G4Media.ro

Asociația Accept: Șapte cupluri gay au dat în judecată statul român la…

Asociația Accept: Șapte cupluri gay au dat în judecată statul român la CEDO și cer recunoașterea legală a familiilor lor în România

Asociația ACCEPT și 14 persoane care formează 7 cupluri stabile au dat în judecată statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru a reclama încălcarea dreptului la viață privată și de familie în România, se arată într-unn comunicat al organizației. Potrivit sursei citate, aceste persoane nu au putut accesa nicio formă legală de recunoaştere şi protecţie a familiei lor, cu consecinţele grave în viaţa lor de zi cu zi.

Partenerii nu sunt recunoscuţi la spital sau în relaţie cu alte unităţi sanitare ca fiind aparţinători – prin urmare, ei nu pot sta unul lângă celălalt la medic sau în spital şi nu pot decide pentru celălalt în cazuri de forţă majoră, nu pot ridica de la morgă corpul partenerului în caz de deces sau efectua demersurile de scoatere a certificatului de deces, obţinerea ajutorului de înmormântare.

Nu se pot moșteni unul pe celălalt prin intermediul moștenirii legale și nici nu pot beneficia de statutul de co-asigurat pe contractul de asigurări de sănătate al partenerului.

 • „Cererea adresată Curţii Europene a Drepturilor Omului a fost depusă de 14 reclamanţi care formează 7 cupluri de persoane de acelaşi sex, susţinuţi de Asociaţia ACCEPT. Am reclamat faptul că statul român şi-a încălcat obligaţia pozitivă de a acorda o formă de recunoaştere şi protecţie legală familiilor formate din cupluri de persoane de acelaşi sex. Mai mult, am argumentat existenţa unui tratamentul discriminatoriu prin care statul român, în mod activ, a modificat cadrul juridic după anul 2009 pentru a preveni obţinerea unei forme de protecţie juridică de către aceste cupluri. Am invocat încălcarea art.8 şi 14 din Convenţia Europeană pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale (CEDO), respectiv dreptul la viaţă privată şi de familie şi dreptul de a nu fi supus discriminării pe criteriul orientării sexuale şi am cerut aplicarea precedentului din cauza Oliari şi Alţii contra Italiei (21 iulie 2015),” a declarat Iustina Ionescu, avocată de drepturile omului și membră a ACCEPT.

Una dintre familiile care solicită la CEDO reglementarea parteneriatului civil în România este formată din Florin Buhuceanu (foto) și Victor Ciobotaru. Celelalte 6 cupluri doresc să rămână pe moment anonime.

Florin Buhuceanu este implicat ca membru ACCEPT în mișcarea pentru egalitatea persoanelor LGBTI de mai bine de 20 de ani, militând pentru abrogarea articolului 200 din Codul Penal.

Victor Ciobotaru este un absolvent al Institutului Teologic Adventist și organizează periodic un grup de suport pentru persoanele LGBTI cu credință în Dumnezeu. Florin şi Victor au o relaţie de cuplu de la începutul anului 2015, fiind în al cincilea an de când formează o familie. „Suntem în situația să ne expunem viața privată în presă. Nu ne dorim să fim în centrul atenției, însă trebuie să demonstrăm legiuitorului român că există o nevoie socială pentru reglementarea parteneriatului civil”, a declarat Florin Buhuceanu.

Potrivit ACCEPT, Victor Ciobotaru este om credincios: „Dumnezeu este foarte important pentru mine încă de când eram mic. Am avut nevoie de mult timp să reconciliez orientarea sexuală cu credința mea, întrucât Biserica respinde persoanele gay. Am învățat să mă accept și să mă înțeleg, găsindu-mi fericirea lângă persoana pe care o iubesc. Este cel mai important om din viața mea. Nu am nevoie de recunoașterea bisericii ca Dumnezeu să știe asta. Am însă nevoie de recunoașterea și protecția statului român, ca orice alt cetățean.”

 • „Curtea Constituționață a României a statuat prin Decizia nr. 534 / 2018 în cauza Coman faptul că persoanele LGBTI au un drept constituțional la viață privată și de familie, fiind egale cuplurilor heterosexuale ca drepturi și îndatoriri. În România, există un conflict între realitatea socială şi realitatea legală în care trăiesc familiile gay, cu consecințe foarte grave pentru comunitatea LGBTI, iar Parlamentul şi Guvernul refuză să pună capăt discriminării. Autoritățile participă în cunoștință de cauză la întreţinerea şi agravarea acestei situații. În ciuda faptului că cele 7 familii pe care noi le reprezentăm trăiesc împreună de ani de zile, sunt cunoscuţi şi acceptaţi de majoritatea celor din jurul lor ca familie (prieteni, vecini, familie extinsă, colegi), legea nu le conferă nicio recunoaştere oficială şi nicio protecţie legală. Argumentul invocat iar și iar – absența nevoii sociale – este unul mincinos. ACCEPT stă la dispoziția tuturor cuplurilor de același sex din București și din tară care doresc să dea în judecată statul român și le va reprezenta gratuit în instanță și la CEDO,” a declarant Teodora Ion-Rotaru, Directoare executivă, Asociația ACCEPT.

Asociația ACCEPT solicită reglementarea parteneriatului civil de peste 13 ani. Din 2008 până astăzi au fost depuse şi dezbătute în Parlament 8 propuneri de lege, dar niciuna nu a îndeplinit un număr suficient de voturi.

Guvernul şi coaliţiile politice aflate în această perioadă la guvernare nu au susţinut niciodată un proiect de lege, dimpotrivă: au afirmat că nu este nevoie de reglementarea parteneriatului civil, fie pentru că legea actuală este acoperitoare, fie pentru că nu există o nevoie socială.

Mai grav, uneori autoritățile au afirmat că relația de familie într-un cuplu gay este contrară ordinii publice şi bunelor moravuri.

Potrivit ACCEPT, sociologii estimează că în prezent aproximativ 10% din populație trăiește în cuplu, fără recunoaștere juridică. Din 1993 până în prezent, ponderea românilor care resping persoanele gay a scăzut cu 25 de puncte procentuale, iar suținerea pentru recunoașterea familiilor LGBTI este în creștere.

În comunicatul organizației se mai arată că, în contextul Referendumului din octombrie 2018, organizat ca urmare a solicitării unui grup de inițiativă numit Coaliția pentru Familie, referendum ce urmărea definirea restrictivă a familiei prin înlocuirea termenului neutru de gen ”soți” cu formula restrictivă ”un bărbat și o femeie”, populația României a boicotat în mod majoritar această inițiativă.

În ciuda unei campanii extrem de agresive realizată de Coaliția pentru Familie, de Guvern și de partidele de la guvernare, referendumul a eșuat – doar 21.1% din populație s-a prezentat la vot, în condițiile unui prag de 30%.

Sursa Foto: Accept

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. „… persoanele LGBTI cu credință în Dumnezeu.”
  Ironie maximă, cine i-a păcălit că Dumnezeu ar fi de partea lor, Sodoma și Gomora, ring a bell?

  • Iar sar toți „credincioșii” sa afirme ca știu voia divinității. Cred ca ar trebui făcută o delimitare clară între credință și biserică. E problema fiecăruia cum își gestionează relația asta și băgarea pe gât cu forța a unei cutume bisericești nu trebuie să obstructioneze legea.
   In definitiv ceea ce comunitatea LGBT cere, este o chestie de bun simț. Și ei sunt cetățeni la fel ca toți exaltații care sar imediat cu icoanele, Sodoma și Gomora. Nu îi mai judeca tu, și vezi de ale tale. Nu te încurcă cu nimic în viață un cuplu de același sex, nu îți cresc taxele, nu îți iau pâinea de la gură și nici copii din casă.
   Așa cum tu plătești taxe, impozite și ai obligații sociale și vecinul tău care poate e homosexual plătește la fel. Și asa cum tu te bucuri de recunoaștere în fața legii ca ai luat-o pe Mărioara sau Vasilica asa are și el dreptul să îi fie recunoscută relația.
   Multe alte țări mult mai dezvoltate ca noi au făcut pasul asta și ghici ce? Trăiesc la fel de bine.
   Așa că lăsați frustrările și ipocrizia!!

  • Eu doar constatam ironia de a crede în cineva care îți toarnă foc și pucioasă în cap! 😀
   Mă rog, or fi și masochiști pe lângă faptul că-s gay! 😉

  • persoanele LGBTI fara credință în Dumnezeu

  • Ironia constă taman în crede că îți aruncă cineva cu pucioasă în cap doar pentru că ești altfel decât ceilalți.

  • Dar preotii (persoane din sanul bisericii si, poate unii, persoane credincioase) cum de nu reprezinta o ironie? Dar cu persoanele care isi bat copiii/partenera, care ii neglijeaza, care isi inseala partenerul, care ii judeca pe altii, etc, care in general incalca preceptele credintei, insa se declara credincioase, cu astia cum e? Nu e tot o ironie? Daca ar fi sa ii luam pe cei ce se declara credinciosi si chiar respecta toate regulile credintei crestine, probabil vom gasi doar o mana de oameni (iar acestia, cu siguranta nu s-ar lauda nicaieri cu credinta lor, deoarece mandria este un pacat, iar ei sunt suficient de evoluati pt a sti ca credinta este ceva intim al tau, nu ceva ce trebuie expus in gura mare).

 2. Este doar începutul sodomizarii României . Așteptați sa vedeți ce va urma. Ați văzut ce s-a întâmplat dacă n-ați fost la vot in 2016, consecințe similare vor fi Pt ca n-ați fost la referendumul Pt familie

  • Stai liniștit că România a fost sodomizată mult și bine de PSD. A rămas și sodomizată, și cu banii luați.

 3. In calitate de membru al societatii romanesti consider nefiresc faptul de a fi considerata familie o uniune de orice fel intre doi barbati sau doua femei . O uniune intre doua femei sau doi barbati poate fi considerata prietenie si atit . Fara implicatii juridice si fara ca acestia sa aibe drepturi conferite de lege identic cu o familie constituita intre un barbat si o femeie . Ma refer la drepturi de orice fel ( inclusiv materiale suportate din bani publici ).
  Eu nu consimt sa platesc taxe si impozite unui buget public din care sa li se acorde drepturi unor astfel de ,,familii ,, . Mai mult , nu consimt sa platesc salarii unor functionari de orice fel care voteaza sau acorda astfel de drepturi unor astfel de ,,familii,,.

  • Iar ei ar trebui sa consimta sa plateasca taxe si impozite din care tu sa-ti dai plozii la scoala, sa mergi la spital si sa te bucuri ca esti “normal” ?

  • @citizenxyzq. Da amice, sa plătească, reprezintă 1% din populație. Ai tot dreptul sa futi gaura greșita in dormitorul tău. Dar “plozii” normali nu au nicio o obligație sa vadă doi bărbați sărutându-se pe strada sau sa umble cu pene in cur la dezgustătoarele alea de “pride parade”. Așa ca poți face ce vrei tu cu prietenul tău, dar nu trebuie sa normalizam orice aberații sexuale doar pentru niște minorități nesemnificative. Cum ar fi sa legalizam și sexul cu minori ca sunt și tembeli de ăștia?

 4. Acu ca am castigat referendumu, o sa facem obligatoriu sa fii ghei! Si sefu Barney a zis ca i-ar placea sa fie gheu da nu e societatea inca pregatita si bine a facut! Jos ciuma rosie!

 5. Atacul pârtarilor, faza pe tribunale. Acum ca PSD a fost înfrânt, s-au rezolvat toate. Trebuia doar o lege pentru ars in cur legal… ca nu mai ai loc in Romanica de autostrăzi, spitale, scoli și bunăstare…

  • Habar n-ai, în secunda doi după adoptarea căsătoriei gay se va auzi un zgomot infernal și din pământ se vor ivi ca prin magie autostrăzi și spitale! 😉
   Singurul lucru care ne împiedică să progresăm este absența drepturilor homosexualilor!

 6. Eu cred ca orice homosexual sincer stie ca nu exista si nu existat niciodata nici un fel de discriminare. E o inventie 100%. Un gay adevarat nu e interesat in definirea clara a familiei ca fiind barbat-femeie, deci nu are de ce sa voteze impotriva ei. Un gay adevarat stie ca se afla in afara legii lui Dumnezeu si sufera mult in sinea lui pentru asta. Altii sunt cei care se folosesc de ei…

  • La Facerea Lumii, cand i-a creat pe Adam si Eva, Domnul le-a spus: „Cresteti si va inmultiti si umpleti pamantul!”. Daca atunci, in loc de un barbat si o femeie, Dumnezeu ar fi creat 2 barbati sau 2 femei, omenirea ar fi avut… o singura generatie si n-am mai fi ajuns sa discutam azi despre LGBT!!

 7. Drepturile pe care le solicita leghebetistii sunt o problema falsa, deoarece toate aceste drepturi (patrimoniale, de succesiune, de a decide unul pentru celalalt etc.) se pot realiza la notariatul de stat. Cum pot trai in Romania impreuna mii si mii de cupluri de heterosexulai (avand bunuri impreuna si chiar copii), pot trai linistiti si gay-ii sau lezbienele. Problema lor e alta: dreptul la casatorie si adoptie, adoptia de copii (copiii altora!). Pentru ca nu au argumente serioase invoca, stupid, situatia ultima din viata unui om (cand este conectat la aparate), „cine decide deconectarea?”. Acolo sa se ajunga, se va gasi o solutie!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.