G4Media.ro

ANALIZĂ: Trudeau primește a doua șansă în fruntea guvernului de la Ottawa…

ANALIZĂ: Trudeau primește a doua șansă în fruntea guvernului de la Ottawa după ce Partidul Liberal a câștigat alegerile federale din Canada

Partidul Liberal a câștigat alegerile federale desfășurate luni în Canada, urmând ca Justin Trudeau să formeze noul cabinet de la Ottawa, însă puterea sa va fi mult redusă după ce formațiunea nu a reușit să-și mențină majoritatea în Parlament, arată rezultatele parțiale ale scrutinului. Cursa electorală a fost una strânsă, iar Partidul Conservator, condus de Andrew Scheer, a încercat să profite de scandalurile în care a fost implicat Trudeau în ultima perioadă și care i-au afectat imaginea de lider progresist. Eforturile conservatorilor n-au fost se pare suficiente pentru a-l îndepărta pe Trudeau din funcție, astfel că acesta va continua să conducă pentru încă patru ani guvernul canadian.

Potrivit celor de la Canadian Broadcasting Corporation, Partidul Liberal s-ar fi impus în competiția electorală pentru cele 338 de locuri în Camera Comunelor, la care erau așteptați să voteze milioane de canadieni, inclusiv câteva zeci de mii de expați. Acesta a fost cel de-al 43-lea scrutin fderal din istoria Canadei.

Rezultatele complete ale scrutinului nu erau cunoscute în momentul transmiterii acestei corespondențe, dar, cel mai probabil, Trudeau va conduce un guvern minoritar. Primele analize arată că scorul obținut de Partidul Liberal este mult mai slab decât cel obținut la scrutinul din urmă cu patru ani, când formațiunea a obținut majoritatea parlamentară. La alegerile din 19 octombrie 2015, liberalii au obținut 184 de mandate (39.47%), cu 14 mai multe decât majoritatea necesară de 170 de locuri, iar șeful formațiunii, Justin Trudeau, a devenit atunci șeful guvernului. Victoria Partidului Liberal din urmă cu patru ani a fost considerată istorică, după ce formațiunea a câștigat un plus de 148 de mandate (în Parlamentul precedent, liberalii avuseseră doar 36 de locuri).

Luni însă, liberalii ar fi obținut 156 de mandate, insuficiente pentru a avea majoritatea parlamentară. În același timp, conservatorii au câștigat121 de locuri, în timp ce Noii Democrați au primit 25 de mandate. Un scor important a obținut Blocul Quebecois (32 de parlamentari), o formațiune care nu a avut candidați decât în Quebec și care susține suveranitatea provinciei francofone.

Datele preliminare indicau că liberalii au reușit să se impună semnificativ în Ontario, Quebec și Canada Atlantică, obținând scoruri foarte bune în Toronto și în zona metropolitană, în timp ce conservatorii au câștigat categoric în Alberta și Saskatchewan, două regiuni petroliere importante.

Așa cum anticipau mulți analiști înainte de alegeri, scenariul guvernului minoritar este acum cel mai probabil (cabinetul minoritar este format atunci când niciunul dintre partidele angajate în cursa electorală nu reușește să obțină cel puțin jumătate din mandatele puse în joc).

Partidul Liberal va avea nevoie de sprijinul altor partide parlamentare pentru a adopta legislația și nu este exclus ca alianțele sale să vizeze apropierea de cele două partide de stânga, Noii Democrați și Partidul Verde (care a obținut doar trei mandate), dar și de Blocul Quebecois. Noii Democrați și formațiunea din Quebec vor fi cele care vor juca roluri majore în adoptarea sau respingerea legilor propuse de liberali în următorii ani.

Pierderile suferite de liberali au fost puse de analiști pe seama scandalurilor în care a fost implicat Trudeau în ultimii ani. Deși el a câștigat de o manieră categorică scrutinul din 2015, punând capăt unui deceniu de guvernare conservatoare, mandatul său a fost presărat cu o serie de scandaluri și erori politice majore, care i-au făcut pe mulți canadieni să se îndoiască de capacitatea sa de lider și de autenticitatea sa. De altfel, așa cum am spus într-un material recent, alegerile federale au fost considerate un referendum legat de performanțele lui Trudeau în funcția de premier, iar pierderea majorității parlamentare este un semnal puternic pe care canadienii i l-au transmis șefului Partidului Liberal. Dacă Trudeau va ține sau nu cont de acest lucru, vom vedea în lunile și anii care urmează.

Foto: G4Media.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Le-a legalizat verdeata, ce mai vreti ? La noi sunt prea handicapati sa constientizeze impactul economic si social. + ca romanu-i primitiv rau, pupa moaste, nu se -ntoarce din drum, se imbraca in rosu lunea, plin de irationalisme primitive. (nu taie unghile seara, nu da bani lunea) … ce mai oameni …

    • Acum daca ai descris ce ai vazut in familia ta nu inseamna ca asa fac toti. Te propun la Min. Economiei, relansarea economica prin „verdeata”, asta daca nu avansezi la un model evoluat : aspiratie sau injectie.

    • Progresistule… ro sa copie ce e bun din occident nu toute timpeniîle … cind vor veni popo la școala sa facă un pic de propaganda la copiii nu vei mai vrea progres si nici verdeața

    • cât de cretini sunt ”conservații” ăștia….

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.