G4Media.ro

ANPC: Peste 2,2 milioane de facturi emise de Electrica Furnizare vor fi…

Sursa foto: Parlamentul European

ANPC: Peste 2,2 milioane de facturi emise de Electrica Furnizare vor fi recalculate

Electrica Furnizare a stornat peste 2,2 milioane de facturi care nu cuprindeau compensarea şi plafonarea de la 1 noiembrie, urmând să emită un număr egal de noi facturi recalculate, se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), preluat de Agenția de presă Rador.

Astfel, până în acest moment, comisarii ANPC au finalizat 94 de acţiuni de control, în întreaga ţară, alte 100 aflându-se în curs de derulare.

Până acum, au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 645.000 lei, la care s-au adăugat 4 propuneri de încetare a practicilor comerciale incorecte în raport cu consumatorii şi măsura recalculării tuturor facturilor care nu respectă prevederile legii.

Inspectorii ANPC au constatat că nu a fost aplicată plafonarea şi compensarea preţurilor conform OUG118/2021 începând cu 01.11.2021; tabelul privind consumul energie electrică, de pe site-ul companiei, nu cuprinde consumul zilnic de referinţă, inclusiv marja de 10%; informările privind compensarea facturilor de energie electrica şi gaze naturale, transmise clienţilor, nu conţin elementele din care este compus preţul la care se aplică compensarea; nerestituirea la termen a avansului achitat la trecerea la alt furnizor.

ANPC a constatat şi nerespectarea termenului de răspuns la solicitările petenţilor de încheiere a contractelor de furnizare pentru energie electrică şi gaze naturale, punând consumatorii în situaţia de a nu cunoaşte statusul contractului o perioadă de până la 60 de zile.

Totodată, contractele emise nu conţin preţul serviciilor din preţul gazului, doar preţul total, astfel încât consumatorul nu poate verifica modalitatea de calcul al compensării acordate.

S-au constatat şi diferenţe de preţ între două notificări privind preţul emis de operatorul economic unui consumator, împiedicarea, sub orice formă a comisarilor ANPC de a exercita atribuţiile de serviciu; nerespectarea termenului de răspuns; procedură nesigură: operatorul economic nu s-a asigurat că notificările privind majorările de preţ au fost primite de consumatori; practică comercială incorectă: majorările succesive ale tarifelor nu au fost determinate de modificări legislative; furnizarea de energie electrică, fără licenţă; nerespectarea termenului de facturare şi facturarea comasată pe două luni.

Comandamentul pentru Energie îşi continuă verificările până pe data de 31 martie 2022.

Sursa foto: Parlamentul European

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. O țară de proști!

  2. Persista o coruptie generalizata ce a penetrat clanurile formate din producatori, distribuitori, vanzatori, decidenti politici, si va cutremura din temelii toata economia. Inflatia, instabilitatea politica si debandada vor distruge si firmele sanatoase. Compensatiile si amenzile sunt frectie cu diana la picior de lemn.

  3. VIRGIL POPESCU( care încă mai este ministru), întrebat acum doua zile estima un milion, un milion și jumătate.ANPC zice cam dublu, ANRE e în vacanță…

  4. Avem de a face de fapt cu Statul Paralel PSD din frunte tuturor instituțiilor și serviciilor , companiilor din Romania.
    Toate aceste sunt in sclavie la PSD din Parlament .
    Adică niste PSD-isti umflă facturile nejustificat iar alți PSD-iști din Parlament o fac pe eroii salvatori ai neamului .
    Acum un alt PSD-ist a blocat Bucureștiul ,va venii tot un PSD-ist in fața Poporului și va juca rolul de erou Național pentru salvarea Poporul,vinovat va fi considerat Primarul General.