G4Media.ro

Ar putea imigranții ilegali să dea peste cap procesul electoral din America?

Photo by Guillermo Arias / AFP

Ar putea imigranții ilegali să dea peste cap procesul electoral din America?

Cu câteva zile înainte ca senatorii de la Washington să înainteze un proiect de lege care viza încetinirea imigrației ilegale, Elon Musk a scris pe platforma X că democrații susțin imigrația ilegală masivă în Statele Unite ca să atragă mai mulți alegători. Subiectul este important, mai ales în contextul în care unii experți afirmă că imigranții ilegali, ajunși în America în special traversând fraudulos frontiera cu Mexicul, pot avea un impact semnificativ asupra reprezentării statelor în camera inferioară a Congresului de la Washington și în Colegiul Electoral. Care este însă adevărul?

Critici de la Musk și Trump

Într-un mesaj postat pe X pe 2 februarie, Elon Musk a scris: “Strategia lui Biden este foarte simplă: 1. Primiți cât mai mulți (imigranți) ilegali în țară. 2. Oferiți-le un statut legal pentru a crea o majoritate permanentă – un stat cu un singur partid. De aceea ei (democrații) încurajează atât de multă imigrație ilegală. Simplu, dar eficient.”

Comentariile lui Musk au însoțit o captură a unui material al agenției AP din ianuarie 2021 intitulat “Biden va prioritiza statutul legal pentru milioane de imigranți.” (Eforturile lui Biden au stagnat atunci deoarece proiectul de lege propus pentru 2021 nu a avansat în Congres).

Houston Chronicle a notat că, pe parcursul unei săptămâni, Musk a postat de zeci de ori mesaje despre imigrație. De exemplu, într-o altă postare, miliardarul a scris că “orice deportare este un vot pierdut.”

“Așa cum s-a întâmplat săptămâna aceasta, puteți ataca literalmente ofițerii de poliție în plină zi în New York, puteți fi eliberat fără cauțiune, puteți arăta degetul mijlociu tuturor și *cu toate acestea* să nu fiți deportat!! Scandalos,” a scris el o continuare la mesajul precedent, referindu-se la un incident în care mai mulți imigranți ilegali din Venezuela au atacat doi polițiști în Times Square din New York și, în ciuda dovezilor covârșitoare, au fost eliberați fără cauțiune, dispărând ulterior spre California.

Atacul brutal a provocat un scandal major la New York, o metropolă condusă de democrați, considerat un oraș sanctuar pentru imigranți ilegali.

Pe 5 februarie, Elon Musk a revenit pe X cu un nou mesaj despre imigranții ilegali: “Multe state înregistrează automat pe oricine cu un permis de conducere pentru a vota (fără verificarea cetățeniei), buletinele de vot sunt apoi trimise prin poștă și ‘recoltatorii de buletine de vot’ le ridică, le trimit prin poștă, făcând imposibilă urmărirea fraudei.”

În aceeși dimineață, după ce un trio de senatori bipartizani au dezvăluit proiectul de lege privind imigrația, Musk a scris: “Obiectivul pe termen lung al așa-numitului proiect de lege intitulat ‘Border Security’ este să permită ilegalilor să voteze! (Legea) va fi total opusul securizării graniței.”

Declarațiile lui Elon Musk pe această temă nu au fost singulare. Potrivit ziariștilor americani, comentariile lui Musk au venit după declarațiile recente ale fostului președinte, republicanul Donald Trump, care a spus: “De aceea le permit acestor oameni să intre (în America) – oameni care nu vorbesc limba noastră – îi înscriu pe aceștia să voteze.”

“Și cred că de aceea ai milioane de oameni care se revarsă în țara noastră și ar putea foarte bine să afecteze următoarele alegeri. De aceea o fac,” a continuat republicanul, referindu-se, fără să o spună direct, la democrații care ar înregistra imigranți ilegali pentru a vota.

Fraudele electorale, un mit?

Houston Chronicle a scris că declarațiile lui Musk sunt false. Calea către cetățenia americană, care este necesară pentru a vota în alegerile federale, poate dura un deceniu, așa că afluxul actual de imigranți ilegali nu ar duce la un număr semnificativ de noi alegători timp de mulți ani.

Chiar și atunci când imigranții devin cetățeni cu drept de vot, asta nu înseamnă că Statele Unite vor deveni o națiune cu un singur partid.

Potrivit publicației, președintele Biden susține în prezent un proiect de lege de imigrare al Senatului care nu creează o cale largă și imediată către cetățenie. În plus, referindu-se la comentariile lui Musk, publicația a scris că nu există nicio garanție că imigranții ilegali care obțin cetățenia vor vota în mod automat pentru democrați.

De asemenea, PolitiFact – un site asociat cu Tampa Bay Times și cu Poynter Institute, ambele apropiate de democrați – a scris că declarațiile lui Trump legate de imigranții ilegali care sunt înregistrați să voteze se potrivesc cu teoriile conspirației despre “înlocuirea albilor” sau “marea înlocuire,” care susțin că albii de origine europeană din America sunt înlocuiți în mod deliberat cu oameni care nu sunt albi.

PolitiFact a scris că Trump ar fi făcut “afirmații false” despre imigranții care au votat în 2014, în 2016 când era candidat la președinție și din nou în 2020, după pierderea alegerilor pentru Casa Albă în fața lui Biden.

Potrivit paginii de internet dedicată verificării afirmațiilor făcute de politicieni, căutarea făcută a dus la descoperirea unor “cazuri sporadice de non-cetățeni care s-au înscris pentru a vota sau au votat. Dar nu am găsit niciun efort din partea stângii de a înregistra ilegal oamenii” în America.

Ziariștii de peste ocean au scris că legea federală impune alegătorilor să dețină cetățenia americană ca să voteze la alegerile naționale, iar potențialii alegători semnează un formular care atestă, sub sancțiunea de sperjur, că sunt cetățeni atunci când se înregistrează pentru a vota. Statele pot verifica bazele de date pentru a verifica cetățenia alegătorilor.

PolitiFact a remarcat însă că formularul federal care înregistrează pe cineva să voteze nu necesită documente care să arate dovada cetățeniei. Dar multe state verifică înregistrările prin comparație cu datele disponibile pentru a evita această problemă. Unele state accesează baze de date federale sau din stat pentru a verifica cetățenia alegătorilor. Astfel de metode au semnalat uneori în mod eronat alegătorii cetățenilor și nu sunt sigure.

Înregistrarea frauduloasă a alegătorilor sau votul de către non-cetățeni este adesea rezultatul unor neînțelegeri sau erori, a continuat PolitiFact. De exemplu, unii non-cetățeni se înregistrează accidental pentru a vota atunci când solicită un permis de conducere. Dar numărul de oameni care se încadrează în această categorie este “minuscul,” a declarat profesoara de științe politice de la Rutgers University, Lorraine Minnite.

De exemplu, în Colorado, înaintea alegerilor intermediare din 2022, biroul secretarului de stat a trimis din greșeală cărți poștale către aproximativ 30.000 de non-cetățeni care aveau permise de conducere, încurajându-i să se înregistreze pentru a vota. Biroul a trimis ulterior o altă înștințare prin care a notificat acești non-cetățeni despre eroare și a lucrat cu grefierii din districte pentru a se asigura că alegătorii neeligibili nu s-au înscris să voteze.

În 2020, procurorii federali au acuzat 19 persoane din Carolina de Nord pentru fraudă electorală, după ce au votat în mare parte la alegerile din 2016. Șaisprezece persoane au pledat vinovate, mai ales pentru contravenții legate de votul ca non-cetățeni. Trei cazuri au fost respinse. Numărul fraudelor descoperite a fost însă mic raportat la cîți oameni au votat în acest stat. Potrivit datelor oficiale, peste 4,5 milioane de alegători din Carolina de Nord au votat la alegerile prezidențiale din 2016.

O investigație din Georgia a găsit 1.634 de non-cetățeni care au încercat să se înregistreze pentru a vota timp de 25 de ani, a declarat secretarul de stat Brad Raffensperger în 2022. În cele din urmă, nimeni nu a fost înregistrat ca votant.

Potrivit PolitiFact, non-americanii care votează s-ar putea confrunta cu consecinţe grave care includ încarcerarea sau deportarea.

Interacțiunea cu guvernul, inclusiv încercarea de a vota, este ceva ce populația fără documente încearcă să evite, au afirmat experții.

Sancțiunile sunt mari și pentru un partid politic sau pentru voluntarii care ar încerca să înscrie un alegător neeligibil pe listele de vot.

În ceea ce privește proiectul de lege dedicat imigrației la care făcea referire Musk, acesta nu a avansat în Congres. Biden a spus că ar fi semnat legislația propusă de Senat, care a fost considerabil mai dură cu privire la imigrație. Dacă ar fi fost implementată pe deplin, propunerea ar fi redus numărul de imigranți permiși în America din cauza standardului său mai ridicat pentru a fi luați în considerare pentru azil. Senatorii republicani au blocat însă în cele din urmă acordul.

Michelle Mittelstadt, o purtătoare de cuvânt al Migration Policy Institute, un grup nepartizan, a declarat că noua legislație “nu oferă nicio cale către cetățenie pentru oricine se află în prezent ilegal în țară și nu ar accelera în niciun fel rezidența legală permanentă pentru viitoarele persoane care ajung la frontieră.”

Semnificații majore

Și, totuși, de ce este importantă discuția despre imigrația ilegală în contextul alegerilor din Statele Unite?

FoxNews a citat experți în imigrație, care au tras un semnal de alarmă cu privire la modul în care fluxul tot mai mare de imigranți care trec ilegal în SUA poate avea un impact semnificativ asupra reprezentării statelor în Camera Reprezentanților de la Washington și în Colegiul Electoral.

Postul de teviziune apropiat conservatorilor americani a reamintit că, la scurt timp după preluarea mandatului la Casa Albă în ianuarie 2021, președintele Biden a semnat un ordin executiv prin care a cerut ca U.S. Census Bureau (Biroul de Recensământ) să ia în considerare toți rezidenții, inclusiv non-cetățenii, ca parte a calculului său decenal al populației din Statele Unite. Drept urmare, repartizarea locurilor în cele două camere ale legislativului de la Washington și, prin urmare, a voturilor electorale pentru alegerile prezidențiale, ar putea fi influențată în contextul în care sute de mii de imigranții continuă să treacă fraudulos peste granița de sud.

“Imigrația ilegală are tot felul de efecte, printre care se numără și faptul că denaturează mecanismele guvernării democratice,” a declarat Mark Krikorian, directorul executiv al Center for Immigration Studies. “Imigranții ilegali nici măcar nu ar trebui să fie aici, așa că includerea lor în recensământul în scopul repartizării este într-adevăr scandaloasă.”

“Sunt o mulțime de curse apropiate în Congres, mai multe decât au fost înainte. Deci, poate, de fapt, să facă o diferență,” a spus Krikorian. “Nu ar trebui să ne punem întrebare dacă asta îți oferă personal mai multă influență în Washington? Întrebarea ar trebui să fie: este acest lucru corect? Este sănătos ca procesul nostru democratic să fie denaturat în acest fel? Răspunsul este nu.”

Conform Federation for American Immigration Reform, existau aproximativ 16,8 milioane de imigranți ilegali care trăiesc în SUA în iunie 2023. Prin urmare, deoarece fiecare loc în Camera Reprezentanților reprezintă în medie 761.168 de rezidenți, numărul total de imigranți ilegali reprezintă aproximativ 22 locuri în camera inferioară a Congresului american.

Deoarece numărul de locuri în Cameră este limitat la 435, această reprezentare suplimentară vine în detrimentul altor state.

De exemplu, cel mai recent recensământ, care a fost efectuat în 2020, a redus numărul de locuri în Camera Reprezentanților alocate New York-ului de la 27 la 26. Statul, conform U.S. Census Bureau, ar fi avut nevoie de doar 89 de rezidenți pentru a-și menține repartizarea anterioară, un calcul care evidențiază cât de fragile sunt nivelurile de mandate din Camerele Reprezentanților din statele americane.

În plus, voturile electorale pentru alegerile prezidențiale sunt distribuite statelor în funcție de câți reprezentanți au în Congres. Prin urmare, un stat cu un număr mai mare de locuri în Cameră are o influență mai mare în timpul alegerilor prezidențiale la fiecare patru ani.

Grupul conservator Heritage Foundation și cei de la Immigration Center For Enforcement au scris recent că imigrația ilegală produce o “reprezentare deformată” în Congres.

“Interzicând ca recensământul să includă non-cetățeni în repartizare este esențială pentru a ne asigura că cetățenii americani – singura populație care poate și ar trebui să voteze în alegerile din SUA – aleg liderii Americii… Criza intenționată de la graniță creată de Biden a produs probleme de repartizare fără precedent, distorsionând reprezentarea pe care statele o au în Cameră și câte voturi electorale au în alegerile prezidențiale.”

Autorii au afirmat că interzicând U.S. Census Bureau de a număra imigranții ilegali în repartizarea populației ar descuraja politicile de orașe-sanctuar în localitățile și statele conduse de democrați. O astfel de politică ar asigura că numai cetățenii americani “modelează peisajul nostru politic” și îi va împiedica pe cetățenii străini să determine destinul politic al SUA.

Autorii au cerut Congresului să adopte Equal Representation Act (Legea privind reprezentarea egală) pe care mai mulți senatori republicani au introdus-o la sfârșitul lunii trecute. Conform legislației, U.S. Census Bureau ar trebui să includă o întrebare privind cetățenia în orice recensământ viitor și să interzică non-cetățenilor să fie numărați pentru repartizarea în districtele pentru Congres și Colegiul Electoral. O legislație similară a fost introdusă și în Camera Reprezentanților.

“Congresul trebuie să pună capăt influenței electorale a unei populații non-cetățene în creștere, care modifică în mod nedrept atât reprezentarea în Cameră, cât și în Colegiul Electoral. Cetăţenilor americani nu ar trebui să li se devalorizeze drepturile de vot sau reprezentarea lor în Congres şi la nivel prezidenţial să fie coruptă din cauza includerii unor non-cetăţeni în recensământul nostru,” au scris autorii.

Senatorul republican de Tennessee Bill Hagerty, unul dintre inițiatorii proiectului de lege, a spus că “este de neconceput ca imigranții ilegali și non-cetățenii să fie luați în considerare pentru repartizarea districtului Congresului și harta noastră electorală”.

“În timp ce oamenii continuă să fugă din orașele conduse de democrați, democrații disperați înlocuiesc exodul în masă cu imigranți ilegali, astfel încât să nu-și piardă locurile în Congres și să mențină voturile electorale pentru președinție și, prin urmare, să-și sporească artificial puterea politică, care la rândul său diluează puterea voturilor altor americani,” a adăugat el.

U.S. Census Bureau va efectua următorul recensământ în 2030, care va afecta locurile din Camera Reprezentanților începând cu 2033.

Proiectul lui Hagerty vine la câțiva ani după ce fostul președinte Trump a încercat să includă o întrebare privind cetățenia în chestionarul recensământului din 2020. Efortul lui Trump a stârnit critici și condamnări pe scară largă din partea democraților și a grupurilor de imigrație de stânga, care au susținut că o întrebare privind cetățenia este ilegală și a fost concepută pentru a ajuta republicanii în viitoarele alegeri.

Administrația Trump a abandonat în cele din urmă acest efort în iulie 2019, după o decizie nefavorabilă a Curții Supreme. Trump a spus la acea vreme că permiterea numărării non-cetăţenilor “face parte dintr-un efort mai larg al stângii de a eroda drepturile cetăţeanului american.” Imediat după ce a ajuns în Biroul Oval, președintele Biden a semnat ordine executive care, susțin criticii, au favorizat “deschiderea frontierelor” în fața imigrației ilegale.

În acest context, trebuie menționat că problemele de la frontiera de sud cu Mexicul continuă să persiste și reprezintă, în opinia dreptei politice americane și a unor democrați, o criză autentică.

În ianuarie, guvernul federal a raportat peste 156.000 de interceptări de imigranți ilegali la granița de sud a SUA, o ușoară creștere de la an la an, dar o scădere față de luna anterioară.

Între 1 decembrie și 31 decembrie, peste 302.000 de imigranți ilegali au fost interceptați încercând să treacă granița de sud a SUA.

Este cel mai mare total înregistrat vreodată pentru o singură lună. Este, de asemenea, prima dată când s-a depășit numărul de 300.000 de imigranți. Cel mai mare record anterior a fost în decembrie 2022, cu 222.018 de interceptări.

Așa cum am scris anterior, problema imigrației ilegale reprezintă unul dintre subiectele fierbinți ale actualului ciclu electoral din Statele Unite. Republicanii încearcă să facă din politicile Administrației Biden în acest domeniu una dintre temele lor de campanie preferate, inistând că liderul de la Casa Albă a permis accesul a milioane de ilegali în America.

Conservatorii insistă că politica “granițelor deschise” promovată de democrați are consecințe dezastruoase în condițiile în care în unele state stânga oferă acestora asistență medicală gratuită, le permite acestora să voteze în alegeri locale sau să obțină cărți de identitate, deși nu au un statul legal în SUA.

Surse: Houston Chronicle, AP, Tampa Bay Times, C-SPAN, CPR, FoxNews, The Dispatch, PolitiFact, Heritage.org, Hagerty.senate.gov, Congress.gov, Justice.gov, X

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...