G4Media.ro

ANRP l-a dat în judecată pe samsarul de drepturi litigioase Valentin Vișoiu…

ANRP l-a dat în judecată pe samsarul de drepturi litigioase Valentin Vișoiu și îi solicită restituirea unui prejudiciu de aproape 78 de milioane de euro

ANRP a introdus acțiune în fața instanței civile și solicită despăgubiri de 375.050.942 de lei, adică aproape 78 de milioane de euro, de la samsarii de drepturi litigioase Valentin Vișoiu, Florin Șerban Barbu și Gheorghe Adrian Manole.

Acțiunea Autorității Naționale de Restituire a Proprietăților îi vizează și pe fostul secretar de stat în Ministerul Justiției și ex-vicepreședinte ANRP, Theodor Cătălin Nicolescu, aflat în pușcărie, fiind condamnat la 8 ani de închisoare și pe expertul evaluator, Alexandru-Florin Hanu, condamnat la 3 ani de detenție efectivă, ambii pentru luare de mită în dosarul ANRP în care a fost achitat fostul șef al ANI, Horia Georgescu, potrivit portalului instanțelor de judecată.

Termenul fixat pentru începerea procesului este 30 septembrie 2020.

Pe 8 octombrie 2019, Înalta Curte i-a condamnat definitiv pe Nicolescu și Hanu și i-a achitat definitiv pe Horia Georgescu și ceilalți membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP. Instanța a lăsat nesoluţionată latura civilă a procesului privind prejudiciul uriaș de aproape 78 de milioane de euro.

”Înlătură dispoziţia vizând anularea Deciziei nr.4764/FF/25.09.2008 a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul A.N.R.P. de emitere a titlului de despăgubire în favoarea intimaţilor Vişoiu Valentin (pentru cota de 71%), Manole Gheorghe Adrian (pentru cota de 12%) şi Barbu Florin Şerban (pentru cota de 17%), în cuantum total de 375.050.942 lei, a titlurilor de conversie nr.942/29.09.2008 emis în favoarea intimatului Barbu Florin Şerban, nr.943/29.09.2008 emis în favoarea intimatului Manole Gheorghe Adrian şi nr.944/29.09.2008 emis în favoarea intimatului Vişoiu Valentin, precum şi dispoziţia vizând repunerea părţilor în situaţia anterioară şi restituirea, în cotele procentuale mai sus menţionate, de către intimaţii Vişoiu Valentin (71%), Manole Gheorghe Adrian (12%) şi Barbu Florin Şerban (17%) a sumei de 375.050.942 lei către partea civilă Statul Român prin Ministerul Finanţelor.

Menţine dispoziţia primei instanţe privind confiscarea de la inculpatul Hanu Alexandru Florin a sumei de 10.000 euro şi de la inculpatul Nicolescu Theodor-Cătălin a sumei de 6.200.000 lei, în baza art (…)

Menţine măsurile asigurătorii luate prin ordonanţele nr.700/P/2014 din 02.04.2015 şi 07.04.2015 asupra bunurilor inculpaţilor Zaarour Ingrid, Vişoiu Gheorghe, Canangiu Constantin Cătălin, Georgescu Horia, Iuoraş Mihnea Remus, Drulă Dorin Cornel, Mocanu Ingrid Luciana şi Marko Attila Gabor, precum şi măsura asiguratorie a sechestrului asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile prezente şi viitoare, altele decât cele menţionate în ordonanţele de mai sus, ale inculpaţilor Zaarour Ingrid, Vişoiu Gheorghe, Canangiu Constantin Cătălin, Georgescu Horia, Nicolescu Theodor Cătălin, Iuoraş Mihnea Remus, Drulă Dorin Cornel, Mocanu Ingrid Luciana şi Marko Attila Gabor, până la concurenţa sumelor pretinse de partea civilă, luată de prima instanţă prin sentinţa apelată, pentru 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii, dacă partea civilă nu introduce acţiune în faţa instanţei civile.

Menţine măsurile asigurătorii luate prin ordonanţele nr.700/P/2014 din 02.04.2015 şi 07.04.2015 asupra bunurilor inculpatului Nicolescu Theodor Cătălin până la concurenţa sumelor confiscate, precum şi măsura asiguratorie a sechestrului asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile prezente şi viitoare, altele decât cele menţionate în ordonanţele de mai sus, ale inculpaţilor Nicolescu Theodor Cătălin şi Hanu Alexandru Florin , până la concurenţa sumelor confiscate de la cei doi inculpaţi, luată de prima instanţă prin sentinţa apelată”, este decizia ÎCCJ din octombrie anul trecut.

Cine e Valentin Vișoiu. Omul de afaceri din Pitești se află pe locul 2 în topul actualizat 2020 al samsarilor de drepturi litigioase care au primit peste jumătate de miliard de euro despăgubire de la ANRP.

Vișoiu a încasat și urmează să primească de la ANRP peste 82 de milioane de euro. 78 de milioane de euro (suma aflată în litigiul penal și acum cel civil) au fost primite în bani în perioada 2007 – 2011 și alte 4,5 milioane de euro urmează să le primească tot în bani în perioada 2019 – 2023.

Patronul firmei Conarg, Valentin Vişoiu a cumpărat cu 2,7 milioane de euro drepturile litigioase asupra unui teren de peste 20 de hectare din sectorul 3 al Capitalei. Apoi, terenul a fost evaluat la peste 377 de milioane de lei, adică peste 78 de milioane de euro.

Deși este unul dintre cei mai mari samsari de drepturi litigioase, Vișoiu nu a fost urmărit penal sau trimis în judecată de DNA în vreunul dintre dosarele ANRP și nici nu are aplicat sechestru pe avere. DNA a anchetat despăgubirile primite de Valentin Vișoiu, partenerul său de afaceri, Florin Șerban Barbu, și Gheorghe Adrian Manole, dar nu i-a inculpat pe cei 3, ci doar pe membrii Comisiei de la ANRP care le-au acordat despăgubirile, printre care și fostul șef ANI, Horia Georgescu sau Theodor-Cătălin Nicolescu, fost secretar de stat în MJ. Vezi aici.

Vișoiu a fost deferit Justiției însă în dosarul Publitrans al fostului primar PSD al Piteștiului, Tudor Pendiuc. În februarie, Vișoiu a fost condamnat în acest caz de către Tribunalul București la 7 ani și 8 luni de detenție. Decizia nu este însă definitivă. Vezi detalii aici.

Potrivit revistei Capital, Valentin Vişoiu a ridicat mai multe complexuri rezidenţiale în Bucureşti, printre care Domenii Apartments (proiect cu Dan Șucu), Răsărit de Soare sau Quadra Place. Este unul dintre acţionarii Hotelului Ramada din Piteşti și are o avere estimată la peste 50 de milioane euro.

Într-un interviu acordat EVZ, în 2017, avocatul Rareș Dan, fiul fostului general SRI Dan Gheorghe, a admis că a luat un împrumut de 560.000 de lei de la Valentin Vişoiu.

Omul de afaceri Florin Șerban Barbu se află pe locul 11 în topul samsarilor de drepturi litigioase, cu 16,9 milioane de euro. Cea mai parte parte a sumei, aproape 15,8 milioane de euro, le-a primit în acțiuni, în 2008. Restul urmează să le primească până în 2023. Barbu este partener cu Valentin Vișoiu în firma Conarg din Pitești. În noiembrie 2014, Barbu a fost arestat în dosarul lui Vișoiu și Pendiuc, dar ulterior nu a mai fost trimis în judecată.

Pe locul 13 în top este Gheorghe Adrian Manole, cu 9,3 milioane de euro. A primit despăgubirea în acțiuni, în 2008.

Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR. 

Foto: Valentin Vișoiu; sursa: ziaruldeargeș.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Altă mafie a țării, a retrocedarilor, jajaj nimic nou, cancerul să dea peste voi și să n-aveți parte de bani până la a 4-a generație javrelor. Nesimțirea clasei politice băgate în toate mafiile astea atinge cote nemaivăzute, absolut incredibil

 2. salutari de la hrebengiuc!

 3. Câte dovezi îi mai trebuie acestei populații despre cum știe, sau a fost învățată, ICCJ să facă și să împarte dreptatea, ca să fie lamurita definitiv și irevocabil?!

 4. Iar ANRP mai bine și-ar da foc!!

 5. In fine o actiune remarcabila .Sa vedem ce iese caci poate fi si o actiune judiciara de spalare adica care sa se termine cu NUP sau ceva echivalent si sa nu-i mai poti judeca pentru aceleasi culpe.

 6. Vraja marii……animalu’ asta de Visoiu deja are vreo 7 ani in prima instanta si deja nu prea l-a mai vazut nimeni prin tara. Sigur si-a aranjat fuga, mare minune daca nu tot in Italia, raiul infractorilor romani.

 7. Atâta vâlvă pentru escrocheriile unui terchea berchea Valentin Vişoiu….., dar golanul nu a acţionat de capul lui…..pericolul vine de la cei care au protejat furtul mafiot băsăscian. Aceşti mafioţi împreună cu Vişoiu cu um direct la Târgovişte pentru un tratament Vlad Ţepes Ana Aslan…..

 8. Nu inteleg de ce instanta nu conexeaza si dosarele din timpul mandatului presedintilor Crinuta Dumitrean si Ancuta Geanina Opre? Una sta bine mersi la umbra marelui mexican, iar cealalta ocupa o functie de secretar de stat in actualul guvern la ANSPDCP, papand banii nostrii.
  Greu incercate fetele astea dupa tunurile pe care le-au dat!

 9. Din sumele furate de Vişoiu, mai da mită 10-20 milioane Euro la persoanele adecvate şi rămâne liber şi negustor cinstit. Un mafiot curat murdar! Dar îmbătrnit prematur de grija banilor de, uşor îi dai 75 de ani !

 10. Visoiu este un parvenit zero barat. Un infractor fārā studii care a fost bāgat la produs si la înaintare. Dar javra este cel mai mare turnātor si un alunecos rāu. La cât rāu a fācut acest criminal, nu m ar mira sā nu moarā de moarte naturalā la resedinta din Milano. A turnat minciuni Inventate, doar sā scape el si sā rāmânā cu banii furati.