G4Media.ro

Antony Blinken: Sprijinul politic şi material furnizat Rusiei de către China este…

Sursa foto: Twitter / Secretary Antony Blinken

Antony Blinken: Sprijinul politic şi material furnizat Rusiei de către China este împotriva intereselor SUA

Sprijinul politic şi material furnizat Rusiei de către China este împotriva intereselor SUA, a declarat miercuri secretarul de stat american Antony Blinken, în timpul unei audieri în Comisia de afaceri externe a Senatului, relatează Agerpres.

”Cred că sprijinul diplomatic, politic şi, într-o anumită măsură, material (al Chinei) pentru Rusia merge contra intereselor noastre de a vedea încheiat acest război”, a spus Blinken.

”Până în prezent, noi nu am văzut China depăşind această linie”, a adăugat el, referitor la eventuale livrări de arme letale din partea Beijingului pentru Rusia, ţară aflată în plin război cu Ucraina.

De câteva săptămâni, diplomaţia americană exercită o presiune diplomatică intensă asupra Chinei pentru ca aceasta să nu livreze echipamente militare importante Rusiei.

La jumătatea lunii februarie, Washingtonul a anunţat că Beijingul are în vedere o asemenea opţiune.

În timpul recentei vizite în Rusia, preşedintele chinez Xi Jinping şi-a reiterat apelul general la negocieri de pace în Ucraina.

Antony Blinken a încurajat toate ţările care l-ar primi pe preşedintele rus Vladimir Putin pe teritoriul lor să profite de ocazia respectivă pentru a-l extrăda, după ce Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele liderului rus.

”Cred că cei care sunt membri ai Curţii şi care au obligaţii trebuie să respecte aceste obligaţii”, a declarat secretarul de stat al SUA, ţară care nu este membră a CPI.

Potrivit lui Blinken, dacă Rusiei i se permite să atace o ţară vecină (Ucraina) fără a fi pedepsită, atunci se va ”deschide o cutie a Pandorei” pentru potenţialii agresori şi se va merge către o ”lume a conflictului”.

”Mizele în Ucraina depăşesc frontierele Ucrainei. Cred că există un impact profund în Asia, de exemplu”, a afirmat demnitarul american, care a remarcat că Japonia şi Coreea de Sud au fost susţinători majori ai Kievului în actualul conflict.

Invazia rusă în Ucraina a dat naştere unor dezbateri despre modul în care actualul război va afecta poziţia Chinei faţă de Taiwan, insulă care se autoguvernează, cu un regim democratic şi pe care Beijingul o revendică drept teritoriu suveran chinez.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Așa, și?! Cine e SUA?!