G4Media.ro

Ambasadorul Braziliei în Israel va fi convocat luni, după ce preşedintele Lula…

Sursa foto: Bashar TALEB / AFP

Ambasadorul Braziliei în Israel va fi convocat luni, după ce preşedintele Lula a acuzat un „genocid” împotriva palestinienilor în Fâşia Gaza

Şeful diplomaţiei israeliene Israel Katz a declarat duminica aceasta că îl va convoca pe ambasadorul Braziliei pentru a protesta împotriva afirmaţiilor făcute de preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, care a criticat aspru războiul din Gaza, informează Reuters, transmite Agerpres.

„Nu facem compromisuri în ceea ce priveşte dreptul Israelului de a se apăra”, a declarat Katz pe platforma X, adăugând că ambasadorul Braziliei va fi convocat luni la Ministerul de Externe israelian.

În postare nu se precizează la ce afirmaţii ale lui Lula se referă Katz, adaugă Reuters.

Preşedintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, a acuzat duminică Israelul de „genocid” împotriva palestinienilor în Fâşia Gaza şi a făcut o paralelă cu exterminarea evreilor pusă în aplicare de regimul hitlerist, a transmis înainte de aceasta AFP.

„Ceea ce se întâmplă în Fâşia Gaza nu este un război, este un genocid”, a declarat Lula în faţa presei la Addis-Abeba, în Etiopia, unde asistă la un summit al Uniunii Africane. „Acesta nu este un război cu soldaţi contra soldaţi. Acesta este un război între o armată foarte pregătită şi femei şi copii”, a adăugat liderul brazilian, veteran al stângii.

„Ceea ce se întâmplă în Fâşia Gaza cu poporul palestinian nu s-a produs în niciun un alt moment al istoriei. De fapt, aceasta s-a produs deja: atunci când Hitler a decis să-i ucidă pe evrei”, a mai declarat Lula.

Aceste afirmaţii fac parte din comentariile cele mai virulente asupra conflictului în curs între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas făcute de vreodată de Lula, marcantă voce a Sudului, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia prin rotaţie a G20.

Liderul de 78 de ani a condamnat atacul din 7 octombrie al Hamas împotriva Israelului, calificându-l drept „act terorist”, imediat după. Însă, de atunci el s-a arătat foarte critic la adresa campaniei militare de represalii a Israelului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...