G4Media.ro

DOCUMENT Alianța USR PLUS propune președintelui Iohannis și partidelor de opoziție un…

Sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

DOCUMENT Alianța USR PLUS propune președintelui Iohannis și partidelor de opoziție un acord politic și parlamentar pentru alegeri anticipate odată cu localele din 2020

Liderii USR și PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș, au propus luni președintelui României și partidelor parlamentare din Opoziție un acord politic și parlamentar astfel încât să poată fi organizate alegeri generale anticipate, ”pentru a scoate România din criza politică și morală în care a fost dusă de PSD”.

Anunțul a fost făcut de preşedintele USR, Dan Barna, care a făcut un apel la PNL, UDMR, grupul minorităţlor naţionale, Pro România şi ALDE să semneze un „pact” prin care să se „angajeze” că vor organiza alegeri anticipate la începutul verii viitoare.

„În momentul în care toţi liderii politici actuali care spun de fiecare dată când sunt întrebaţi să sunt asumaţi şi decişi să scoată ara din criză vor semna  acest pact pentru anticipate, în acel moment alegerile anticipate vor putea fi realizate. Tot ce trebuie făcut este ca parlamentarii actuali – şi USR contribuie cu toţi parlamentarii – să-şi asume renunţarea la confortul celor şase luni de mandat suplimentar, scoţând Româna sin această criză. Acesta este obiectivul acestuo pact şi le cer parlamentarilor responsabili să-i asume acest pact, le cer liderilor politici ai celorlalte partide să-şi asume semnarea acestui pact, inclusiv preşedintelui României, pentru că în felul acesta dăm mesajul de responsabilitate pe care votul din 26 mai îl exprimă foarte clar”, a spus Dan Barna, citat de News.ro.

Barna a precizat că este un „fals argument” că nu se pot organzia anticipate, precizând parlamentarii USR sunt de acord să renunţe la mandat înainte de noiembrie 2020.

„Prin acest pact salvăm şase luni pentru România ceea ce contează enorm pentru ţară” a spus Dan Barna.

La rândul său, liderul PLUS, Dacian Cioloş, a declarat că un astfel de pact este „singura soluţie logică şi viabilă” prin care „poporul să nu fie ocolit”.

Cioloş a sus că USR-PLUS este pregătită să preia guvernarea, dar Alianţa doreşte să guverneze având legitimitatea votului.

„Noi suntem pregătiţi să intrăm la guvernare, dar pentru asta avem nevoie de legitimitatea votului, ca să luăm anumite măsuri. Semnăm acest pact, abia de acolo încolo începem să discutăm despre ceea ce e de făcut în România” a spus Dacian Cioloş.

Acesta a precizat că Alianţa USR-PLUS va veni în perioada următoare cu „măsuri” care trebuie luate pentru România, spunând că alianţa nu vrea să rezolve doar „urgenţe, ici şi colo”

„Apelul nostru este către nişte oameni responsabili, pentru că asta presupunem că sunt membrii Parlamentului”, a spus Dacian Cioloş.

Acesta a adăugat că „se pot organiza anticipate pentru că totul ţine de voinţa noastră şi de obiectivul pe care-l avem”.

Cioloş a mai precizat că moţiunea de cenzură faţă de guvernul condus de Viorica Dăncilă ar trebui depusă imediat ce sunt strânse semnăturile necesare.

„Imediat ce avem semnăturile necesare moţiunea de cenzură ar trebui depusă”, a mai spus Dacian Cioloş, acuzând „lipsă de competenţă, lipsa de viziune” a Guvernului, dar şi faptul că şeful guvernului este candidat pentru prezidenţiale şi „nu-i stă deloc mintea” la problemele pe care trebuie să le rezolve pentru ţară.

Întrebat dacă a avut discuţii despre acest pact cu cei cărora le propune organizarea de anticipate, Dan Barna a spus că a discutat „cu fiecare” dintre aceştia despre posibilitatea organizării de alegeri anticipate.

Proiectul de acord propus de Barna și Cioloș: 

Pact politic și parlamentar pentru declanșarea alegerilor anticipate

Noi, președintele României, PNL, Alianța USR PLUS, ALDE, UDMR, PMP, Grupul minorităților naționale și Pro România, ne angajăm, prin semnarea acestui pact, să declanșăm alegeri anticipate cel mai târziu în iunie 2020, odată cu alegerile locale.

Cei 261 de senatori și deputați ai partidelor noastre, care reprezintă majoritatea în Parlament, se obligă să urmeze toți pașii prevăzuți în acest acord, în termenele constituționale, cu obiectivul de a organiza alegeri anticipate odată cu alegerile locale, în virtutea responsabilității față de România și a reprezentării intereselor cetățenilor care în 26 mai și-au exprimat neîncrederea în partidul de guvernământ.

Organizarea alegerilor anticipate este astăzi imperativă pentru a scoate România din criza politică și morală și constatând următoarele:

Guvernul condus de Viorica Dăncilă nu mai are majoritate în Parlament și refuză să demisioneze.

Din cauza luptelor interne pentru putere, PSD a generat 3 crize guvernamentale majore, cu schimbarea a doi prim-miniștri și înlocuirea a 80 de miniștri, ceea ce a condus la o instabilitate fără precedent a administrației centrale.

România a ajuns după trei ani de guvernare PSD să fie cea mai vulnerabilă economie din Uniunea Europeană, în situația unei crize economice.

Guvernul Dăncilă și PSD continuă încercările de subordonare a Justiției și refuză să abroge legea privind recursul compensatoriu care pune în pericol siguranța și viața cetățenilor României.Noi, semnatarii acestui acord ne angajăm să:

Semnăm și votăm moțiunea de cenzură care să ducă la retragerea încrederii în Guvern și demiterea acestuia în conformitate cu articolul Articolul 113 din Constituția României:

(1) Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Potrivit articolului 110 alineat (4): Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) şi (2) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.

Președintele României se angajează să înainteze Parlamentului două propuneri de învestitură, iar parlamentarii partidelor semnatare se angajează să respingă cele două solicitări de învestitură în condițiile articolului 89 alineat (1) privind Dizolvarea Parlamentului din Constituția României care prevede:

(1) După consultarea președinților celor două Camere și a liderilor grupurilor parlamentare, Președintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de investitură.

Viitorul președinte al României se angajează să dizolve Parlamentul pe 6 martie 2020 pentru ca alegerile anticipate să poată fi organizate odată cu alegerile locale din 6 iunie, în temeiul articolului 63 alineat (2):

(2) Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.

Conștienți de răspunderea cu care am fost învestiți de cetățeni, noi semnatarii acestui Acord considerăm că această criză politică, guvernamentală, morală și economică generată de partidul de guvernământ nu mai poate continua fără să pună în pericol interesele românilor.

Anexăm prezentului Acord semnăturile celor 261 de parlamentari care reprezintă majoritatea în Parlamentului României.

Foto: Inquam Photos / George Călin 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

33 comentarii

  1. Ar fi interesant sa publicat o știre sau chiar s ao întrebați pe Dancila la o conferință de presă de ce își șterge comentariile prin care i se aduc critici din 5 în 5 minute pe Facebook.
    Guvernul plătește pe cineva ca să stea sa șteargă comentariile negative. Va dați seama unde am ajuns???

  2. Hai măi băieți, cu MOȚIUNEA aia ce faceți?
    Mai așteptăm mult? Aveti numarul de voturi? Nu ne dezamăgiți.

    • Pai de avut, au „numarul de voturi”.. acum se pune problema daca chiar vor sa dea guvernul jos.. Inainte, cand erau siguri ca nu trece motiunea, o depuneau rapid ca sa arate la prostime ca „fac opozitie”. Acum, e mai complicat… daca pica guvernul, s-ar putea trezi la guvernare.. 🙂

  3. Vreti voi!
    Ciuma rosie nu cred ca mai vrea!
    Poate si opoziția.
    Trai bun pe multi bani si avantaje fara numar in Parlament.
    Bob numarat: cel mult 50 de parlamentari care sa vrea anticipate!
    Nu pleaca cainele de la măcelărie!

  4. Neincrederea mea in acest „Pact politic și parlamentar” este accentuata de lipsa intre partidele mentionate de catre initiatori a PMP-ului si prezenta a acestor monstri sacri in ce priveste verticalitatea politica ALDE și Pro România.
    Oare Barna si Ciolos au negociat acest pact cu Tariceanu si Ponta sau doar au lansat ideea? Vedem zilele urmatoare.
    Spune-mi cu cine te imprietenesti, ca sa-ti spun cine esti.

  5. Lasa mai, ca decontati si voi sovaiala asta cu alegerile anticipate. Din nou alegem raul cel mai mic. Da na, va veni o vreme si aia cred ca destul de curand. Cand vom vota orice noua formatiune ia fiinta cu 3 luni inainte de alegeri. Pana la urma ce avem de pierdut? Daca tot i-am imbogatit pe astea, ce ar fi sa luam fiecare formatie politic la rand. Pana la o adica, Romania nu are nevoie de stabilitate ci de oameni de stat. Stabilitate nu avem, oameni de stat nu avem…Mercenari avem.

  6. E foarte tarziu in Iunie 2020….

  7. Mai e un pic si ma impusc de exasperare daca mai citesc o stire cu USR-PLUS! Tot programul lor ae reduce la „Alegeri anticipate, alegeri anticipate, PSD si toti ceilalti sunt netrebnici, alegeri anticipate, sunt tineri si destepti, alegeri anticipate, alegeri anticipate, alegeri anticipate”! Cu o zi inainte de alegerile parlamentare tot alegeri anticipate or sa strige! Nu stii decat vag ce masuri exact vor sa implementeze, ce reforme, ce politici, dar stii ca vor alegeri anticipate – e cel mai iresponsabil si mai usor lucru sa ceri ceva cvasi-imposibil, ba mai adaugi si ideea asta tampita parca de pe vremea lui Iuliu Maniu si Corneliu Zelea-Codreanu in 1937 de „pact pentru anticipate”! Ras-le-bol!

    • Profule, usor sa nu faci un ifarct. :)) Cu pistolul, nu cred ca ai sange dar nu ti-ar strica… Scapi de o lume nebuna din care nu iesi cu bine. : D

    • *infarct

    • „Alegeri anticipate; alegeri anticipate; suntem tineri si destepti; alegeri anticipate; suntem eutopeni; alegeri anticipate; tot restul in politica sunt netrebnici; alegeri anticipate; alegeri anticipate; alegeri anticipate”. – Programul asta preelectoral al USR-PLUS e semn nu doar de stagnare intelectuala ci si electorala – eu prezic ca nu vor fi surprize la scorul USR-PLUS la alegerile parlamentare nationale ca la cele europrne!

  8. Eu zic sa nu se grabeasca … Prea multe fraie deodata si le sare roata de la caruta … Cu puterea, incet. Sa mai faca pace cu ei, intre ei, inainte de toate. Daca n-au gandit deja un plan pt. toata interactiunea statelor din Europe de Est e degeaba. Trebuie sa stii cum s-o dai cu polonezul sa nu mai creasca doua state mere degeaba. Cu ungurul, care ce porc mananca… Piata libera, piata libera, dar e prosteste tot ce se intampla datorita deciziilor irationale a oamenilor, oamenii habar n-au ce e al lor si cum functioneaza tot mecanismul. Mai intai trezesti constiinta si pe urma incepi sa guvernezi, altfel te lovesti de pietre. O zicea Moise Guran bine acum ani … Cumparati produsul romanesc ca sa ramana TVA-ul in tara… Ce sa stie romanul… Se plange de rosii intalienesti necoapte cu crestera fortata…

  9. ** italienesti ……

  10. A fost interesanta discutia tv, adesea bascalie cum e la noibla tv, cu Cszaba, lansata oarecum in marginea comentariilor lui Barnea, despre politica electorala etnica : UDMR cica in romana nu e Uniunea Democratica a Maghiarilor din Romania cum se zicea adesea chiar la tv ci juridic e inscrisa ca Uniunea Demicratica Maghiara din Romania…deci nu e chiar un partid etnic…asta desi siteul UDMR in versiune engleza traduce acronimul ca DAHR – Democratic Alliance of Hungarians in Romania….greu cu limbile astea si traducerile lor ! 🙂

  11. @Profu
    Nu amesteca pe Maniu si Zelea ca nu stii nimic.
    Nu gasi similitudini intre ce se intampla in preajma războiului cu cei ce doresc acum anticipate.
    Pentru binele României acum sunt necesara Anticipate.
    Decat sa se tragă de timp pana la sfarsitul anului 2020 si sa stagnam mai bune sunt anticipatele.
    Apoi restart.
    Romania reporneste.

    • Presa a relatat ca USR-PLUS solicita un „pact pentru alegeri anticipate cu alte partide”, imi pare rau dar cuvantul asta are conotatii politice puternice din anii 1937-1940 atat in politica interna cat si in cea externa…ca politicieni cu atatia experti trebuie sa iei in calcul si conotatiile, mai ales ca filozofia limbajului e deja ceva clasic iar politica in democratie se defineste uneori si ca institutionalizarea si rezolvarea conflictelor prin cuvinte mai degraba decat prin legea celui puternic si pumni

  12. Adica, sa lasi guvernul Dancila, ca interimar, sa organizeze alegeri parlamentare si locale, simultan, chit ca asa ceva nu se poate? Cine va modifica legislatia electorala, pentru alegerea primarilor in doua tururi? Guvernul Dancila, interimar? Acesta nici nu mai poate emite OUG-uri iar timp de 3 luni tara va fi la cheremul oricarui eveniment neprevazut, de exemplu chiar criza economica mentionata de dnii Barna si Ciolos. Este o inconstienta ceea ce propun cei doi, doar pentru a scurta cu maxim 6 luni mandatul unui guvern si asa pe duca.

  13. USR, NOUA MIZERIE! Asta pentru cine nu si-a dat seama, inca. Cum a ajuns acest baiat inalt si frumos (Dan Barna) sa ii fure partidul lui Nicusor Dan? Astept un raspuns de la postacii useristi. Macar aveti idee cine i-a dat pe mana partid USR lui Dan Barna? Aveti idee cine este in spatele USR-ului, cine conduce acest partid prin papagalul de Dan Barna?

    • S-a votat, boss. Nicusor Dan a vrut familie traditionala, Barna a gandit Global.

      Si lasa ‘bullshit-urile’ cu Soros, Soros e un baiat bun care nu mai are nimic de pierdut, d’asta lupta pt. OpenSociety-ul fondat(paradigmatic) de Karl Popper.

      Ironia este ca un evreu ungar a venit cu tot valul de mizerie anti-semit ce recurge acum peste Europa si nu numai.

      Fa-ti temele ca e pacat sa manaci rahat cu ochii-nchisi …

      Stii vorba „si cu slana-n pod si cu burta plina” …

      Politician perfect nu exista, dar daca ramai Alin Alin mori. Si deodata am un feeling ca stiu care Alin esti …

    • Nu ai ghicit, mai baga o fisa. Daca stiai care Alin sunt, nu pomeneai de Soros. P.S. Te las pe tine sa mananci rahat cu ochii deschisi. Auzi nume, John Lexicon, WTF is wrong with you? Get a fucking life

    • Totusi, ma bucur ca te-ai indentificat ca postac USR-ist, cu toate ca nu ti-ai divulgat numele real. Asta admir la Marcel si Gabriela, macar ei au bunul simt sa vorbeasca in numele lor, nu in numele unui postac platit ca tine. Probabil sub acel nume esti si platit de catre partid, probabil asa figurezi pe statul de plata.

    • @Alin: si tu duhnesti a postac platit. De catre aia cu binomul, cu statul paralel, cu abuzurile procurorilor, cu amenintarea judecatorilor, cu protocoalele si alte cacareze pentru consumul pesedistilor slabi la minte. Vad ca e la moda sa ii manjiti pe astia de la usr cu securisme. Fosta securitate este in psd, in cloaca varanului si in prostul Romaniei. Aia de pe vremea lui Ceasca lucrau in economie sau in comertul exterior, numai naivii cred ca ii interesa ce vorbim noi la o bere sau sa ne asculte telefoanele cacacioase de pe vremea aia. Mie nu imi place usr si nu ii voi vota, dar jocul de rahat al cloacei infractionale rosii este evident.
      Cum a ajuns Barna la varful usr? Poate o fi fost motivat de o felatie pe care i-ai facut-o tu?

    • Goe, sau Gheorghe pe numele tau real, nu mai devia de la subiect, aici se vorbeste de usr, nu amesteca psd-ul in discutie ca nu-si are rostul. Inteleg ca fisa postului include aruncarea cu kkt in psd, altfel nu-ti iei banii per postare, dar mai pastreaza sa ai si tu ce manca. Observ ca esti limitar si nu prea te duce capul dar raspunde la intrebare si lasa glumitele astea de prost gust cu felatiile, infantilitatile astea le fac copiii de gradinita de la grupa mare. Maturizeaza-te.

    • Ca sa vorbesc pe intelesul tau, „te-ai demascat” cand ai bagat-o pe aia cu „cine conduce din spate”. Este dispretul tipic pesedist fata de oricine are o alta parere. Exact precum pitzi aia cu bot de ratza a lui Tzutzuianu cand spunea ca mergem la manifestatie precum oile.
      Bani pe postari de dau la cloaca infractionala din Kiseleff (cum altfel decat un sediu cu conotatii ruso-ciocoiesti?) din care foarte probabil faci parte. Tot acolo se mananca si ceea ce iti place tie, ca prea il aduci n vorba in toate postarile, iti curge din gura si nici nu-ti dai seama. Si textul asta cu maturitatea tot pe la postacii pesedisti l-am vazut. Incearca sa canti la haznaua 3, poate ajungi ca limbiviu ploscaianu, sau ca terhes!

    • Goe, vad ca esti la curent cu fisa postului a postacului PSD, nu cumva ai fost postac la sediul din Kiseleff si te-ai „mutat” unde esti platit mai bine? Mie asa mi se pare. Din cate am observat, ca postac anti-psd, nu ti se cere sa gandesti, munca mai usoara, bani mai multi. Bravo tie, asta inseamna capitalism.

  14. Anticipatele primele, urmate imediat de OUG pentru alegerea primarilor cu majoritate (deci in 2 tururi).

    • Precizare: eu nu am incredere in opozitie ca vor ajunge la un acord sa propuna cate UN SINGUR CANDIDAT de primar si parca vad ca iese iarasi tzoapa cu sarma-n koor!

  15. Nota 10+ pentru Barna si USR+ pentru aceasta actiune politica reprezentata de propunerea acordului politic intre toate partidele din opozitie pentru alegeri anticipate!
    Cu aceasta ocazie vom vedea care este cu adevarat partid de opozitie si cat de hotarat si predictibil este el. Aceasta este, in opinia mea, cea mai buna miscare de a demasca ipocrizia „colegilor” din opozitie. De ce sa fii de acord cu motiunea de cenzura, dar sa nu vrei sa semnezi si acest acord?! Ce ai de pierdut? Aaaa, nu-ti mai lasa marja de manevre ulterioare pe sub masa!!!!

  16. Domnilor de la usr
    aștept de la dvs un program de guvernare

    1. Parlament cu 300 parlamentari
    2. Desființarea pensiilor speciale.
    3. Optimizarea administrației publice, inclusiv ANAF.
    4. Optimizarea zecilor de agenții bugetare ancom, ANRE, Apia, etc…
    5.Proiecte de infrastructură, dar nu gen sali de sport…
    6. Justiția să își facă treabă. Toți cei care au furat la pușcărie și averile confiscate.

    Atunci și numai atunci o sa va votez