintele Asociației, Cătălin Urtoi, a declarat pentru G4Media.ro, că demersul este ultimul înainte de acționarea în justiție a instituțiilor statului responsabile pentru aplicarea legii: CNAIR, Ministerul Transporturilor, Ministerul de Finanțe.

”Noi am făcut acțiunea aceasta, la Avocatul Poporului, la 300 de zile de la promulgarea legii privind contrucția Austrăzii A 8 Iași Târgu Mureș, când constatăm că autostrada este blocată la același stadiu în care se afla în 2011. Adica nimic concret.”, a mai explicat Urtoi pentru G4.

Context. În luna august, ministrul transporturilor, Răzvan Cuc, anunța că autostrada Marii Uniri, care face legătura între Târgu Mureş şi Iaşi, va fi declarată obiectiv de importanţă naţională. El a făcut declaraţia la finalul unei întrevederi pe care reprezentanţii asociaţiilor ce militează pentru autostrada A 8 au avut-o, la Iaşi, cu premierul Viorica Dăncilă, transmite Agerpres.

Intenția lui Cuc vine pe fondul protestelor repetate ale moldovenilor împotriva tărăgănării constante a proiectului din partea PSD în ultimii trei ani.

„Vom introduce în următorul CSAT şi Autostrada Marii Uniri ca obiectiv strategic de importanţă naţională, adică tronsoanele Târgu Mureş – Târgu Neamţ, Târgu Neamţ – Iaşi, Iaşi – Ungheni, inclusiv podul de peste Prut, şi vom păstra legătura. O dată la două săptămâni ne vom întâlni şi vom vedea paşii care s-au făcut pe acest obiectiv”, a afirmat Răzvan Cuc.

Acesta susţine că soluţia declarării autostrăzii A 8 de importanţă naţională a fost adoptată pentru a putea beneficia de finanţare de la bugetul de stat, ca alternativă la varianta iniţială de finanţare prin parteneriat public-privat.

Reamintim că în 2018 Parlamentul a votat o lege prin care obligă guvernul să construiască autostrada, dar până la acest moment guvernul Dăncilă nu a făcut nimic pentru a demara proiectul esențial pentru legarea Moldovei de restul țării.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Autoritățile au Plumb in picioare!

  2. Pamflet
    Iesenii si moldovenii au parte de ce au votat.
    Ardelenii, care au votat altceva, au cat de cat niste bucatele de autostrada….