G4Media.ro

Aliații din cadrul NATO au agreat să înceapă retragerea din Afganistan începând…

Sursa Foto: MApN

Aliații din cadrul NATO au agreat să înceapă retragerea din Afganistan începând cu 1 mai 2021

Aliaţii din cadrul NATO au acceptat să înceapă finalizarea misiunii lor în Afganistan ca urmare a deciziei SUA de a se retrage. Alianţa care grupează 30 de state a fost de acord cu această decizie în cadrul unei reuniuni miercuri seara a miniştrilor apărării şi de externe.

„Am participat astazi la reuniunea extraordinară comună a miniștrilor de externe și miniștrilor apărării din statele membre NATO, organizată în format videoconferință. Reuniunea a avut loc în contextul finalizării analizei administrației SUA cu privire la Afganistan și a deciziei de retragere a forţelor americane până la 11 septembrie 2021. (…) A fost adoptat o Declarație comună a Consiliului Nord-Atlantic prin care s-a decis demararea procesului de retragere a forțelor aliate din Afganistan începând cu 1 mai 2021”, a transmis ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.

„În contextul discuțiilor, a fost abordată și situația de securitate recent creată în Vecinătatea Estică. Miniștrii de externe și ai apărării din statele membre NATO au exprimat îngrijorarea privind evoluțiile recente și creșterea semnificativă a prezenței trupelor militare ruse în Crimeea ilegal ocupată și la frontiera de est a Ucrainei”, a transmis și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, care de asemenea a participat la reuniune.

Decizia aliaților NATO intervine la o zi după ce oficiali americani au declarat presei că preşedintele Joe Biden intenţionează să retragă trupele americane din Afganistan până la 11 septembrie, când se vor împlini 20 de ani de la atacurile de la 11 septembrie 2001, care au provocat intervenţia militară americană în această ţară.

Biden ar urma să-şi facă publicul planul miercuri, într-un discurs privind Afganistanul

În prezent, aproximativ 10.000 de soldaţi ai NATO şi ţărilor partenere se află în Afganistan, oferind sprijin guvernul ales democratic, prin instruirea şi consilierea forţelor de securitate în lupta lor împotriva extremiştilor islamişti, precum talibanii.

În acelaşi timp, preşedintele afgan, Ashraf Ghani, a declarat că a vorbit miercuri cu omologul său american Joe Biden despre retragerea totala a soldaţilor americani din Afganistan până la începutul lunii septembrie, asigurând că va „respecta” această decizie, potrivit AFP.

Forţele de securitate afgane „sunt pe deplin capabile să-şi apere poporul şi ţara, ceea ce au făcut de la început”, a declarat el într-un tweet după convorbirea telefonică. „Vom lucra cu partenerii noştri americani pentru a asigura o tranziţie lină”, a adăugat Ashraf Ghani.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. E o stire mare! Chiar stateam cu sufletul la gura sa vad cum vor decide Geoana si seful lui, Fram Ursul Polar, pe cererea lui Bideu.