G4Media.ro

Anchetă Le Monde: Cum i-a finanţat grupul francez Total pe generalii din…

sursa foto: Twitter/ maythu

Anchetă Le Monde: Cum i-a finanţat grupul francez Total pe generalii din Myanmar, care au orchestrat lovitura de stat militară

Ziarul Le Monde publică o amplă anchetă despre felul în care grupul petrolier francez Total a instaurat un sistem de împărţire a veniturilor cu junta militară din Myanmar. Banii cu care sunt finanţaţi generalii birmani trec prin conturi offshore bazate în Bermude, transmite RFI.

Din întâi februarie anul acesta, data la care a avut loc lovitura de stat militară din Myanmar, presiunea asupra lui Total creşte. Motivul e simplu: grupul petrolier francez e prezent în largul coastelor birmane din 1998, an în care a început să exploateze un zăcământ de gaz. Militanţii pro-democraţie cer de trei luni grupurilor străine – deci lui Total dar şi americanului Chevron – să-şi suspende activităţile pentru a nu mai sprijini astfel junta militară. «Patrick Pouyanné, PDG-ul lui Total se apără de acuzaţii şi spune că doar se achită de obligaţiile sale contractuale vizavi de statul birman», precizează Le Monde.

Influentul cotidian francez a avut însă acces la documente confidenţiale care arată o cu totul altă situaţie. Acestea scot la lumină un montaj financiar complex în jurul gazoductului submarin de 350 km care leagă zăcământul de la Yadana de Thailanda. «Această conductă, al cărei operator şi prim acţionar este firma Total, nu transportă doar gaz; ea este centrul unui sistem prin care sute de milioane de dolari provenite de pe urma vânzării de gaz sunt deturnate din vistieria statului birman spre Myanmar Oil and Gas Enterprise (MOGE), o firmă publică cu gestiunea opacă şi controlată de militari» scrie Le Monde.

Graţie accesului la o serie de documente fiscale şi financiare, ziarul francez ajunge apoi la concluzia că Total şi partenerii săi plătesc foarte puţin statului birman pentru exploatarea propriu-zisă a gazului. Asta pentru că costul transportului este foarte ridicat. «Printr-o stranie coincidenţă, beneficiile mari ale gazoductului sunt apoi vărsate sub formă de dividende neimpozabile. Asta pentru că încă de la crearea proiectului gazier în 1994, acţionarii gazoductului şi-au înregistrat firma în Bermude, un paradis fiscal. Câteva săptămâni mai târziu au primit şi garanţia că nu vor plăti nicio taxă pe dividende în Myanmar».

Citește articolul complet pe RFI

sursa foto: Twitter/ maythu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

4 comentarii

  1. Acum intelegem de ce Franta si Europa nu condamna junta militara din Myanmar si nu fac nimic pentru a opri macelul acolo. Mercantilism european ieftin.

  2. Acum intelegem de ce Franta si Europa nu condamna junta militara din Myanmar si nu fac nimic pentru a opri macelul acolo. Mercantilism european ieftin.

  3. Asta e ca aia cu „Putin e miliardar si o sa il sanctionam”. Burma are 50 de milioane de locuitori, si exporta petrol sau orez. Deci au ce baga in gura si cu ce umple buzunarul. (Spre deosebire de exporturile de Adele, de verzisori de imprimanta sau de sparanghelist, petrolul nu se demodeaza niciodata.) Cum poti tu sanctiona un popor care are ce manca?