G4Media.ro

Arheologii din Tulcea profită de lucrările la un parc eolian și cercetează…

Sursa foto: Google Maps

Arheologii din Tulcea profită de lucrările la un parc eolian și cercetează mai mulţi tumuli funerari, vechi de 3.000 de ani / Tumulii sunt ridicaţi deasupra unui mormânt, cu scop de protecţie sau observare astronomică

Arheologii Institutului de Cercetări Eco-Muzeale din Tulcea (ICEM) studiază, în această perioadă, mai mulți tumuli funerari din localitatea tulceană Văcăreni, relatează Agenția de presă Rador, care citează Radio Constanța.

Directorul ICEM, Sorin Ailincăi, ne-a declarat că pe teritoriul comunei erau cunoscuți doar câțiva tumuli, numărul exact al acestora fiind de 70 și identificați de curând.

“În lista monumentelor istorice, cred că sunt sunt două sau trei situri din comuna Văcăreni, dar acum avem, în schimb, peste 70 de situri ce pot fi identificate oricând pe baza unor coordonate și au un regim de protecție, fiind înscrise în Repertoriul Arheologic Naţional. Cu prilejul construirii sau amenajării unui parc de mori electrice, parcuri eoliene sau cum se numesc, a trebuit să cercetăm cinci tumuli. Ce am găsit până acum indică faptul că ei au fost ridicaţi probabil la Mileniul III, prima parte a Mileniului III î.Hr., Epoca Bronzului și au și niște înmormântări secundare, probabil din Mileniul II î.Hr.”, a declarat Sorin Ailincăi.

Tumulii sunt movile de pământ sau de piatră, de formă conică sau de piramidă şi sunt ridicaţi deasupra unui mormând, având drept scop protecţia. Tumulii, care sunt caracteristici pentru multe culturi antice din toată lumea, au datează încă din Neolitic. Scopul lor nu era doar unul funerar, ci și ca observator astronomic.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...