G4Media.ro

VIDEO Antony Blinken, despre parteneriatul România-SUA: „Avem o alianță de neclintit, bazată…

Foto: Antony Blinken / Twitter

VIDEO Antony Blinken, despre parteneriatul România-SUA: „Avem o alianță de neclintit, bazată pe valori comune pe care le vom apăra”/ Nicolae Ciucă: „În 1997 s-a născut o generație care s-a maturizat odată cu parteneriatul strategic/ Parteneriatul nostru a atins cel mai înalt nivel din istoria sa”

Avem o alianță de neclintit, bazată pe valori comune pe care le vom apăra, a declarat șeful diplomației americane, Antony Blinken, care a vizitat marți dimineață, alături de premierul Ciucă, expoziția „Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat strategic”, la Ateneul Român.

„Este minunat să mă reîntorc la București. Așa cum a spus premierul Ciucă, am fost aici la București când președinții Clinton și Constantinescu au anunțat lansarea acestui Parteneriat Strategic. A fost un moment când poporul român a fost o sursă de inspirație pentru toată lumea în căutarea libertății. Nu cred că cei doi președinți își imaginau chiar și atunci cum va fi situația 25 de ani mai târziu, cu atâtea legături în domeniul economic, politic și în legăturile personale”, a declarat Antony Blinken.

„După cum ați spus, noi avem o alianță de neclintit, bazată pe valori comune pe care le vom apăra. Într-adevăr am construit și relații puterernice și în domeniul economiei, inclusiv în cel al energiei. De asemenea, aș vrea să menționez și relațiile interpersonale, în domeniul academic și cultural”, a mai spus Antony Blinken.

Premierul României, Nicolae Ciucă, a punctat că „parteneriatul nostru strategic a atins cel mai înalt nivel din istoria sa”:

„Sunt foarte bucuros și mândru să afirm că parteneriatul nostru strategic a atins cel mai înalt nivel din istoria sa de un sfert de secol. În 1997 s-a născut o generație care s-a maturizat odată cu parteneriatul strategic. Sunt convins că această generație va face tot ceea ce îi stă în putință pentru a apăra libertatea, drepturile câștigate și valorile democratice. Sunt convins că această generație împreună cu poporul român apreciază adevărata importanță a Parteneriatului Strategic dar și apartenența noastră la NATO și UE”.

„Prezența dumneavoastră aici confirmă inteeresul pe care SUA îl acordă Parteneriatului Strategic dintre Statele Unite și România și vă asigur că Guvernul României va face tot ceea ce îi stă în putință pentru consolidarea și extinderea acestui parteneriat strategic. Componenta politico-militară a parteneriautui este un a foarte importantă iar prezența dumneavoastră are loc în contextul în care MAE a organizat întâlnirea miniștrilor de Externe ai NATO, întâlnire care are loc la scurt timp după summit-ul de la Madrid și pentru prima dată după ce România a găzduit primul summit NATO în 2008. Vreau să vă mulțumesc pentu angajamentul SUA, pentru prezența armatei SUA în România”, i-a mai transmis Ciucă Secretarului american de Stat.

Ulterior, premierul României a vorbit despre dimensiunea economică a Parteneriatului Strategic:

„Dimensiunea economică este una foarte importantă și de asemenea trebuie să apreciez creșterea investițiilor americane în România. În acest context energia a devenit un subiect mult mai important decât ne-am fi gândit cu ceva timp în urmă. Vreau să subliniez că avem o colaborarea în domeniul nuclear civil și intenția SUA de a finanța reactoarele 3 și 4 deja s-a concretizat, un element important al parteneriatului strategic. De asemenea, dezvoltarea reactoarelor modulare mici reprezintă un domeniu foarte important între specialiștii ambelor țări. Există desigur și alte linii de cooperare în domeniul energiei, intenția deja anunțată pentur dezvoltarea capabilităților de noi surse de energie, în mod special eoliană, este de asemenea un domeniu foarte important”, a mai transmis premierul României, Nicolae Ciucă.

La ora 10,30, oficialul american va fi primit la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis.

Blinken are programate, ulterior, consultări politice cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la finalul cărora cei doi vor susţine o conferinţă de presă comună, la sediul MAE.

Conform Ambasadei SUA, secretarul de stat Antony Blinken va avea o întrevedere şi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care se află la Bucureşti pentru Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

9 comentarii

  1. Ciucă, un plagiator notoriu, adică un hoţ de cea mai joasă speţă, care a forţat un lingău de judecător ca să îl declare hoţ inocent, are un parteneriat cu americanii…. Despre ce vorbim?!!

  2. Mă Ciucă, te credem ! PCR-USL i-a expulzat pe toți cei 10 spioni rusi din Romania 😂😂😂😂😂😂

  3. Nu te mai împăuna cu generația aia NATO >1997 că te vrea dus cu toată mafia voastră USL cu tot.

  4. Un general doar cu numele ,un yesman ,foarte potrivit pentru sprijinirea intereselor antiromânești.
    Să ne rugăm pentru neputința lui ȘI poate-l va lumina cineva să plece cu toată sleahta de TRĂDĂTORI.

  5. Generatia care te vrea dus.

  6. S-au trezit si USR-istii dupa ce au plecat de la guvernare sa latre. Cine mai baga in seama un partid de cateva procente !?