G4Media.ro

Analiză: Gazoductul Iași – Chișinău, mai mult cu rol decorativ decât practic.…

Foto: Europa Libera

Analiză: Gazoductul Iași – Chișinău, mai mult cu rol decorativ decât practic. Chișinăul a dat unei firme indiene contractul de interconectare pe energie electrică cu România

Criza recentă a gazelor din Republica Moldova a arătat încă o dată că pe lângă succesul istoric repurtat de forțele pro-europene de la Chișinău este nevoie și de a strategie reală și voință politică pentru a face față șantajului energetic constant pe care Rusia îl practică în raport cu statele care sunt dependente de livrările sale de gaze, se arată într-o analiză a Veridica.ro.

Deși finalizat în această vară și ajustat la începutul lui octombrie, gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, care racordează de facto Republica Moldova la sistemul energetic european via România, și-a dovedit mai degrabă ineficiența. Prețul ridicat al gazelor pe piețele internaționale a făcut imposibilă achiziționarea de către Republica Moldova a unor volume de gaze din Europa care să fie aduse prin intermediul acestei conducte.

Republica Moldova privește acest gazoduct doar prin prisma raționamentului comercial și nu și prin cel politic. Cu alte cuvinte, gazoductul va rămâne doar o plasă de siguranță, care nu va fi folosită decât în cazul puțin probabil în care gazele venite dinspre România vor fi mai ieftine decât cele achiziționate de la Gazprom.

„Dacă gazele care vin din România au un preţ mai bun decât cele care vin din Rusia, atunci vom folosi gazoductul să aducem gaze până la Chişinău”, a spus ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale de la Chișinău, Andrei Spânu, care a mai menţionat că tot necesarul de gaze al Republicii Moldova pe timpul verii ar putea fi asigurat de Iaşi-Ungheni.

De altfel, gazoductul este proiectat pentru și mai mult și ar putea acoperi lejer consumul Republicii Moldova, dacă nu includem și regiunea separatistă transnistreană.

Mai mult, Andrei Spânu spune că va face tot posibilul să interconecteze Republica Moldova cu România cât mai rapid, dar în același timp oferă contractul pentru construcția liniei Vulcanești-Chișinău unei companii indiene, deși la licitație a participat și o firmă din România care a avut o ofertă aproape similară cu cea a indienilor, diferența fiind, conform surselor consulate de Veridica.ro de 30.000 de euro.

Continuare pe Veridica.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. „fratii” nostri „republico-moldoveni” !

    si totusi noi suntem de vina ca ii sustinem gratuit si nelimitat pe tr.a.da.torii de „republico-moldoveni” putinisti rusofili si rusofoni, niste cv.rve, pomanagii si tr.adat.orii impu.titi acesti „republico-moldoveni” , la Moscova sunteti „moldoveni”, la Bucuresti (cand cersiti bani) sunteti „romani” 🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

    asa faceti si in vestul Europei, acolo sunteti moldoveni, nu ca „romanii t1.ga.n1”, cu ei nu aveti legatura, mai putin cand luati pomana pe spatele romanilor si aveti cetatenie romana, educatie, job, etc, slu.gilor, daca va ia Ucraina sau Rusia, nu va plange nimeni dupa voi, tra.da.to.rilor, mv3

  2. analiza… pffff… domnule, gazoductul iasi-ungheni este total inutil, este doar o teava… ma explic: el nu e racordat la reteaua de gaze din republica moldova, la care sunt legate blocurile, institutiile etc. aceste retele apartin companiei gazprom, care controleaza moldovagaz.

    evident ca gazprom nu are niciun interes sa racordeze la reteaua pe care o are in proprietate un gazoduct pe unde vin gaze din alte surse. acum intelegi situatia?

    ue si romania au investit bani intr-o teava inutila. chiar daca moldova sa zicem ca ar cumpara gaz din romania si il va primi prin aceasta teava, el va ramane acolo in teava pentru ca nu are cum sa treaca mai departe in reteaua de conducte din moldova.

    • catre @hansovici. Vorbesti miciuni !. E vorba de conducta Iași – Chișinău si nu doar pana la Ungheni !. Iar de la Chisinau gazul se distribuie in toate locuintele racordate fara sa conteze ce vrea Gazprom-ul !.
      Nu Gazprom-ul hotareste ce gaz merge prin conductele din Basarabia ci Guvernul de la Chisinau !. Gazprom-ul nu e proprietar al terenului unde se afla conductele. Proprietarul terenului hotareste orice miscare de gaz din conducte ! si nu Gazprom-ul.

    • @rahan5

      amice, reteaua de conducte de gaze din moldova e a gazprom. nu apartine republicii moldova sau guvernului de la chisinau. gazoductul lui peste vine de la iasi si se opreste la chisinau, ok. cum alimentezi apartamentele din chisinau daca ele nu sunt legate fizic la gazoduct? tu nu intelegi ca gazprom nu te lasa sa te legi cu gazoductul lui ue la reteaua lui?

    • catre @hansovici. Cel mai mare furnizor de gaze din Basarabia este Compania Moldovagaz. Firma este deținută: 50% Gazprom, 35% Guvernul Republicii Moldova, 14% autoritățile din Transnistria și 1% persoane fizice.
      In primul rand Gazprom-ul nu e direct proprietar al Conductelor Companiei asa cum dezinformezi tu !. Este proprietar prin intermediul Companiei ,,Moldovagaz” si care este o companie formata in statul Basarabean sub niste reglementari Legale din Basarabia, si care prevad ca in cazul in care actionarul principal ( Gazprom) vrea sa blocheze aprovizioanrea populatie cu gaze provenite din Romania sau Ucraina sa nu poata face acest lucru.

    • @rahanovici, daca preferi cu sufix

      nu exista niciun fel de reglementari legale privind gazul ale niciunui stat basarabean (sintagma e oricum gresita, ca nu exista un asemenea stat). daca stii cumva ce inseamna autoritatile din transnistria, alea care impreuna cu gazprom au 64% din modovagaz, atunci ti-ai raspuns singur la intrebarea „cine controleaza moldovagaz si gazul din moldova”. apropo, stii pe unde intra gazul rusesc in republica moldova?

  3. Excese de furie fără rost, chiar dacă reflectă realitatea.
    Frații de peste Prut isi urmaresc interesul, sunt ,,mielul blând care suge la două oi,,.
    La fel au fost sub toate guvernele si sub toți Președinții moldoveni.
    Politicienii români sunt de vină fiindca duc o politica lipsită de pragmatism, ceea ce se vede deja in facturile de gaze si curent electric.

  4. pentru cei care nu stiu cum functioneaza treaba: moldova nu are resurse de gaz in tara si atunci cumpara gaze pe care le transporta prin conducte la toti consumatorii de gaze. compania care cumpara gaz si il vinde mai departe se numeste moldovagaz. aceasta companie este o societate pe actiuni in care guvernul de la chisinau are 34% din actiuni, societatea de gaze din tiraspol, controlata de regimul separatist din regiunea transnistreana pe care nu il recunoaste nimeni in lume, are 16%, iar gazprom are 50%. mai departe: gazul cumparat de moldova este transportat prin conducte in toata moldova. conductele astea sunt ale gazprom. erau ale moldovagaz si le-a cumparat gazprom de la moldovagaz prin 2014, cand gazul era scump si moldova nu avea cu ce plati.
    acum intelegeti de ce degeaba ai gazoduct pana la chisinau?
    imi pare rau ca nu va documentati si cititi toate prostiile scrise pe internet.

    sa nu va intreb de unde cumpara moldova electricitate, ca va bag in ceata. as putea scrie articole mult mai bine documentate decat ziaristul asta care se da cunoscator in ale moldovei…