G4Media.ro

APADOR-CH denunță excesul de zel al poliției împotriva protestatarilor care au împrăștia…

APADOR-CH denunță excesul de zel al poliției împotriva protestatarilor care au împrăștia vopsea roșie în fața Ministerului Justiției: Adevărata crimă a fost uciderea tânărului de la Mediaș de către un recidivist

APADOR-CH consideră ca jenant şi ridicol excesul de zel de care a dat dovadă Poliţia Municipiului Bucureşti, prin întocmirea unui dosar penal, pentru distrugere şi tulburarea liniştii publice, protestatarilor care, în ziua de 14 ianuarie 2019, printr-un gest simbolic, au aruncat o găleată cu vopsea roşie pe treptele de la intrarea în Ministerul Justiţiei, după care au pus pe trepte câteva cuţite şi fotografii ale ministrului justiţiei, atrage organizația atenția într-un comunicat de presă.

”Respectivele trepte erau acoperite parţial cu un preş, care a fost stropit cu ocazia aruncării vopselei. Pentru murdărirea acelui preş, protestatarilor li se împută infracţiunea de distrugere. Pentru ce motive s-a reţinut şi săvârşirea infracţiunii de tulburare a liniştii publice, e foarte greu de explicat, întrucât din imaginile difuzate la majoritatea televiziunilor de ştiri, nu rezultă că s-ar fi comis o tulburare a liniştii publice, ci doar tulburarea stării de curăţenie (relativă) a preşului de pe scări”, se mai precizează în sursa citată.

APADOR-CH atrage atenția că actul de protest a fost determinat de o crimă comisă recent la Mediaş, care a produs o puternică emoţie în opinia publică, respectiv uciderea unui tânăr, în stradă, prin lovituri repetate de cuţit, de către o persoană liberată condiţionat, care a beneficiat de Legea recursului compensator. Organizația subliniază că protestatarii îl consideră pe ministrul justiţiei ca principal răspunzător pentru promovarea şi adoptarea acestei legi a recursului compensator, care a dus la liberarea înainte de termen a mai multor infractori violenţi, care, după liberare, au comis noi infracţiuni cu violenţă, printre care şi omorul.

”APADOR-CH precizează că adevărata infracţiune de tulburare a liniştii publice a fost comisă odată cu uciderea în plină stradă, prin repetate lovituri de cuţit, a unui tânăr, iar nu prin protestul simbolic din faţa Ministerului Justiţiei. Pe lângă aceasta, pretinsa infracţiune de distrugere (murdărirea preşului de la intrare), poate fi cercetată numai dacă a fost formulată o plângere prealabilă în acest sens. A făcut ministrul justiţiei, până în prezent, o astfel de plângere prealabilă, pentru preş?”, se mai arată în comunicat.

Organizația reaminteşte că, în jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, libertatea de exprimare, atunci când sunt puse în discuţie chestiuni de interes public, poate acoperi şi forme care şochează, ofensează sau deranjează, dacă în acest mod poate fi atrasă atenţia opiniei publice cu privire la acele chestiuni.

”Iar reacţia agenţilor statului, pe lângă condiţia încadrării în legea naţională, trebuie să mai îndeplinească şi condiţiile de proporţionalitate şi compatibilitate cu cerinţele unei societăţi democratice, societate caracterizată prin necesitatea de a nu se ajunge, printr-o reacţie exagerată a autorităţilor, la inhibarea dezbaterii libere a chestiunilor de interes public”, mai atrage atenția APADOR-CH.

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) este o organizație neguvernamentală, non-profit, înființată în 1990, care acţionează pentru protecţia drepturilor omului şi pentru stabilirea echilibrului atunci când acestea sunt în pericol sau sunt încălcate.

Mai mulți membri ai asociației Evoluție în Instituție au aruncat luni pe scările de la intrarea în Ministerul Justiției vopsea roșie și cuțite în semn de protest față de valul de infracțiuni violente săvârșite în ultimele luni de condamnații eliberați anticipat în baza legii recursului compensatoriu.

Cristian Dide, fondatorul asociației, a declarat pentru G4Media.ro că e martor și că cercetările făcute de polițiști sunt pentru distrugere și deranjarea ordinii publice (detalii aici).

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. pai ce conteaza devalizarea tarii ce conteaza crimele ,furturile abuzurile impotriva muritorilor de rand conteaza covorul rosu,SI POLITIA DE LA CEL MAI MARE IN GRAD LA CEL MAI
  MIC DEVIN PRIN ACTELE DE REPRESIUNE COMPLICII MORALI AI CRMIUNALILOR ,HOTILOR CARE SE AMUZA CA EI HOTII SUNT PROTEJATI IAR VICTIMILE PEDEPSITE.

 2. Miliția nu gândeste!
  Miliția munceste!

 3. Singura distrugere este distrugerea iluziei existentei unui Minister al Justitiei, care de fapt e doar o adunatura de slugi ale dictaturii PSD/ALDE/UDMR.

 4. Nu e chiar un exces, daca il comparam cu comportamentul de animale al Juandameriei care a gazat si molestat mii de protestatari PASNICI (aviz proastei VV Drancila care nu a pierdut ocazia de a se face de kkt comparând actiunea jandarmeriei franceze cu bruatilitatile slugilor din Jandameria româna, institutie aservita hotilor si mafiei psd+alde+udrmr). Intr-un stat mafiot polietenist, in care drepturile omului sunt lasata deoparte in favoarea drepturilor HOȚILOR, orice e posibil.

 5. Tot ce s-a i ntampă în zilele noastre, în justitia română se datoreaza si Decretului-Lege, semnat de Ion Iliescu în febr.1990, prin care toti absolventii de la „Stefan Gheorghiu”, care au făcut cursuri de Drept Civil şi Administrativ, au primit permisiunea să-şi dea diferenţele de examene pentru a putea primi diploma de absolvent al facultaţilor de drept.
  In acest fel toţi activistii si asimilatii acestora din securitare, armata şi alte structuri ale regimului bolsevic al lui Ceausescu, ramaşi someri dupa revolutţe, au putut deveni „juristi”, invadând justiţia română
  Colac peste pupăză, a fost o perioadă când s-a intrat în magistraturî fără concurs !
  Astfel băieţii” capabili de orice”, specialişti în „a se orienta şi descurca”, autori ale raportărilor mareţelor realizari ale „epocii de aur”, au început să facă regulile în Justiţia română.
  S-au angajat în schimb sa nu-l judece pe Iliescu şi pe acolitii lui, şi culmea până acum s-au ţnut de promisiune !
  Cu aşa magistraţi in justitia romana nu se mai poate continua. Numai că actuala coaliţie PSD-ALDE, tocmai pe aceştia i-a promovat, ca Avocat al poporului, membri ai CCR, ai CSM,şi se străduie din răsputeri să pună un Procuror Şef DNA, pe măsură cu concurcusul unor cozi de topor, sofişti alunecoşi ca Tudorel Toader, Iordache, şi Nicolicea, acoperiti de o presă cumpărată, cu abili manipulatori, precum pastorul moderator din mass media românească, de la A3 şi RTV, ş.a. !
  În toate forurile de conducere, inclusiv în organizaţiile de bază, bolşevicii, aveau un compartiment de propagandă ? Ştiţi bine că Stalin era pe cale sa absolve seminarul ortodox, şi nu s-a dat la o parte să folosescă unele principii acolo învăţate ! Evident în mod CRIMINAL ! Aşa procedează acum coaliţia PSD-ALDE, astăzi.
  Ei sunt cei care au scos din codul penal bancruta fraudolasa, si s-a jefuit la vedere avutia natională, aducând romanii în pozitia de clăcasi ai ţărilor europene, au determinat prin santaj obţinerea unor salarii nerusinate.
  Se putea ca Ion Iliescu, să nu să se foloseaca măcar de unii din „judecatorii şi procurării” care probabil şi-au dat jos epoletii înainte de a păşi în magistratură ?
  Jos justiţia bolsevică !!! Numai asta poate fi soluţia de reformă în Justiţia română !!
  Basescu s-a luptat cu multe riscuri pentru curăţirea justitiei, riscând chiar incarcerarea propriului frate !
  Doamne ajută-l si pe Iohannis sa continue lupta si să scăpăm de ei, că deja se reped şi asupra lui !!!
  Nu trebuie să uităm că, un „sofim” te conuce la altul ! Aşa a scris Marx „Capitalul” plecand de la sofismul: „de la fiecare după posibilităţi.. .fiecăruia după necesităţi” ceea ce anula competişia, desvoltarea şi progresul !.
  Lenin a contribuit cu „proletariatul nu are de pierdut decât lanturile” si a ajuns la „noua politică economică” în care nimic nu se putea obţine decât stând la coadă” . Stalin a mai adăugat o noutate, a „arestat coada”, cănd devenea jenantă politic, iar cine a încercat să fugă era executat pe loc sau în Gulag.
  Ceauşescu ne-a eliberat: „lăsându-ne să „pornim spre comunism în zbor” mumai că, lipsea căldura din casele „primite gratis”,şi mâncam: gheare de pui şi copite de porc, dar ne eliberase, ca să putem sta iar la coadă la: păine. la aprozar, alimentara, la butelii, la benzină, la ……etc.
  Iliescu a desfiinţat cozile inventând „capitalismul de cumetrie” şi vai de cei ce nu sunt „cumetri ” !
  Dragnea ne-a urcat într-o sanie trasă de „stupid people” !, El o conduce,alături de, Tăriceanu, Dăncilă, Vâlcos, Teodorovici, Iordache, Tudose, Pleşoianu şi alţi acoliţi josnici, cu un băţ lung, de cappătul căreia a agăţat un cârmat bine fript şi cu miros ademenitor: Credulii, Programului de guvernare PSD-ALDE, se strădue să ajungă la cârnat şi trag sania în care ne-a urcat şi pe unii din noi, de ochii lumii, iar „stupid people” care se minuneză de ce aud şi văd la A3 şi RTV ,şi culmea cred că vor ajunge la cârnat, si vor apuca şi ei o bucăţică, pentru efortul depus, trăiesc aplaudând… cu speranţa de mai bine ! ” Kakaia interesnaia ” …..Fake News ! SÂC !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.