G4Media.ro

Analiză Balkan Insight. Cum dictează Viktor Orban agenda maghiarilor din România prin…

Analiză Balkan Insight. Cum dictează Viktor Orban agenda maghiarilor din România prin intermediul presei, bisericii și economiei: ”paralelism etnic”

Publicația regională Balkan Insight arată într-o analiză semnată de jurnalistul Akos Keller-Alant cum Ungaria lui Viktor Orban ”varsă bani în presa de limbă maghiară, în educație, cluburi sportive și biserici din Transilvania, unde peste un milion de etnici maghiari își duc tot mai mult traiul ca și când ar fi în Ungaria.

Analiza Balkan Insight a fost publicată în timp ce în satul harghitean Ditrău, locuit în proporție de 99% de etnici maghiari, câteva sute de localnici – în frunte cu preotul catolic – au protestat dur față de prezența a doi muncitori veniți din Sri Lanka să lucreze la o brutărie. Ei au cerut alungarea sri lankezilor, i-au amenințat pe localnicii care îi găzduiau și au creat pagini Facebook în care cer îndepărtarea acestora.

Articolul pornește de la situația presei de limbă maghiară din Transilvania, controlată aproape în totalitate de Ungaria prin intermediul unei asociații finanțate de guvernul Viktor Orban.

”Observatorii Ungariei lui Viktor Orban se îndoiesc că o asemenea mărinimie survine în mod necondiționat. Ei văd în cheltuielile fără precedent destinate magharilor din afara granițelor Ungariei o extindere a ‘democrației neliberale’ pe care partidul Fidesz al lui Orban a instituit-o în țară începând din anul 2010, când a preluat puterea”, arată jurnalistul Akos Keller-Alant.

Analiza continuă cu inventarierea investițiilor de zeci de milioane de euro făcute de Budapesta în baze sportive, grădinițe, școli și biserici.

Rezultatul? “Un paralelism etnic, menit să consolideze și să mențină un sistem în care maghiarii să-și ducă viața ca și cum ar trăi nu în România, ci în Ungaria”, potrivit declarațiilor pentru BIRN ale lui Tamás Kiss, cercetător la Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale.

Iar cel mai important instrument al Budapestei e mass-media, potrivit Balkan Insight. Publicațiile controlate de Budapesta “nu au nimic rău de spus” despre Fidesz sau despre principalul partid politic al etnicilor maghiari din România, UDMR, a declarat ziaristul Zoltan Sipos pentru BIRN. În plus, cei mai mulți dintre maghiari consumă știri al căror conținut provine din Ungaria. Dintre cele cinci cele mai vizionate canale de televiziune care se pot urmări în Transilvania, patru sunt controlate de guvernul maghiar.

Tamás Kiss, de la Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale, spune că asemenea cheltuieli creează un “paralelism etnic”. “Învățământul, de la grădiniță până la universitate, cluburile sportive, instituțiile culturale și presa: toate pot fi folosite în limba maghiară și numai de unguri”, a declarat el pentru BIRN. “Apar noi instituții paralele, cum ar fi cluburile sportive. Și paralelismul deja existent se adâncește: acesta e scopul programului pentru grădinițe. Când apare o nouă grădiniță, în general ea e destinată numai copiilor maghiari. Dar este important de subliniat că asta au dorit mereu liderii maghiari transilvăneni. Iar ei se bucură de sprijinul deplin al guvernului ungar”.

‘Rasismul este alimentat de Ungaria’

Kiss a declarat pentru BIRN că influența radioteleviziunilor maghiare a fost evidentă în sporirea ostilității maghiarilor transilvăneni față de migranții și refugiații majoritar musulmani care încearcă să ajungă în Uniunea Europeană din Orientul Mijlociu, Africa și Asia – un flux pe care Orban a încercat să-l oprească în Ungaria ridicând garduri la frontieră și lansând avertismentele înfricoșătoare despre soarta “Europei creștine”.

“În România nu a existat niciodată o puternică propagandă anti-migrație”, a spus Kiss.

“Dar, aici, rasismul a fost mereu puternic împotriva romilor, de exemplu. Rasismul instrumentat acum politic și alimentat din Ungaria face ca xenophobia să fie extrem de puternică în anumite părți din Transilvania”.

În 2017, au apărut niște imagini video online de la o grădiniță transilvăneană, unde, în cadrul unui carnaval, un băiețel costumat în polițist și înarmat se bătea cu o fetiță care juca rolul unei refugiate siriene care avea un copil. Apoi, în 2018, locuitorii dintr-un oraș transilvănean au chemat poliția la apariția unui grup de turiști israelieni, care fuseseră luați drept migranți ilegali.

Ca o consecință a dominației Ungariei asupra consumului mediatic, dacă principalul partid politic maghiar din România, UDMR, dorește să ajungă la alegători, el trebuie deseori să apeleze la posturile maghiare, sporindu-și astfel dependența de guvernul maghiar.

Foto: Captură Balkan Insight

Citește tot articolul pe Balkan Insight

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Ma opresc aici, nu mai citesc, daca vreti sa vorbiti cu mine sunt disponibil.

 2. Cu pasi marunti.
  Maghiarii din Harghita si Covasna sunt in realitate singurii care discrimineaza pe fata si practica rasismul, sovinismul si xenofobismul in Romania. Si simultan joaca rolul de victima profesionista…
  Media si presa sponsorizate de la Budapesta sunt focare de propaganda secionista si romanofoba si cu cat autoritatile din Romania tac mai mult si mai adanc cu atat mai urat va mirosi buba cand se va sparge.

 3. Felicitări autorilor care demonstrează ce înseamnă independența jurnalistică, chiar și atunci când colegii lor stau preș în fața lui Viktor Orban. Ungaria are oameni de calitate și sper să iasă cât mai repede de sub bocancul dictatorului care împrăștie ură și rasism numai ca să se mențină la putere.

 4. Asa era si acum 50 de ani , o parte dintre unguri traiau dupa presa maghiara, asteptau sa vina momentul Ardealul inapoi. Nimic nou sub soare doar ca atunci nu se scria in Romania iar ce se scria in afara tarii noi nu aflam.
  Nu mai generalizati ca nu aveti dreptate, Ungaria isi pregateste viitorii cetateni cum crede ea.
  Am trait in zonele vremelnic ocupate si stiu mai multe ca voi- istorie vie.

 5. Stimata G4media !
  Sunteti platit de cineva sa scrieti articole ” cu ton negativ” despre Orban Viktor si Ungaria ?

 6. Astăzi la emisiunea întârziatului mintal, am văzut un ou ! in carne și oase…. credeam că nu o să mai apuc să văd în România preșul de la ușa cortului….ba ,nu v-a fost rușine să mâzgăliți imaginea uni om?…și unde mai pui că a intervenit alt pitecantrop al jurnalismului…un pui de securist,criminalul de ta-su comandantul trupelor de securitate de la Otopeni…. asta-i altă găină…și a început oligofrenul sau arunce cu noroi într-o somitate in materie sub privirile comunistei , ciumei roșii…
  Bun,ăla care se crede ca a descoperit apa caldă urla de parcă i-a tăiat plua ..tu stăteai și contemplai la nemurire,ezoterie și alte meditații transcendentale…in loc să-i iei apărarea tu pupai Pola popii,iar popa pupa Pola ta… să-ți fie rușine !!!…cu toate percepțiile tale budiste, hinduse și cretine..ai sictir pentru aparitia de azi de la B1…..

 7. Eu nu cred darr va pot povesti o situatie care mi s-a intimplat acum 42 de ani am fost in excursie in Maramures si am intrat intr- o cofetarie sa imi cumpar o prajitura si pentru ca nu am cerut in maghiara nu mi- a dat se uitau la mine ca la masini straine ..in final ungurii sint rai , dusmanosi si discriminatorii eu sint sigura ca sint plecati multi unguri dintre ei la munca in afara :daca ar face si cu ei acelasi lucru cum fac ei i- ar discrimina ?

 8. Dragii mei, ungurii si-o cauta cu lumanarea. O vor gasi, numai ca atunci cand se va produce, natiunea lor va pieri definitiv. Pacat de unii din cetatenii maghiari care ar merita o soarta mai buna. Nu toti sunt ordinari, criminali si ultranationalisti. Mai sunt si oameni cumsecade, sub 5% din populatie.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.