G4Media.ro

Analiză Reuters: MAGA cuprinde estul Europei / Principalul favorit la președinția României…

sursa foto: captura video

Analiză Reuters: MAGA cuprinde estul Europei / Principalul favorit la președinția României este pe valul extremei drepte / Alți doi adepți MAGA, pe locurile doi și trei în sondajele pentru alegerile prezidențiale din Polonia

Un deputat de extremă-dreapta pro-Trump ar putea câștiga alegerile prezidențiale de duminică din România, în timp ce sondajele plasează alți doi adepți ai MAGA pe locurile doi și trei la votul din Polonia, în contextul unei schimbări politice în Europa Centrală care ar putea adânci disensiunile în Uniunea Europeană, arată o analiză Reuters.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

George Simion, un naționalist care militează pentru „Make Romania Great Again”, se opune ajutorului militar pentru Ucraina și este critic la adresa conducerii UE, a câștigat în mod decisiv primul tur al scrutinului din 4 mai. El a fost devansat în majoritatea sondajelor înainte de turul doi din 18 mai împotriva primarului centrist al Bucureștiului, Nicușor Dan, deși cel mai recent sondaj îi plasa la egalitate.

O victorie a lui Simion ar putea destabiliza țara membră ce face parte din UE și NATOm și ar avea repercusiuni și în UE, mai ales când vine vorba de chestiuni care necesită unanimitate, au declarat diplomați și experți.

„Alegerea lui Simion ar marca o schimbare radicală în politica românească, creând riscuri semnificative pentru stabilitatea internă, relațiile București-Bruxelles și unitatea UE cu privire la Ucraina”, a declarat Mujtaba Rahman, managing director pentru Europa la firma de consultanță Eurasia Group.

În cazul în care Simion câștigă, liderul ungar Viktor Orban, un anti-imigranți feroce, un aliat de lungă durată al lui Trump, și slovacul Robert Fico – care se opun amândoi ajutorului militar pentru Ucraina – ar putea obține un nou aliat în Consiliul European în deciziile privind ajutorul pentru Ucraina, energia, sancțiunile împotriva Rusiei sau bugetul UE.

Tabăra lor ar putea crește și mai mult în octombrie, dacă alegerile parlamentare din Republica Cehă îl readuc pe fostul prim-ministru eurosceptic Andrej Babis, al cărui partid ANO conduce sondajele cu un sprijin de 30-35%.

„Narațiune comună”

În timpul unei dezbateri televizate de săptămâna trecută, Simion i-a dat dreptate lui Orban, în ciuda divergențelor dintre ei cu privire la marea minoritate etnică maghiară din Transilvania.

„Îl respect pe președintele FIDESZ și pe premierul ungar Viktor Orban, multe dintre politicile sale vor fi politici de stat și în România. Acum este timpul pentru o Europă a națiunilor creștine”, a spus Simion.

De asemenea, el l-a susținut pe Karol Nawrocki, susținut de partidul naționalist Lege și Justiție (PiS), care se află în urma primarului Varșoviei, Rafal Trzaskowski, în sondajele de opinie înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale din Polonia de duminică. Marți, Simion a mers în Polonia pentru a participa la mitingul lui Nawrocki, spunându-le susținătorilor săi că Trump era un „simbol al libertății”.

Slawomir Mentzen, din partidul de extremă dreapta Confederația, de asemenea un fan al lui Trump, se află pe locul al treilea în sondaje.

Bulcsu Hunyadi, specialist în populismul de dreapta la Political Capital, un think-tank din Budapesta, a declarat că succesul lui Trump și al mișcării sale MAGA a dat avânt politicienilor naționaliști din regiune.

„Când vine vorba de critica UE, de critica elitelor liberale globaliste… acesta este un aspect foarte comun al narațiunilor acestor actori”, a spus el.

Și conservatorii americani și-au oferit sprijinul.

Uniunea Conservatoare Americană a anunțat în martie că va organiza în Polonia ediția din 2025 a conferinței sale CPAC. Doar Orban a mai găzduit CPAC în Europa.

UE se luptă de ani de zile cu blocarea de către Orban a unor acte legislative esențiale, acuzându-l în același timp că subminează valorile democratice din Ungaria – o acuzație pe care veteranul lider, care se confruntă cu o cursă electorală dificilă în 2026, o neagă.

Având un grup mai mare de lideri de extremă-dreapta ar fi mai dificil pentru majoritatea centristă din UE să conducă, au spus mai mulți diplomați, într-un moment în care blocul de 27 de membri se confruntă cu provocări fără precedent, cu discuții tarifare dure cu Trump și o amenințare percepută în creștere din partea Rusiei.

Un oficial european a declarat că există o „amenințare constantă în ceea ce privește elaborarea politicilor privind politica externă”, deși a remarcat că naționaliștii din Europa de Est nu au fost întotdeauna un bloc unificat.

Imigrația și costul vieții

Deși fostele țări comuniste din Europa Centrală au îmbrățișat aderarea la UE începând din 2004, speranțele cetățenilor lor de a ajunge rapid din urmă Occidentul mai bogat au dispărut în ultimii ani.

Pandemia COVID-19 și apoi consecințele economice ale invaziei Rusiei în Ucraina au încetinit convergența regiunii. Conform raportului Băncii Centrale Europene din iunie 2024, „din 2019, procesul de recuperare a decalajului a stagnat sau chiar s-a inversat”.

Mulți cetățeni din Europa Centrală consideră că au pierdut din punct de vedere financiar, iar preocupările legate de costul vieții au alimentat sentimentele împotriva partidelor tradiționale.

„Cel mai important factor a fost creșterea inegalităților economice”, a declarat Endre Borbath, profesor universitar la Ruprecht-Karls-Universität din Heidelberg, subliniind că, în țări precum România, dezvoltarea rapidă adusă de fondurile UE a fost concentrată în câteva regiuni-cheie.

Borbath a mai spus că criza migrației din 2015 – când aproximativ 1 milion de persoane, multe dintre ele fugind de războiul civil din Siria, au ajuns în UE – a luat pe nepregătite societățile conservatoare din Europa de Est, ceea ce a reprezentat un teren fertil pentru alimentarea sentimentului anti-imigrație.

Florin, în vârstă de 47 de ani, un alegător din București care a refuzat să își dea numele de familie, a declarat că va vota pentru Simion duminică și speră ca acesta „să închidă granițele și să refacă economia României, dacă mai este posibil”.

„Pentru aceia dintre noi care au fost acolo în 1989, care au prins o revoluție – aveam 13 ani la acea vreme – nu s-a întâmplat absolut nimic. Totul este pentru ei”, a spus el, referindu-se la elita politică. „Pentru noi, clasa muncitoare, nu s-a făcut nimic”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.