G4Media.ro

Anchetă Balkan Insight: România acționează lent în privința sancționării firmelor de afaceri…

Anchetă Balkan Insight: România acționează lent în privința sancționării firmelor de afaceri ale Rusiei / Fiscul a dispus blocarea activelor doar în cazul a șase companii rusești

În pofida sprijinului declarat pentru asemenea sancțiuni, România a depus puține eforturi ca să înghețe afaceri și active deținute de ruși pe teritoriul său, ele continuându-și activitatea la fel ca înaintea invaziei ruse în Ucraina, scrie Balkan Insight, preluat de Agenția de presă Rador.

O anchetă a BIRN (Rețeaua Balcanică pentru Jurnalism de Investigație, n. red.), cu privire la companiile rusești și la rușii din România ale căror bunuri sau active ar fi fost blocate, a constatat că, începând din martie 2022, doar puține companii în relații cu Rusia au fost sancționate de ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală, n. red.).

Cele șase companii au fost următoarele: MMK METALURJI SANAY TICARET VE LIMAN ISLETMECILIGI A.S, METAOINVEST TRADING AG, TMK EUROPE GMBH, TMK ASSETS SRL, TMK ARTROM SA și AEROFLOT.

În iulie și august 2022, ANAF a emis două ordine vizând deblocarea fondurilor și resurselor economice deținute de TMK ASSETS SRL și TMK ARTROM SA. Precizare ulterioară: Cele două societăți au fost deblocate pentru că au trecut în regimul de supraveghere prevăzut de OG79/2022.

Pe data de 29 august, ministrul român de externe, Luminița Odobescu, a declarat că Bucureștiul sprijină folosirea activelor rusești înghețate sau blocate pe teritoriul UE în vederea refacerii Ucrainei după război.

„Am revizuit măsurile vizând sancționarea și tragerea la răspundere a Rusiei. Am convenit asupra importanței sancțiunilor coordonate în cooperare cu  aliații și cu partenerii noștri, punând accentul pe întărirea relațiilor transatlantice și pe acțiunile inițiate împreună cu G7”, a spus ea.

„În privința agresiunii ilegale a Rusiei asupra Ucrainei, coordonarea trebuie să aibă loc la trei nivele: adoptarea, implementarea și contracararea evitării sancțiunilor”, a mai adăugat dna Odobescu în cursul întâlnirii avute cu omologul său lituanian, Gabrielius Landsbergis, cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomației Române.

Grupul rusesc TMK deține combinatul de aluminiu ALRO din Slatina. Combinatul a fost privatizat în 1998 de un grup de companii rusești aparținând oligarhului Oleg Deripaska, în prezent aflat pe lista internațională a sancțiunilor. Între timp, el a intrat în posesia companiei Vimetco, patronată de Vitalii Mașițki, un om de afaceri rus. În martie 2022, combinatul a suportat o serie de schimbări în conducere, iar șefii săi ruși au dispărut. Precizare ulterioară: TMK este o altă companie, nu deține ALRO, al cărei proprietar e VIMETCO, care nu are legătură cu TMK.

Multe companii rusești din România și-au schimbat șefii ruși cu puțin timp înainte sau chiar din momentul lansării invaziei ruse în Ucraina, din februarie 2022, ei fiind înlocuiți cu persoane de alte naționalități pentru a ocoli sancțiunile internaționale.

TMK ASSETS SRL este o companie din Slatina, care produce conducte tubulare și alte piese din oțel. Ea a fost gestionată de o persoană aflată anterior pe lista sancțiunilor ordonate la nivelul UE. Ulterior, firma și-a schimbat numele, devenind ARTROM ASSETS SRL. În prezent, compania este gestionată de miliardarul rus Dmitri Pumpianski, iar, în 2020, ea a avut un profit de 1 miliard lei (peste 200 milioane euro). Precizare ulterioară: TMK Assets nu este producător. TMK Assets este o subsidiară care se ocupa atunci de administrarea birourilor din București; Artrom SA este producător de țevi cu fabrici în Slatina și Reșița, dar societatea a fost vândută în ianuarie.

Anterior, în martie 2022, fostul premier Nicolae Ciucă declarase că în vederea sancționării au fost identificați trei societăți rusești și doi cetățeni ruși. (Companiile identificate) „sunt supuse sancțiunilor autorităților române. Suntem obligați să punem în aplicare deciziile adoptate la nivelul Uniunii Europene”, a declarat Ciucă.

Sursa: Balkan Insight/ Articol de Mădălin Necșuțu/ Rador/ Traducerea: Alexandru Danga

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. PSD-PNL-UDMR-AUR=Rusia=Pensii Speciale=Nedreptate

  2. Numai gura este de noi…

  3. Tu ablas mucho y ases poco

  4. Cand folositi Google Translate pentru articole, incercati sa faceti si o adaptare a traducerii ca sa sune a limba romana.

  5. Probabil deja am ajuns sa fim considerati mincinosii Europei?!