G4Media.ro

Alte propuneri de modificare la Codul Penal cu impact devastator: ce se…

Alte propuneri de modificare la Codul Penal cu impact devastator: ce se întamplă cu infracțiunile de abuz în serviciu, trafic de influență sau cele comise de angajații din companiile municipale

Traficul de influență se pedepsește doar dacă promisiunea de intervenție pe lângă un funcționar public este urmată de intervenție, decizia Curții Constituționale din 2016 prin care a fost dezincriminat parțial abuzul în serviciu se transformă printr-o lege de dezincriminare, iar angajații în companiile înființate de municipalitate, de pildă, nu vor mai fi considerați funcționari publici, deci nu li se va mai aplica legislația care sancționează faptele de corupție. Acestea se numără printre propunerile de modificare la Codul Penal făcute de PSD și depuse la Comisia Iordache.

Evaluare. Dacă articolul de mai jos ar fi votat, dosarele cu abuz în serviciu riscă să se închidă. Decizia CCR 405/2016 a stabilit că abuzul în serviciu este infracțiune doar dacă este încălcată legislația primară, nu cea secundară (OUG, Hotărâri de guvern etc).

1. La articolul 4, după alineatul (1) se introduc două noi alineate, alineatul (2) și (3), cu următorul cuprins:„(2) Se asimilează legii penale de dezincriminare și deciziile Curții Constituționale prin care se stabilește neconstituționalitatea unor dispoziții din legile penale, prin care se consideră constituționale numai anumite variante de încriminare sau prin care se dezincriminează total sau parțial, ca fiind contrare Constituției, fapte penale precum și deciziile care se referă la alt tip de norme penale decât cele de incriminare. Obligativitatea aplicării deciziilor Curții Constituționale ca lege penală mai favorabilă se referă atât la dispozitiv, cât și la considerentele acestora.

Evaluare. Prin abrogarea alineatul (2) din articolul 175 din Codul Penal, toți cei care erau asimilați funcționarilor publici, de exemplu angajații din companiile municipalității, nu vor mai putea fi sancționați pentru fapte de corupție.

(2) De asemenea, este considerată funcţionar public, în sensul legii penale, persoana care exercită un serviciu de interes public pentru care a fost învestită de autorităţile publice sau care este supusă controlului ori supravegherii acestora cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public.

Evaluare. Traficul de influență se manifestă, de multe ori, prin simpla promisiune a unei intervenții pe lângă funcţionarul public. Banii se încasează de către cel care promite influență, chiar dacă ulterior nu mai acționează. Acest gen de infracțiune nu va mai putea fi sancționat penal, deoarece promisiunea ar trebui să fie urmată și de intervenție.

30. La articolul 291, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: „(1) Pretinderea, primirea ori acceptarea promisi unii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârşită de către o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public şi care promite că îl va determina pe acesta, promisiune urmată de intervenţia la acel funcţionar pentru a-l determina să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.”

Potrivit Hotnews.ro, PSD a întocmit trei noi proiecte de modificare a Codului penal, a codului de procedură penală și a codului de procedură civilă, publicate joi pe site-ul Comisiei speciale parlamentare pentru legislația în domeniul justiției, condusă de fostul ministru al Justiției, Florin Iordache. Comisia se reunește joi de la ora 11 pentru a relua discuțiile pe aceste modificări, amânate de la finalul anului trecut. Deputatul USR Stelian Ion, membru în comisie, a declarat jurnaliștilor că timp de două săptămâni proiectele vor sta în dezbatere publică, apoi vor intra în procedură de vot.

Citește și

Propunere de modificare a Codului Penal cu dedicație pentru Dragnea. PSD redefinește grupul infracțional organizat/ Scapă și pe Tăriceanu de mărturie minicinoasă

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează