G4Media.ro

Antony Blinken a pledat pentru păstrarea păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan,…

Sursa foto: Hector RETAMAL / AFP

Antony Blinken a pledat pentru păstrarea păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan, într-un dialog cu omologul chinez

Secretarul de stat american Antony Blinken i-a vorbit vineri omologul său chinez Wang Yi despre necesitatea de a păstra pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan, relatează Agerpres.

Antony Blinken „a subliniat că păstrarea păcii şi a stabilităţii în Strâmtoarea Taiwan este esenţială pentru menţinerea securităţii şi prosperităţii regionale şi globale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, după întâlnirea de 90 de minute a celor doi înalţi demnitari în marja Adunării Generale a ONU.

Totodată, şeful diplomaţiei americane şi-a avertizat omologul în legătură cu implicaţiile oferirii de sprijin de către Beijing Rusiei pentru invadarea „unei ţări suverane”, potrivit aceleiaşi surse.

Oficial, China este neutră, dar uneori acuzată de occidentali că este prea conciliantă cu Rusia, chiar dacă oficiali americani şi-au exprimat speranţe moderate după declaraţiile delegaţiei chineze făcute în această săptămână la ONU. Ministrul chinez s-a întâlnit la New York şi cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, asigurându-l pe acesta că Beijingul a cerut respectarea „integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor”.

Întâlnirea dintre Blinken şi Wang au fost „extrem de sinceră, constructivă şi amănunţită”, a declarat un oficial american sub protecţia anonimatului, deoarece Statele Unite sunt dornice să menţină canalele de comunicare deschise cu Beijingul.

Aceasta a fost prima întâlnire după discuţiile din iulie în Bali, când Blinken şi Wang şi-au manifestat dorinţa de a reînnoi dialogul. O lună mai târziu, preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA Nancy Pelosi a vizitat Taiwanul, provocând furia Beijingului şi reînnoind tensiunile între cele două mari puteri.

Într-un interviu acordat duminică, preşedintele american Joe Biden a spus că este gata să intervină militar dacă Beijingul va recurge la forţă, depărtându-se din nou de ambiguitatea strategică a SUA.

Într-o abordare conciliantă, ministrul chinez a declarat joi că s-a întâlnit la New York cu emisarul pentru climă John Kerry, fostul şef al diplomaţiei americane, în pofida faptului că Beijingul a suspendat cooperarea în acest dosar ca măsură de represalii pentru vizita lui Pelosi în Taiwan.

Blinken, al cărui tată a decedat joi, ceea ce l-a determinat să renunţe la mai multe angajamente, a participat totuşi la întâlnirea de vineri cu omologul chinez.

Într-un discurs ţinut joi la New York în cadrul think-tankului Asia Society, Wang a reiterat nemulţumirea profundă a Chinei faţă de sprijinul SUA pentru Taiwan, pe care Beijingul îl consideră parte a teritoriului său.”Problema Taiwanului devine cel mai riscant punct de tensiune în relaţiile chinezo-americane, a spus el.”Dacă va fi gestionată greşit, ar putea face ravagii în relaţiile bilaterale”, a avertizat el. Wang a mai spus că cele două ţări vor ca relaţia bilaterală să funcţioneze fără confruntări, menţionând totodată că Washingtonul joacă pe mai multe fronturi simultan.

Congresul este un susţinător puternic al Taiwanului. Un proiect de lege ce prevede în special acordarea unui prim ajutor militar direct Taipeiului din partea SUA a trecut recent de o etapă cheie în Senat.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu

  1. Tratatele internationale semnate de Romania si SUA prevad ca exista o singura China, si Taiwanul este un judet din China. Nu poate exista razboi intre un judet si alte judete. Crizatorii ar fi striviti in prima ora de #rezist.