G4Media.ro

Aproape 2.000 de copii, nevoiți să doarmă în stradă în Franța

Sursa Foto: Emmanuel Macron

Aproape 2.000 de copii, nevoiți să doarmă în stradă în Franța

Aproape 2.000 de copii sunt nevoiți să doarmă în stradă din cauza lipsei de locuințe de urgență disponibile sau adecvate, potrivit barometrului publicat miercuri, 30 august, de Fédération des acteurs de la solidarité (FAS) și Unicef Franța, care descrie o creștere „alarmantă” de la an la an, potrivit Le Figaro.

„Cifrele nu au fost niciodată atât de alarmante, cu o creștere fără precedent a numărului de copii fără locuință” de când a fost introdus barometrul, în urmă cu cinci ani, a declarat pentru AFP Adeline Hazan, reprezentanta agenției ONU în Franța.

Situație subestimată

În noaptea de 21 spre 22 august, 3.735 de persoane cu familii care au sunat la 115, numărul de urgență pentru persoanele fără adăpost, nu au reușit să găsească o locuință din cauza lipsei de locuri disponibile sau adecvate. Dintre acestea, 1.990 erau copii, dintre care 480 cu vârste sub trei ani. Aproape 80% dintre acești 1.990 copii au declarat că au dormit deja în stradă în noaptea dinaintea solicitării, potrivit Unicef Franța și FAS, care indică o creștere cu peste 20% a numărului de copii fără locuință în ultimul an.

Această situație este cu atât mai „îngrijorătoare” cu cât cifrele sunt mult subestimate, insistă cele două organizații, întrucât barometrul nu îi ia în considerare pe cei care au renunțat să mai sune la 115, pe copiii care trăiesc în barăci sau pe minorii neînsoțiți. „Asistăm la o dublă mișcare”, explică Nathalie Latour, directoarea FAS: „O creștere semnificativă a nevoii de cazare din cauza contextului economic și a problemelor geopolitice și o dorință din partea guvernului „de a reduce numărul de locuri de cazare”. „Acest lucru creează o situație extrem de tensionată, cu multe persoane, inclusiv copii, care trăiesc pe străzi” sau în adăposturi improvizate.

Rușine și stres

Un exemplu este Marie, care, cu doar câteva zile înainte de începerea clasei a cincea, ne mărturisește că este „stresată”. Fetița de 12 ani doarme de la sfârșitul lunii iunie în sala de sport Bellecombe din Lyon, ocupată de aproximativ douăzeci de femei și treizeci de copii, susținută de colectivul Jamais sans Toit. „Multă lume îmi spune că clasa a cincea este grea, că este important să te concentrezi, dar nu văd cum aș putea face asta aici, cu tot zgomotul, cu copiii care se joacă și cu bebelușii care plâng”, a declarat ea pentru AFP. „Este foarte stresant și rușinos. Nu le spun prietenelor mele, cărora în mod normal le spun totul, pentru că mi-e prea frică să nu fiu judecată”.

Înainte de a se caza în sala de sport împreună cu mama sa, fratele său de 10 ani și sora sa de 6 ani, Maxime a experimentat viața pe străzi și în tabere în primăvara anului trecut. „În cort, ploua, noaptea erau șobolani, era complicat”, rezumă adolescentul, care era în clasa a 6-a la acea vreme. „La școală, eram obosit și flămând și nu era ușor să mă concentrez. Pentru Juliette Murtin, purtătoarea de cuvânt a organizației Jamais sans Toit, „cel mai greu lucru pentru ei este incertitudinea constantă, neștiind unde vor fi poimâine”.

Număr în creștere

Adeline Hazan adaugă: „Numărul tulburărilor anxios-depresive, chiar depresive, al stărilor de rău și al incapacității de a învăța sau de a se juca cum trebuie este absolut gigantic” în rândul copiilor fără adăpost. În viitorul imediat, Unicef Franța și FAS solicită, printre altele, o lege de finanțe rectificativă pentru 2023 care să prevadă „cel puțin menținerea capacității stocului de cazare la 205.000 de locuri”, cu obiectivul „zero copii pe stradă”, și o creștere a numărului de locuri în 2024.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...