G4Media.ro

Aplicația „Vot Inteligent”, concepută de liderul întemnițat al opoziției ruse Alexei Navalnîi,…

Aplicația „Vot Inteligent”, concepută de liderul întemnițat al opoziției ruse Alexei Navalnîi, a fost eliminată din magazinele Apple și Google în prima zi de votare la alegerile parlamentare din Rusia

Cei doi giganți tehnologici au cedat în fața autorităților de la Kremlin care amenințaseră că vor amenda cele două companii dacă refuză să renunțe la aplicația „Vot Inteligent”, care indica alegătorilor cum să voteze pentru a putea bara calea candidaților partidului de guvernământ, Rusia Unită (Edinaya Rossiya – ER).

Alegerile parlamentare și regionale au început vineri și se vor încheia duminică, iar ER este favorit să câștige majoritatea în Duma de Stat pentru a șasea oară consecutiv.

Sute de candidați ai opoziției au fost invalidați de instanțe, iar unii opozanți ai președintelui Vladimir Putin au fost nevoiți să părăsească Rusia.

Pentru prima dată din 1993, observatorii electorali ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) nu vor fi prezenți din cauza “restricțiilor”  impuse de autoritățile ruse.

Golos, grupul independent de monitorizare a votării, a detaliat acuzațiile de fraudă în aproape 1800 de cazuri.

Aplicația Vot Inteligent nu a fost disponibilă pentru descărcare vineri pe magazinele Google și Apple din Rusia. În ajunul alegerilor, reprezentanți ai autorității de reglementare a comunicațiilor au amenințat cu amenzi mari orice companie care “încalcă în mod sistematic” cererile sale. Companiile IT au fost avertizate că refuzul de a elimina aplicația va fi văzut ca o intervenție ilegală în vot.

Joi seara, Google Docs a căzut în ​​unele regiuni, iar botul Vot Inteligent de pe platforma Telegram a fost atacat, ducând la blocarea sa. Reprezentanții Google și Apple s-au întâlnit joi cu o comisie a Consiliului Federației Ruse (camera superioară a parlamentului).

Aliatul lui Navalnîi, Ivan Jdanov, a declarat că cele două companii comit o mare greșeală. El a citat o declarație Apple care explica că aplicația „Vot Inteligent” a fost eliminată deoarece era ilegală în Rusia și că organizația anticorupție FBK a Navalnîi a fost desemnată extremistă.

O sursă apropiată de Google a declarat la BBC că compania a eliminat aplicația condruntată cu cererile legale din partea autorității de reglementare și a amenințărilor de urmărire penală.

susa: BBC, Euronews

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Apple si Google sunt o gluma proasta.

  • Rusia e o dictatura. Putin omoara pe oricine i se opune, el stie foarte bine ca daca votul ar fi corect si cinstit, el n-ar mai avea nicio sansa. Nimeni nu ramane la putere 20 de ani, cand institutia votului democratic functioneaza.

   Nu-i de mirare ca 300000 de tineri emigreaza anual din penitenciarul Rusia.

 2. nici nu stiu de ce mai cheltuiesc rusiii bani pe „alegeri”, toata lumea stie care e treaba pe acolo.

 3. Se pot instala aplicatii si fara Google Play, daca ai fisierul .apk.

 4. Avortul nu e o „chestie stangista”, este capacitatea unei femei de a avea control asupra propriului corp. Evident, esti un barbat primitiv, care vrea sa inrobeasca femeile, esti salbatic, neevoluat.

  Si mai ai si o gramatica oribila.