G4Media.ro

Analiză ISW: Putin se pregătește să îl scoată pe Șoigu drept „țapul…

Sursa foto: Alexander Zemlianichenko / POOL / AFP

Analiză ISW: Putin se pregătește să îl scoată pe Șoigu drept „țapul ispășitor” pentru eșecurile armatei ruse în Ucraina

Criticile interne tot mai numeroase la adresa „mobilizării parțiale” a Rusiei îl determină probabil pe Vladimir Putin să facă din Ministerul rus al Apărării (MoD) și, în special, din ministrul Apărării, Serghei Șoigu, un „țap ispășitor”, se arată într-o analiză realizată de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Vă prezentăm mai jos analiza ISW:

„Putin a amânat mobilizarea tuturor studenților, inclusiv a studenților cu jumătate de normă și a masteranzilor, prin intermediul unui decret semnat miercuri.

Putin a declarat pentru agențiile rusești că, deoarece «Ministerul Apărării nu a făcut modificări în timp util la cadrul legal privind lista celor care nu fac obiectul mobilizării, trebuie făcute ajustări».

Această critică directă la adresa Ministerului Apărării este, de asemenea, o critică implicită la adresa lui Șoigu, pe care Putin pare să îl pregătească pentru a-l face vinovat de eșecurile invaziei lui Putin în Ucraina.

Președintele Comisiei pentru Apărare din Duma de Stat a Rusiei, generalul-colonel (în retragere) Andrey Kartapolov, a criticat, de asemenea, Ministerul Apărării la televiziunea de stat rusă pe 5 octombrie.

Kartapolov a declarat că toți rușii știu că Ministerul Apărării «minte» și că trebuie să înceteze, dar că mesajul nu ajunge la „liderii individuali”, o altă lovitură la adresa lui Șoigu.

Un blogger militar rus a afirmat că comentariile lui Kartapolov demonstrează că Șoigu va fi în curând «demolat» și «recunoscut ca principalul vinovat» de eșecurile militare ale Rusiei.

Bloggerul le-a reamintit cititorilor săi că Ministerul rus al Apărării și șeful acestuia au fost cei care au avut «o contribuție neprețuită și uriașă la faptul că acum suntem în pragul unei catastrofe politico-militare».

Un alt blogger militar i-a apărat pe fondatorul rețelei de mercenari Wagner, Evgheni Prigozhin, și pe liderul cecen Ramzan Kadîrov, pentru că au criticat Ministerul Apărării, aplaudându-i pentru că au impulsionat schimbările necesare.

Anunțul lui Kadîrov că Putin i-a acordat rangul de colonel-general indică în mod similar faptul că Putin este dispus să liniștească baza de «siloviki» care a dat lovituri retorice continue la adresa instituției MoD.

Probabil că Putin va amâna concedierea lui Șoigu atât timp cât consideră că poate, pentru a continua să dea vina pe el pentru eșecurile militare în curs și pentru a-și crea sprijin în rândul altor facțiuni.

Înlocuitorul lui Șoigu va trebui să își asume responsabilitatea pentru eșecurile care apar după ce își începe mandatul. Putin lucrează deja pentru a-și îmbunătăți sprijinul în rândul bloggerilor militari și al «siloviki», precum Prigozhin și Kadîrov.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pe 5 octombrie că Prigozhin „are o mare contribuție, în limita capacităților sale”, la eforturile din Rusia și Ucraina și a refuzat să răspundă la întrebările legate de criticile lui Prigozhin la adresa oficialilor guvernamentali. Un Blogger militar a subliniat pe 5 octombrie că Putin „găzduiește în mod regulat corespondenți militari, le citește cu atenție rapoartele, le pune întrebările corecte și primește răspunsuri obiective”, contrastând implicit această relație cu modul necinstit în care bloggerii militari consideră că Ministerul Apărării interacționează cu Putin”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

4 comentarii

  1. Asa e in dictaturi, si o stiu amandoi: nu conteaza de partea cui e dreptatea, ci de partea cui este puterea.

    Din fericire, o alta regula a dictaturilor este ca le vine randul tuturor sa fie devoratinde sistemul pe care il/l-au condus. Daca traiesc destul. 😁

  2. Din fericire poate sa-l schimbe pe Soigu cu cine vrea el, pentru ca situatia de pe front nu se va imbunatati, nu pentru Rusia.

  3. Merge.. in spate 🤣🤣

  4. Putin știe că Soigu nu ia nicio decizie, iar Soigu știe că e vinovat pentru ce gândește Putin.
    O prietenie fără limite…