G4Media.ro

Analiză Reuters: O reacție negativă la politicile de mediu planează asupra alegerilor…

Foto: Federația Valonă a Agricultorilor

Analiză Reuters: O reacție negativă la politicile de mediu planează asupra alegerilor europene

În timpul ultimelor alegeri din Uniunea Europeană, în 2019, sute de mii de persoane din cele 27 de țări ale blocului comunitar au organizat manifestații pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice.

Înaintea votului din acest an din UE, fermierii sunt în stradă pentru a cere mai puține norme ecologice, iar politicienii nu își pot permite să îi ignore. Ce schimbare în 5 ani, arată o analiză Reuters.

O schimbare de ton politic în ceea ce privește modul de protejare a planetei se profilează asupra alegerilor pentru Parlamentul European din iunie, chiar dacă schimbările climatice declanșează fenomene meteorologice extreme mai severe și mai costisitoare.

„Există o reacție negativă clară în ceea ce privește partea de agricultură a Green Deal”, a declarat deputatul european francez Pascal Canfin.

„Dar nu există nicio reacție negativă pentru restul”, a spus el.

Pentru a-i liniști pe fermierii care protestează față de prețurile scăzute ale alimentelor și de standardele de mediu ridicate ale UE, săptămâna trecută UE a relaxat reglementările de mediu privind terenurile lăsare nelucrate, în timp ce Franța a pus în pauză o politică națională de reducere a pesticidelor.

Dar viziunea generală a UE privind „Green Deal” pentru combaterea schimbărilor climatice rămâne intactă, susținută de peste 20 de legi adoptate în ultimii cinci ani pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră care provoacă schimbările climatice.

Este puțin probabil ca politicile deja în vigoare să fie retrase. Însă încercările recente ale UE de a integra în acest pachet politici de mediu mai ample au eșuat. În ultimele câteva luni, țările și legislatorii UE au respins sau au slăbit noile legi privind poluarea industrială, reducerea utilizării pesticidelor și refacerea naturii afectate.

„Nu ar trebui să amestecăm mediul și clima”, a declarat Peter Liese, un deputat european din partea Partidului Popular European de centru-dreapta, cea mai mare familie politică din Parlamentul European.

„Dacă vrem să fim neutri din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon și vrem în continuare să fim industrializați… nu putem face totul în același timp”, a spus el.

Următorii pași

O propunere a UE va testa marți starea de spirit politic. Comisia Europeană urmează să recomande un obiectiv ambițios de reducere a emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu 90% până în 2040. Obiectivul ar urma să urmărească promovarea locurilor de muncă ecologice și a industriilor cu emisii reduse de dioxid de carbon, potrivit proiectelor de propunere.

Însă obiectivul va avea nevoie de aprobarea următorului Parlament al UE, după alegeri, iar unii oficiali europeni se tem că ar putea pierde sprijinul larg de care se bucură politicile climatice din 2019.

Sondajele arată că mai multe locuri ar putea reveni partidelor de extremă dreapta și de dreapta care se opun politicilor climatice. Oficialii UE spun că sprijinul pentru legile ecologice ambițioase a fost erodat și în rândul statelor UE de recentele alegeri din Finlanda, Suedia, Olanda și Luxemburg.

„Toată această politică verde nu mai este acceptată. Ea face viața oamenilor foarte dificilă. Face ca viața oamenilor să fie foarte scumpă”, a declarat Rob Roos, deputat european în cadrul Grupului eurosceptic al Conservatorilor și Reformiștilor Europeni.

„Ar trebui să desființăm Green Deal, pentru că nu este ceea ce își doresc oamenii”, a declarat Roos pentru Reuters. Sondajele de opinie sugerează că grupul său ar putea câștiga cu 27% mai multe locuri la viitoarele alegeri decât are acum.

Îngrijorări legate de costuri

Sondajele arată că, deși o mare majoritate a europenilor sprijină acțiunile ambițioase de combatere a schimbărilor climatice, o majoritate este, de asemenea, îngrijorată de costul acestor acțiuni.

„Aceasta este marea neînțelegere. Oamenii cred că, dacă ambiția noastră este mai mică, vom fi mai competitivi. Pur și simplu nu este adevărat”, a declarat ministrul bulgar al climei, Julian Popov.

Popov și alți susținători ai politicii ecologice avertizează că oprirea politicii climatice va costa în cele din urmă mai mult, deoarece agravarea schimbărilor climatice ar lovi mai puternic economiile cu inundații și incendii devastatoare. Aceștia susțin că politicile ecologice sunt necesare pentru a stabili un avantaj tehnologic care va ajuta industriile UE să concureze cu China.

Având în vedere că s-a ajuns deja la un acord asupra politicilor privind emisiile de CO2 până în 2030, noul Parlament și noua Comisie a UE, formate după alegeri, se vor concentra pe planurile de reducere a emisiilor de CO2 după 2030. Acest lucru va necesita o reducere mai rapidă a emisiilor în industrie și agricultură, sectoare sensibile din punct de vedere politic care se confruntă cu prețurile ridicate ale energiei și cu concurența din străinătate.

„Riscul de competitivitate pentru Europa… nu va fi inversat dacă vom fi slabi în privința climei”, a declarat ministrul irlandez al climei, Eamon Ryan, care a descris competitivitatea industriei și modul în care politicile climatice pot asigura acest lucru ca fiind esențiale pentru alegeri.

„Este o problemă reală și fiecare vot contează”, a spus Ryan.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...