G4Media.ro

ARCEN: Ne îngrijorează fenomenul „graffiti tag-urilor” de pe clădirile istorice. Ateneul, o…

ARCEN: Ne îngrijorează fenomenul „graffiti tag-urilor” de pe clădirile istorice. Ateneul, o nouă victimă / E nevoie de un regulament ferm care să oprească mutilarea oraşului

Organizaţia non-guvernamentală ARCEN, care elaborează proiecte şi programe de conservare a memoriei Bucureştiului, semnalează faptul că a crescut îngrijorător numărul „graffiti tag-urilor” de pe clădirile istorice din Capitală, o nouă „victimă” fiind Ateneul Român.

„Ne îngrijorează fenomenul «graffiti tag-urilor» de pe faţadele clădirilor istorice din Bucureşti. O nouă victimă: Ateneul Român, monument istoric de valoare naţională înscris în patrimoniul universal UNESCO. Lipsa acţiunii atrage după sine şi mai multe tag-uri”, spun reprezentanţii ARCEN într-un mesaj pe Facebook, la care ataşează o fotografie.

Aceştia fac apel la bucureşteni să sesizeze organizaţia dacă văd „clădiri mutilate”.

„Am putea face împreună un inventar. E nevoie de un regulament ferm care să oprească mutilarea oraşului”, mai spune ARCEN.

Sursa foto: ARCEN

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

23 comentarii

 1. Cel mai cenzurat de romani e portretul lui Vlad Tepes si Mihai Viteazul.

  • Vezi că se spune „cele mai cenzurate sunt portretele lui Vlad si Mihai” că se folosește pluralul, e mai mult decât un portret. Mai treci puțin pe la școală, sau te bagi în haur cu „oameni” de nivelul tău.

  • Nici iubitul vostru EugenJebeleanu n-a atins perfectiunea limbii talharului roman de azi.

  • împușcați
   și prăjiți.
   public.

   lol, nu le luați de bune .. trași în țeapă, e de-ajuns. în aia, J&J evident
   voi, la care v’ați gândit

 2. Oh vai ce fenomen îngrijorător, îmi tremură chiloții rupți de atâta frică. Până și sfântul Ateneu a ajuns o victimă. E ceva absolut oribil. USL să dea o lege fermă că nu se mai poate, imediat fac implozie mămăligarii. :-))))

  • Orasul nu e foaia ta de desen. Poti sa te mazgalesti pe fata si sa ne lasi orasul curat. Daca esti prins sper sa ajungi la racorica cateva luni 1 an sa desenezi acolo.

  • Deci unu care a măzgălit ceva să ia un an de pușcărie după „creierul” tău? Imediat iau mai mult ăia care scriu pe pereți decât spăgarii de milioane de ieuro care te-au făcut sărac. O amendă mare e suficient, dar nu, George vrea pușcărieeee :-)))

  • doar saracii fac puscarie. bogatii care iau spaga iau pensii speciale.

  • @sun tzu
   Iti tremura chilotii?
   Ti-a cazut ob-ul?

  • probabil ești unul din derbedeimea care nu știe carte dar mizgalesc ce au făcut alții cu multa trudă! Legi sint destule, trebuie aplicate f dur asta este! Asta nu are treabă cu politică ci cu prostia din capul celor care mizgalesc! Auzi la ei….graffiti……nu nene este o prostie!

 3. Aproape ca nu exista zid in Bucuresti care sa nu fie mazgalit de grafitisti. Politia Locala doarme, ca de obicei.

 4. Bucuresti orasul catuselor.

 5. Închisoare cu executare de la 3 luni la 12 pentru tâmpiții care mazgalesc pereții.

 6. Da, cred că un regulament ferm e tot ce lipsește.
  De unde or apărea ăștia?

 7. Până așteptați reglementările legale, mi se pare mai simplu să le înlăturați prin ștergere. Și pentru ca asta să fie posibil, poate că suprafețele ar putea fi acoperite cu o substanță transparentă, lavabilă și care să nu afecteze clădirea. Arhitecții și apărătorii patrimoniului ce propun?

 8. cei care dau grafuri sa le fie rupte mainile si vanduti in africa pentru sclavia alba

 9. Prin Olanda au rezolvat problema altfel. Vopseaua din spray-uri au markeri (nanoparticule) individuali și serie pe ambalaje, iar cînd un ”pictor” le cumpără i se ia datele personale și ce produse a cumpărat (seriile de pe spray-uri). Iar cînd își lasă talentul pe ziduri, se ”citesc” markerii și îi bate meliția la ușă.

 10. E mai greu sa curete decit sa primeasca o amenda pe care oricum nu o platesc. Pedeapsa trebuie sa fie stergerea operelor de arta de catre artist. Si cel prins sa fie pus sa stearga si capodoperele artistilor anonimi.

 11. Concluzie: metoda olandeza mentionata mai sus care identifica cumparatorul si amenda care sa acopere costul pentru stergerea a 10 porcarii ,,graffiti art”.
  Nu are bani ratatul, munca in folosul comunitatii pana acopera costul. Nu presteaza munca , puscarie 1-6 luni sa infrumuseteze toaletele pentru suparati .