G4Media.ro

Argumentele Cotroceniului în fața CCR: Guvernul Dăncilă a primit votul de învestitură…

Argumentele Cotroceniului în fața CCR: Guvernul Dăncilă a primit votul de învestitură al Parlamentului în componența PSD-ALDE. După ruperea coaliției, premierul trebuie să ceară un nou vot de încredere

Consilierul prezidenţial Mihaela Ciochină a susţinut miercuri, la dezbaterea de la CCR privind sesizarea referitoare la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre prim-ministru şi preşedintele României, că votul de încredere acordat de Parlament Guvernului Viorica Dăncilă a vizat Guvernul în ansamblul său, transmite Agerpres.

„Votul de încredere acordat de Parlament Guvernului Dăncilă a vizat Guvernul în ansamblul său, în compoziţia politică asumată de cele două partide. În ceea ce priveşte repartizarea portofoliilor între PSD şi ALDE, câtă vreme coaliţia de guvernare a funcţionat, atribuirea în concret a funcţiilor de ministru reprezenta o decizie a celor două partide ce nu afecta exercitarea competenţei preşedintelui României (…). Însă, în raport de noua situaţie de fapt determinată de ieşirea ALDE de la guvernare şi de faptul că portofoliile nu au fost expres delimitate de cele două partide, deţinerea fiecărui portofoliu trebuia dovedită de către prim-ministru, iar analiza acestui aspect trebuie analizată de către Curte exclusiv prin raportare la documentele depuse în probaţiune”, a declarat Ciochină în faţa judecătorilor constituţionali.

Ea a adăugat că obligaţia preşedintelui de a da curs „de îndată” propunerii de revocare a unor miniştri ai Guvernului „nu mai subzistă”.

„Preşedintele României nu a primit nicio dovadă cu privire la portofoliile deţinute de PSD, că persoanele propuse sunt membre PSD, aparţin altui partid politic sau sunt independenţi politic. În aceste condiţii, faţă de situaţia survenită anterior sesizării curţii, dispoziţiile art. 85 alineatul 2 din Constituţie nu mai pot fi aplicate fără acordul prealabil al Parlamentului. Mai mult, considerăm că decizia Curţii Constituţionale 875 din 2018 nu a avut în vedere concursul de proceduri prevăzut în cadrul art 85, Curtea pronunţându-se exclusiv cu privire la întinderea atribuţia prevăzută la art 85 alineatul 2 din Constituţie. De aceea, în ceea ce priveşte obligaţia de a da curs ‘de îndată’ propunerii de revocare a unor membri ai Guvernului, aceasta nu mai subzistă, atâta vreme cât procedura de care era legată această obligaţie nu mai era aplicabilă.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Toni Greblă, pledoarie în fața Curții Constituționale: Conform Constituţiei, preşedintele nu are nicio atribuţie în numirea ministrului interimar

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. PSD-istilor: va e suficient de clar sau ma veti forta sa va desenez pe vreun perete in Kiseleff10? Presupun ca ati vizionat Exorcistul 2…?

  2. Este evident , presedintele nu este atoate stiutor , guvernul este cel care trebuia sa prezinte presedintelui intreaga situatie la zi , situatie ce a decurs din iesirile publice ale reprezentantilor PSD si ALDE . Presedintele nu poate fi obligat sa semneze in necunostiinta de cauza si atunci in mod evident , a cerut guvernului ,indiferent care este compozitia lui ,sa ceara validarea in parlament .Abia dupa validare pot fi urmati ceilalti pasi ce deriva din legislatie .

  3. CCR apara in primul rand demnitatea omului. Daca e femeie aceasta se pateaza chiar mai usor.
    Nu e cu gandul la coate goale care au ghinion ca nu isi vad de treburile lor carea le-au fost predestinate

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.