G4Media.ro

Propunere de modificare a Codului Penal cu dedicație pentru Dragnea. PSD redefinește…

Propunere de modificare a Codului Penal cu dedicație pentru Dragnea. PSD redefinește grupul infracțional organizat/ Scapă și pe Tăriceanu de mărturie minicinoasă

Una dintre cele mai flagrante propuneri de modificare a Codului Penal vizează redefinirea grupului infracțional organizat, astfel încât încadrarea în această infracțiune va fi foarte dificil de realizat, au explicat pentru G4Media.ro experți în drept penal. Noua definiție este vagă și presupune întrunirea mai multor condiții pentru ca fapta să fie infracțiune. DNA a început urmărirea penală împotriva lui Liviu Dragnea în noiembrie anul trecut, acuzat între altele de constituirea unui grup infracțional organizat.

Potrivit propunerii de modificare a Codului Penal, nu constituie grup infracțional organizat ”grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infracțiuni și care nu are continuitate sau o structură determinată ori roluri prestabilite pentru membrii săi în cadrul grupuplui.”

 • Cum este definit în prezent grupul infracțional organizat în Codul Penal
  (6) Prin grup infracţional organizat se înţelege grupul structurat, format din trei sau mai multe persoane, constituit pentru o anumită perioadă de timp şi pentru a acţiona în mod coordonat în scopul comiterii uneia sau mai multor infracţiuni.
 • Cum sună propunerea de modificare a PSD. La articolul 367, alineatul (6) se modifică și va avea următorul cuprins:
  (6) Prin grup infracțional organizat se înțelege grupul structurat, format din 3 sau mai multe persoane, care există pentru o perioadă și acționează în mod coordonat în scopul comiterii uneia sau mai multor infracțiuni grave, pentru a obține direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material; Nu constituie grup infracțional organizat grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infracțiuni și care nu are continuitate sau o structură determinată ori roluri prestabilite pentru membrii săi în cadrul grupului. Prin infracțiune gravă se înțelege oricare dintre infracțiunile prevăzute de art. 223 alin. (2) din Codul de Procedură Penală, inclusiv acelea pentru care legea prevede pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani. (Vezi aici modificarile propuse, punctul 38)

”Texul nu este juridic, e pus cu mâna pentru cineva anume. Este practic o dezincriminare a unor fapte. Pe lângă Dragnea, vor beneficia și alți infractori din dosare de trafic de droguri sau alte infracțiuni grave care vor spune: noi ne-am organizat ocazional, nu avem roluri prestabilite, deci nu suntem grup infracțional organizat”, au explicat pentru G4Media.ro sursele citate.

Publicitate electorală

Potrivit comunicatului DNA din noiembrie 2017, suspectul Liviu Nicolae Dragnea, președinte al Consiliului Județean Teleorman, a inițiat un grup infracțional organizat care acționează și în prezent și din care au făcut și fac parte funcționari ai instituțiilor din administrația publică și persoane din mediul de afaceri. Grupul inițiat în anul 2001 are ca principal scop obținerea, în mod fraudulos, a unor sume importante din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin comiterea unor infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală, spălarea banilor și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații. (Vezi aici comunicatul integral)

Mai sunt alte propuneri cu dedicație, cum ar fi modificarea termenelor de prescripție în sensul că pentru toate infracțiunile cu pedepse între 5 și 20 de ani, termenul de prescripție scade de la 10 ani la 8 ani. Mai mult, întreruperea cursului prescripției a fost modificată și este limitată doar în dosarele în care există deja suspecți sau inculpați. Asta înseamnă că, în cazul tuturor infracțiunilor de corupție și nu numai (trafic de droguri), chiar dacă s-au deschis dosare penale, dar nu există încă suspecți sau inculpați, cursul termenului de prescripție nu se suspendă. Astfel, faptele penale săvârșite înainte de 2010 sunt practic prescrise.

Nu ar fi singurele modificări cu dedicație pentru Liviu Dragnea, susțin sursele G4Media.ro. O altă propunere de modificare cu dedicație pentru Dragnea este la articolul 269, referitor la favorizarea făptuitorului. La acest articol se introduce un alineat care prevede următoarele:

4) Nu constituie infracțiunea prevăzută la alin. (1) următoarele:
a) emiterea, aprobarea sau adoptarea de acte normative;

Potrivit surselor G4Media.ro, această prevedere vizează dosarul Belina. Potrivit surselor G4Media.ro, alte modificări sunt cu dedicație pentru Călin Popescu Tăriceanu, acuzat de mărturie mincinoasă și de favorizarea făptuitorului. De următoarele modificări ar urma să profite din plin șeful Senatului:

25. La articolul 269, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(3) Favorizarea săvârşită de un membru de familie sau afin până la gradul II, nu se pedepseşte.”

26. La art. 269 după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (4), cu următorul cuprins:

„(4) Nu constituie infracțiunea prevăzută la alin. (1) următoarele: c) mărturia depusă în cadrul unor proceduri judiciare ori modalitatea de efectuare a unor expertize în cauze judiciare.”

27. La articolul 273, după alin. (3) se introduce un nou alineat, alin. (4), cu următorul cuprins:

„(4) Nu constituie infracţiune refuzul de a face declaraţii prin care persoana se autoincriminează, refuzul de declara în sensul solicitat de organele judiciare, modificarea şi retractarea declaraţiei care a fost dată prin exercitarea unor presiuni de orice fel asupra martorului şi nici simpla divergenţă de mărturii în cadrul unui proces, dacă nu există probe directe din care să rezulte caracterul mincinos şi de rea-credinţă, al acestora.”

Procesul lui Călin Popescu Tăriceanu se apropie de final. Ultimul termen de judecată, pe fond, a fost stabilit pentru 8 mai, urmând să fie pronunțată o sentință în prima instanță.

În anul 2016, procurorii DNA Braşov l-au trimis în judecată pe preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, alături de Dorin Marian, fost şef al Cancelariei premierului, dosarul având legătură cu declaraţiile pe care cei doi le-au dat în cauza privind retrocedarea presupus nelegală a unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa.

Potrivit Hotnews.ro, PSD a întocmit trei noi proiecte de modificare a Codului penal, a codului de procedură penală și a codului de procedură civilă, publicate joi pe site-ul Comisiei speciale parlamentare pentru legislația în domeniul justiției, condusă de fostul ministru al Justiției, Florin Iordache. Comisia se reunește joi de la ora 11 pentru a relua discuțiile pe aceste modificări, amânate de la finalul anului trecut. Deputatul USR Stelian Ion, membru în comisie, a declarat jurnaliștilor că timp de două săptămâni proiectele vor sta în dezbatere publică, apoi vor intra în procedură de vot.

G4Media.ro va reveni cu o analiză extinsă a modificărilor propuse în Comisia Iordache la Codul Penal.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

 1. Incredibil!!! De obicei Codul Penal, definea infractiunile! Varianta psd defineste ce NU este infractiune. Cred ca este unic in lume. Romania tocmai a intrat in dictatura de o 100 de ani. Dar cafenele sunt pline. Nu ne pasa!!

 2. Mmm…din fericire, ticăloșia are obiceiul să se umfle, să se umfle, de neoprit, până pleznește…

 3. Este foarte ciudat:țara asta are un singur cetățean.Este unic in lume,o țara cu un singur cetatean

  • O stiti pe asta?
   Bula la scoala, la educatie politica.
   Profesoara intreaba:
   -Copii puteti sa spuneti cine sta in centrul preocuparii partidului si statului nostru?
   Bula, foarte insistent :
   -Spun eu, spun eu!!! Omul si nevoile sale
   -Bravo Bula, nota 10!
   -Si daca mai imi puneti un zece va spun si cine este Omul.

 4. Daca-i lasam sa treaca aceasta linie rosie, in Romania se va legaliza dictatura infractorilor. Somnul ratiunii naste monstri ! Somnul nostru va naste o tara de infractori nepedepsibili !

 5. stai sa inteleg!iau o duduie cu japca,o regulez apoi scot capul pe geam si chem catva trecatori sa regule si ei.deci nu este un grup infractional ca sa format adhoc.

 6. Totusi trebuie sa observam ca psd intruneste cu brio conditiile din definirea GIO, fiindca nu sunt intruniti ocazional dar (spera ei) pe termen nelimitat.

 7. Cel mai bine organizat gup infractional si anume psd + alde ar putea da lectii mafiei siciliene.

 8. alde si psd formeaza cel mai eficient grup infractional, asa ca e clar ca aceasta gasca de tilhari trebuie ocrotita.