G4Media.ro

Armistițiu în Fâșia Gaza: Israelul şi Jihadul Islamic, mediați de Egipt, au…

sursa foto: Captură video

Armistițiu în Fâșia Gaza: Israelul şi Jihadul Islamic, mediați de Egipt, au decis încetarea focului în cel mai grav episod după 2021

Un armistiţiu între Israel şi gruparea militantă Jihadul Islamic a intrat oficial în vigoare sâmbătă seara târziu, un acord de încetare a focului mediat de Egipt fiind menit să pună capăt celui mai grav episod de schimb focuri de după 2021, relatează Reuters, citată de News.ro.

Pe măsură ce luptele s-au diminuat, străzile din Gaza, care fuseseră în mare parte pustii, s-au umplut de palestinieni. Unii oameni au aplaudat şi au claxonat, în timp ce alţii s-au îndreptat spre casele persoanelor ucise în lupte pentru a-şi arăta respectul.

„În lumina acordului dintre partea palestiniană şi cea israeliană, Egiptul anunţă că s-a ajuns la o încetare a focului între palestinieni şi israelieni”, se arată într-un text al acordului văzut de Reuters.

„Cele două părţi vor respecta încetarea focului, care va include încetarea atacurilor împotriva civililor, demolarea caselor, încetarea atacurilor împotriva persoanelor imediat după ce va intra în vigoare”, se mai arată în text.

Consilierul pentru securitate naţională al Israelului i-a mulţumit preşedintelui egiptean Abdel Fattah al-Sisi pentru eforturile depuse de Cairo, se arată într-un comunicat al premierului Benjamin Netanyahu.

„Liniştea va fi întâmpinată cu linişte, iar dacă Israelul va fi atacat sau ameninţat, va continua să facă ceea ce trebuie pentru a se apăra”, se arată în declaraţie.

Jihadul Islamic a confirmat, de asemenea, acordul. „Ne declarăm acceptarea anunţului egiptean şi îl vom respecta atâta timp cât ocupaţia (Israelul) îl respectă”, a declarat purtătorul de cuvânt al grupării, Dawoud Shehab.

Chiar şi în timp ce armistiţiul era finalizat, cele două părţi au continuat să tragă, sirenele de raid aerian răsunând până în suburbiile Tel Avivului, iar armata israeliană anunţând că a lovit ţinte ale Jihadului Islamic ca răspuns la tirurile de rachete.

Israelul a lansat ultima rundă de atacuri aeriene în primele ore ale zilei de marţi, anunţând că vizează comandanţii Jihadului Islamic care au planificat atacuri în Israel.

Ca răspuns, gruparea susţinută de Iran a lansat peste 1.000 de rachete, trimiţând israelienii să fugă în adăposturi antiaeriene.

În cele cinci zile de campanie, Israelul a ucis şase comandanţi de rang înalt ai Jihadului Islamic şi a distrus mai multe instalaţii militare.

De asemenea, cel puţin 10 civili, inclusiv femei şi copii, au fost ucişi în Gaza în timpul luptelor, iar două persoane – o femeie israeliană şi un muncitor palestinian – au fost ucise de tiruri de rachete palestiniene în Israel.

sursa: News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Acolo trebuie o victorie totală a Israelului. Desculții ăia de arabi trebuie să priceapă că pentru fiecare rachetă trimisă în Israel, vor veni înapoi câteva zeci. Chiar nu le pasă de viețile lor? Folosesc aceleași tactici de lași, ascunzându-se în spatele copiilor și a civililor.

  2. Israelul este un stat înființat de americani după 45 din teritorii palestiniene …