G4Media.ro

Armenia va ratifica Statutul de la Roma și va putea să-l aresteze…

Sursa foto: Dmitry Azarov / SPUTNIK / AFP

Armenia va ratifica Statutul de la Roma și va putea să-l aresteze pe Putin pe teritoriul său

Armenia va ratifica integral Statul de la Roma, tratatul care stă la baza Curţii Penale Internaţionale (CPI), ceea ce ar obliga Erevanul să îl aresteze pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru presupuse crime de război în Ucraina, în cazul unei vizite în ţara caucaziană, a anunţat premierul armean Nikol Pașinian, citat de EFE, scrie Agerpres.

„Guvernul a depus Statutul de Roma în Adunarea Naţională (parlamentul) şi, în conformitate cu poziţia mea, documentul va fi ratificat integral”, a declarat şeful guvernului armean în faţa legislativului de la Erevan, potrivit agenţiei de presă Armenpress.

Potrivit lui Pașinian, această decizie „nu are nimic de a face cu relaţiile între Armenia şi Rusia, ci cu problemele de securitate ale Armeniei”.

Această decizie a provocat indispoziţie la Moscova, care a cerut explicaţii Armeniei cu privire la posibila ratificare a Statutului.

Curtea Constituţională a Armeniei a decis la 24 martie că angajamentele pe care republica ar trebui să şi le asume în cazul aderării la Statutul de la Roma trebuie să corespundă legislaţiei ţării, ceea ce ar permite Erevanului să îl ratifice.

Aceasta ar permite Armeniei să sesizeze Curtea Penală Internaţională împotriva Azerbaidjanului, cu care se află în conflict de peste trei decenii din cauza enclavei Nagorno-Karabah, un teritoriu azer cu o populaţie majoritar armeană, precum şi din cauza problemelor legate de demarcarea frontierelor.

Totuşi, acest lucru ar obliga-o, de asemenea, să respecte hotărârile instanţelor internaţionale, cum ar fi decizia CPI din 17 martie prin care a fost emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin.

Posibila ratificare a Statutului de la Roma de către Erevan ar agrava şi mai mult relaţiile sale cu Moscova, care au fost deteriorate de recentele declaraţii ale premierului armean Nikol Pașinian potrivit căruia Rusia „singură pleacă” din Caucazul de Sud.

Ministerul rus de Externe l-a convocat săptămâna trecută pe ambasadorul Armeniei, căruia i-a fost exprimat un protest ferm al Moscovei, la care s-au adăugat o serie de declaraţii ale unor înalţi responsabili armeni şi arestarea unor jurnalişti proruşi în Armenia.

Bloggerul prorus Mikael Badalian şi editorialistul „Sputnik Armenia” Ashot Gevorkyan au fost reţinuţi în oraşul armean Goris, în sudul ţării, a indicat joia trecută RIA Novosti.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Buna asta.