G4Media.ro

Ambasadorul SUA la Chișinău: Nu avem indicii că Rusia ar amenința militar…

Foto: Wikipedia

Ambasadorul SUA la Chișinău: Nu avem indicii că Rusia ar amenința militar R. Moldova

Nu sunt indicii că R. Moldova ar fi amenințată direct de Rusia pe plan militar, dar pericolele „hibride” ruse sunt reale, iar Statele Unite și-au mărit asistența pentru armata moldoveană de la începutul războiului din Ucraina, a declarat Europei Libere ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Logsdon.

Invitat în podcastul video „Pe Agendă”, Kent Logsdon a spus că Statele Unite urmăresc îndeaproape dacă R. Moldova este în pericol din cauza războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei pe 24 februarie 2022 și nu văd în prezent „nicio amenințare militară aici”.

Statele Unite au împărtășit de la început informațiile pe care le-au avut cu țări din Europa, inclusiv cu R. Moldova, pentru că au întrevăzut planurile Rusiei și au vrut ca țările prietene „să fie conștiente de ce urmează”.

Ambasadorul american mai afirmă că, după invazia rusească în Ucraina pe scară largă, Statele Unite și-au majorat sprijinul pentru armata moldoveană. În cei 32 de ani de independență a Moldovei, SUA au contribuit în total în acest domeniu cu 123 de milioane de dolari, dintre care 80 de milioane au fost alocate în ultimii 2 ani.

Cooperarea bilaterală dintre R. Moldova și NATO a început încă acum 30 de ani, dar s-a intensificat după începutul războiului din Ucraina.

„NATO nu cere sau nu încurajează țările să i se alăture. Aceasta este o decizie suverană a unei țări. Dar, în schimb, cred că acest parteneriat, care a fost atât de important atâția ani, s-a intensificat din cauza războiului teribil al Rusiei în Ucraina vecină și a oamenilor care își dau seama că este nevoie și de o armată în zilele noastre. Nu te poți baza doar pe a spune că ești neutru pentru a te proteja”, a spus ambasadorul SUA.

Amenințări hibride, în an electoral

Deși nu văd pericole militare pentru R. Moldova, Statele Unite susțin că războiul hibrid dus de Rusia este cât se poate de real aici și este „bidirecțional”: pe de o parte, Moscova operează cu dezinformare, iar pe de altă parte, are aici interpuși politici.

„Am văzut multe cazuri din astea, desigur, la alegerile locale de anul trecut. Am văzut o mulțime de partide care primeau bani străini, bani nedeclarați și ilegali pentru campania electorală”, explică ambasadorul SUA la Chișinău.

El anticipează că amenințările hibride ale Rusiei vor continua în acest an, când în R. Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale și, eventual, un referendum privind aderarea la UE, „deoarece mulți oameni de la Moscova, care se opun parcursului european al Moldovei, vor vedea progresul continuu pe care îl face și vor dori să îl oprească”.

Ambasadorul Logsdon este sigur că sprijinul Statelor Unite pentru R. Moldova va continua, indiferent de evoluțiile politice din țara sa, unde în acest an vor avea loc alegeri prezidențiale.

„Angajamentul nostru față de viitorul R. Moldova, față de poporul moldovean nu a oscilat niciodată, nu s-a schimbat niciodată. Uneori, relațiile noastre cu guvernele sunt mai strânse decât alteori, dar am fost întotdeauna prezenți. Nu ne-am îndepărtat niciodată de R. Moldova”, afirmă Kent Logsdon.

Sursa: Rador Radio Româmnia

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează