G4Media.ro

Am putea circula în Uniunea Europeană cu certificat de vaccinare. Liderii europeni…

Am putea circula în Uniunea Europeană cu certificat de vaccinare. Liderii europeni se reunesc pentru a lua o decizie în sensul acesta

Liderii Uniunii Europene se reunesc joi, în sistem de videoconferință, într-o ședință a Consiliului European pentru a discuta despre coordonarea răspunsului la pandemia de COVID-19, inclusiv despre oportunitatea introducerii „certificatului de vaccinare”, relatează Digi24.

„Președintele Charles Michel va prezida o videoconferință a membrilor Consiliului European. Liderii UE vor discuta despre coordonarea răspunsului la pandemia de COVID-19, inclusiv despre introducerea la scară largă a vaccinurilor și punerea în aplicare a tuturor instrumentelor disponibile în scopul limitării răspândirii virusului. Liderii vor discuta, de asemenea, despre oportunitatea unei abordări comune în materie de certificare a vaccinării în cadrul UE”, transmite Consiliul European, într-un comunicat de presă.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a cerut, pe 12 ianuarie, crearea unui certificat de vaccinare împotriva COVID-19 valabil la nivelul întregii UE pentru a ajuta la relansarea călătoriilor transfrontaliere devastate de pandemia de coronavirus.

Propunerea este susținută și de Spania. Joi, ministrul de externe al Spaniei, Arancha Gonzalez, a afirmat că ţara sa insistă pe lângă Uniunea Europeană şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică pentru crearea unui astfel de certificat care să ajute la revitalizarea deplasărilor.

Spania și Grecia, dependente de industria turismului, sunt două dintre ţările puternic lovite de restricţiile de călătorie introduse din cauza pandemiei de coronavirus.

Comisia Europeană susține idea unui certificat de vaccinare împotriva noului coronavirus care să fie „reciproc recunoscut”, a anunţat preşedinta sa, Ursula von der Leyen, într-un interviu acordat presei portugheze înainte de vizita sa la Lisabona, de vinerea trecută.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel,consideră că ar putea fi introdus la un moment dat un „paşaport de vaccinare” împotriva coronavirusului, dar că nu este cazul acum.

OMS respinge ideea unui pașaport de vaccinare anti-Covid ca o condiţie pentru accesul străinilor în unele ţări. Între pașaportul de vaccinare și certificatul de vaccinare sunt însă diferențe.

Discuțiile la nivel european se vor concentra însă pe ideea unui certificat european de vaccinare, care să fie recunoscut în toate țările membre, și care să ofere o bază de date cu privire la persoanele vaccinate. Este posibil ca acest certificat de vaccinare se înlocuiască testul COVID necesar în unele țări pentru a intra pe teritoriul acestora.

Președintele Klaus Iohannis a declarat recent că nu este de acord cu impunerea la nivel european a unor certificate în baza cărora cei vaccinați împotriva COVID-19 să poată călători.

„Nu consider că este o idee bună. Trebuie să existe un certificat de vaccinare, dar trebuie folosit pentru motive medicale nu pentru călători. Să folosim aceste certificate ca să împărțim populația Europei în două nu mi se pare un lucru bun”, a declarat Iohannis.

Discuții despre certificatul de vaccinare vor avea loc și la nivelul Parlamentului European. Liderul grupului Renew din PE, Dacian Ciololș, a declarat joi, la Digi24, că până în vara e important să fie clarificate aceste lucruri.

„Trebuie să armonizăm tipurile de carnete de vaccinare pe care le au statele membre, care să ateste vaccinarea cu un vaccin care este rescunoscut în UE. PE va fi împotriva unei abărdări care să constrângă dreptul la libera circulație. Evităm să vorbim de pașaport de vaccinare, pentru că asta ar însemna anumite constrângeri la frontieră. Mai degrabă vorbim de niște certificate. Noi ne-am dori chiar sub ce formă acest certificat nu constrânge anumite drepturi dar oferă un avantaj de circulație celor care a făcut vaccinul.  În locul unui astfel de test poate să fie o dovadă că ai făcut vaccinul și atunci să nu mai faci test. O dovadă a călătoriei ar putea fi prezentarea unui test PCR sau a unui certificat de vaccinare. Trebuie să vedem cum pot fi integrați cei care nu au făcut vaccinul, dar au făcut boala. Discuțiile sunt abia la început”, a declarat și Cioloș, la Digi24.

Sursa foto: Guvernul României

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. In sfarsit o voce rationala :
  „Trebuie să vedem cum pot fi integrați cei care nu au făcut vaccinul, dar au făcut boala. ”
  Exact , testul serologic de Ac e dovada imunizarii, nu efectuarea unui vaccin. Iar boala produce Ac la peste 95%.

  • Imi place pozitia lui Iohannis. Vede ca e important sa nu dam guvernelor oportunitatea de a restrictiona si mai mult libertatile cetatenilor prin certificatele de vaccinare. Statele ar trebui sa le recomande cetatenilor ca e bine sa-si faca vaccinul, dar in niciun caz sa-i forteze direct sau indirect (prin negarea anumitor libertati).

   berry cool!

 2. si eu am anticorpi si ma gandeam sa ma vaccinez tocmai ca sa ma lase in pace pe la granite , acum mai vedem.

 3. Ma … pe certificatul lor, din principiu, chiar daca mai stau un an pe acasa.

 4. Trecem si noi granita ca ”refugiatii” lui Soros. Nu e greu sa vaslesti pana pe malul celalt al Tisei sau a Dunarii. Cateva zile de marsuri fortate, innot peste canalul manecii, taiat sirma ghimpata etc. Easy peasy lemon sqeezy!
  Sper sa apuc ziua in care plutocratia UE va cadea ca si regimul comunist din URSS, regimul lui Idi Amin, reichul lui Hit.ler sau monarhia lui Ludovic al XVI-lea.
  RIP DEMOCRACY AND FREEDOM.

 5. Să mulțumim din inimă partidului.
  Se reinstaurează lagarul bolsevic.
  Dictatura ideologică este înlocuită cu cea sanitară.
  Ce mai spuneți despre conspiraționiști???
  Noua urss își arată colți.
  …. și poporul rus.
  libertatea ne-a adus.
  ura ura

 6. we spend another year doing the same shit…covid, covid, vacc

 7. Nu ii lasa Sosoaca, pe care Dughin a pus-o sa lase Romania fara ace si seringi duminica trecuta.

 8. adica deja nu e indeajuns ca esti cetatean UE si ai pasaport al unei tari UE?

 9. UE este un proiect deja eșuat si poarta toata răspunderea pentru acest dezastru. Dacă mai dorim să trăim în democratie, atunci trebuie sa tragem semnale de alarma si sa protestăm in strada, la Bruxelles. Ce facem cu cei care nu se pot vaccina din motive medicale? Le interzicem circulatia in UE?

 10. Reinstaurarea nazismului.

 11. Ai ‘de capul…o să râdă bischon ul de mine…auzi *pașaport de vaccinare…

 12. Mue. Mai bine stau acasă . Ei pierd, nu eu:)))))

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.