G4Media.ro

Asociația cercetătorilor îi cere premierului Cîțu să explice diferențele dintre angajamente și…

sursa foto: Pixabay.com

Asociația cercetătorilor îi cere premierului Cîțu să explice diferențele dintre angajamente și alocarea pentru cercetare în 2021: Dacă estimările se adeveresc, România este condamnată să se îndepărteze ireversibil de profilul unei țări UE

Asociația Ad Astra a cercetătorilor din România îi solicită premierului Florin Cîțu, printr-un comunicat de presă-scrisoare, să explice “aparenta discrepanță” dintre angajamentele formulate din programul de guvernare și proiectul de buget. Scrisoarea menționează și ce vor să afle cercetătorii, care arată că România ar fi trebuit, anul trecut, să cheltuiască 1% din PIB pentru cercetare-dezvoltare, dar a cheltuit mai puțin de o șesime. Pe 2021, mai arată documentul menționat, proiectul de buget prevede iar o scădere, până la mai puțin de o șesime din cei 1% din PIB prevăzuți în programul de guvernare.

Ce vor să afle cercetătorii de la șeful guvernului:

 • Cum se vor realiza investițiile și măsurile din programul de guvernare în privința cercetării
 • Cum se vor desfășura competițiile de proiecte
 • Cum se va asigura eficacitatea investițiilor
 • Că măsuri are în vedere ca să recâștige încrederea comunității
 • Ce va face ca să respecte angajamentele României față de UE în acest domeniu

Scrisoarea afirmă că “în cazul nerealizării progreselor de competitivitate anticipate în programul de guvernare, credem că România riscă să intre, în 5-10 ani, în ‘capcana veniturilor medii’, adică într-o epocă de stagnare și tulburări sociale care urmează inevitabil epuizării resurselor de forță de muncă angajabilă pe salarii mici.”

Citește articolul complet pe Edupedu.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

 1. Ce ne trebuie cercetare?
  Producem grau, dam gazele, mergem la cules sparanghel ca asa vrea presedintele vostru …. si ne da Germania ce avem nevoie!
  Si apoi … nu trebuie gasit mecanism ca sa faca cercetatorii sa plece? Care este cel mai barbar mod? Tai finantarile. Nu asa a facut PDL-UDMR cu medicii? Vi se pare ceva schimbat?

 2. Trebuie sa cheltuim 85% din buget, peste 28% din PIB pe pensii si salarii… Educatia vrea 6%, Sanatatea 6%, Transporturile 2%+, Armata 2%, Agricultura 2%, Cercetarea 1%, Dezvoltarea 2%… pe aia de la Cultura si Sport i-a intrebat cineva? Cred ca vor si ei vreo 1% fiecare! Si mai sunt vreo 10 ministere fiecare doleante de „% din PIB”!

  A calculat vreunul din astia care tot cer „% din PIB” in loc de sume clare pe proiecte clare cate PIB-uri ne-ar trebui sa ii multumim pe toti?

  Fie ar trebui renuntat la „% din PIB”, fie ar trebui explicat ca PIBul Romaniei nu e Bugetul Romaniei, bugetul e doar 32-33% din PIB!

  • Pai, Guvernul maretei aliante a PUS in Programul de guvernare 1% din PIB!
   De ce NU apare in Buget 2021??!!!
   Daca nu-s bani, trebuia sa NU puna aceste Cifre mincinoase9si multe altele!) in Programul de guvernare al aliantei, la care ei s-au angajat si la votul din parlament cand a fost investit Guvenrul Catu si la depunerea juramantului la Cotroceni si pe care fix ca PSDragnea, acum NU le mai respecta!!!
   Scrisoarea se refera strict la promisiunile frumoase si mincinaose din Programul de guvernare al aliantei, Cifrele sunt din Progarmul de guvernare, unde Cercetarea e „prioritate nationala” pentru a creste „competitivitatea Romaniei”!!
   Daca nu-s minciuni, ce sunt acele Cifre puse pe hartie?!

  • Daca ar fi dupa ei, ‘cercetatorii’ si alte tipuri de persoae care primesc lefele din bani publici ar vrea ca mediul privat sa fie jupuit cat mai mult ca sa le mearga banii in buzunarul lor!

 3. Pai, de unde atata banet si pentru Cercetare?!
  Mareata alianta are „grija” bugetarilor, Salariile si Sporurile bugetarilor sunt la 110 Miliarde Lei si in 2021, fix ca in Anul 2020!
  Numai Sporurile bugetarilor sunt la aproape 27 Miliarde Lei/An, ca in anul 2020, adica aproape 27% din Cheltuielile cu Salarii si Sporuri!
  Ce-i trebuie aliantei Cercetare?!
  NU sunteti obisnuiti cu 1% pe hartie iar in final sa primti o Sesime!!???

  Conform Scrisorii Asociatiei cercetatorilor: in Anul 2020 acel 1% alocat Cercetarii reprezenta 11 mld RON, iar Guvenrul PNL le-a dat doar 1,75 mld RON, adică mai puțin de o șesime, asa cum arata Executia preliminara a Bugetului pe 2020!!
  In timp ce in 2020 acelasi Guvern Orban a alocat aproape 27 Miliarde Lei numai pentru Sporurile halucinante ale bugetarimii, din TOTALUL de aproape 110 Miliarde Lei Cheltuieli cu Salariile si Sporurile bugetarilor privilegiati!
  Guvernul liberal vrea bugetari, NU cercetatori!!!

 4. Cum ne-a aburit mareata alianta cu „reformele” marete ce vor SCHIMBA Romania PSDista din radacini, spune Scrisoarea:
  „Programul de guvernare al aliantei(pag 147) prevede că, până în 2024, Guvernul va cheltui 1 % din PIB pentru cercetare-dezvoltare din fonduri publice, în timp ce alți 1 % vor fi cheltuiți din fonduri private. Ținta de 1 % din PIB din fonduri publice în 2024 este reiterată si la pagina 182, unde este desemnată drept “obiectiv cheie național” pentru îndeplinirea agendei ”România educată”, alături de ținta de 6% din PIB pentru educație.
  În aceste condiții, am constatat cu surprindere că, în proiectul de Lege a bugetului pe 2021, la capitolul 5301 Anexa I, pag 11 (care, dacă înțelegem bine, însumează cheltuielile de “cercetare fundamentală și cercetare-dezvoltare” din tot bugetul de stat), se estimează o SCĂDERE a acestor cheltuieli, an de an, ajungând la 1,686 mld RON în 2024, adică, iarăși, MAI PUTIN de o SESIME din cât prevede Programul de guvernare(1%).
  Programul de guvernare conține sute de angajamente, obiective, ținte, acțiuni care țin fie de cercetare-dezvoltare, fie de inovare, de competitivitate, de performanța generală a administrației, societății și economiei și care nu pot fi atinse decât prin performanța sistemului de cercetare-dezvoltare.
  Este ușor de văzut că prea puține dintre acestea ar fi posibile la nivelul de finanțare anticipat în Legea bugetului. De fapt, dacă estimările bugetare se adeveresc, România este CONDAMNATA să se îndepărteze ireversibil și mai mult de profilul unei țări membre UE în ce privește domeniul critic al Cercetării-dezvoltării și implicit al Competitivității economiei și societății.”
  Fix ca la Pensii!!!

  Bravo, Catule, maretele voastre reforme SCRISE si ramase pe hartie vor SCHIMBA din radacini Romania PSDista peste o suta de ANI!

 5. Ministrul Cercetării este un oarecare Teleman, vajnic geolog cu activitate de coaching, președintele PLUS Ilfov, cel care ne spunea acum puțină vreme că va vorbi în perioada următoare cu toate companiile românești și străine din domeniul digital, care sunt câteva zeci de mii😀
  Ce așteptări aveți de la oamenii care v-au păcălit cu sloganuri pompoase, câtă vreme nu ați văzut (sau nu ați vrut să vedeți) cine se ascunde în spatele lor, nulități precum Dan Barna, Claudiu Năsui, Iulian Bulai sau acest ministru al cercetării.
  Asta ați votat, asta aveți.
  Să fiți sănătoși!

 6. Cercetatorii sa faca studii pentru teme cerute de producatori in parteneriate cu producatorii care au nevoie de cercetare . Poporul roman nu trebuie sa sustina din bani publici aflarea in treaba a ,,cercetatorilor ” .
  Cercetarea ca ,, aflare in treaba ” este o golanie . Rezultatul pus in practica conteaza . Iar rezultatul pus in practica se recupereaza prin pretul platitipe piata libera . Nu pomana din bani publici .

 7. Na, ca a intrat in fibrilatie obraznicul ONG Ad Astra, ca nu vor mai avea destui bani ca sa si-i imparta intre ei „cercetatorii” afiliati lui! Sau ca se repatrieze – foarte „meritocratic” – „cercetatorii de top din diaspora” pe banii publici ai fraierului de contribuabil roman.