G4Media.ro

Alexandru Rafila: Nu vor fi restricţii din cauza Covid, dar vor fi…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Alexandru Rafila: Nu vor fi restricţii din cauza Covid, dar vor fi aceleaşi recomandări pe care insistăm/ Vor fi deschise şcolile, dar monitorizăm gradul de ocupare a paturilor de spital

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că nu vor mai fi restricţii din cauza COVID-19, în România, dar vor fi recomandări. Şcolile nu vor mai fi închise, dar va fi monitorizat gradul de ocupare a paturilor din spitale, iar un lockdown nu mai este posibil, în opinia ministrului. „Vor fi deschise şcolile şi ceea ce monitorizăm îndeaproape este gradul de ocupare a paturilor de spital, care la un anumit procent, noi am propus 75 la sută, poate să ducă la închiderea pentru o perioadă extrem de limitată, până scade acest grad de ocupare”, a afirmat el, citat de News.ro.

Alexandru Rafila a explicat, la Digi 24, vineri seară, că se insistă pe recomandări, în ceea ce priveste pandemia de COVID-19, şi a menţionat că sunt persoane care în spaţiile închise poartă masca, deşi e greu pe timp de vară.

„Nu vor fi restricţii, dar vor fi aceleaşi recomandări pe care insistăm şi eu sunt bucuros să constat în viaţa de zi cu zi că sunt multe locuri închise, multe spaţii închise, chiar şi mijloace de transport în comun, am văzut chiar şi în pieţe mai aglomerate, persoane care poartă masca şi o poartă corect. Asta este soluţia, chiar dacă e mai dificil, e vară, e greu de purtat masca, dar cred că dacă insistăm şi oamenii înţeleg că este într-adevăr pentru protecţia proprie sau a comunităţii, a colectivităţii în care trăiesc, cred că va exista o mult mai mare aderenţă la utilizarea măştii, decât la impunerea utilizării măştii într-un moment în care nervii sunt destul de întinşi şi în care gradul de acceptabilitate cred că este, a unei măsuri care pare coercitivă, cred că este destul de redus”, a declarat Alexandru Rafila.

Întrebat dacă vor mai fi închise şcolile, ministrul Sănătăţii a precizat că acest lucru nu se va mai întâmpla.

„Vor fi deschise şcolile şi ceea ce monitorizăm îndeaproape este gradul de ocupare a paturilor de spital, care la un anumit procent, noi am propus 75 la sută, poate să ducă la închiderea pentru o perioadă extrem de limitată, până scade acest grad de ocupare. Numărul de infecţii nu mai este un indicator”, a declarat Rafila.

Întrebat, de asemenea, despre un posibil lockdown, Rafila a spus că este aproape convins că nici acest lucru nu va mai fi instituit.

„Eu sunt aproape convins că aşa ceva nu mai trece nimănui prin cap. Noi suntem într-o criză economică aşa de profundă, în care un astfel de lockdown nu ar face decât să ducă la o criză catastrofală şi atunci toate măsurile astea or fi fără niciun fel de efect. Mai bine să fim echilibraţi, să facem recomandări ferme, să luăm măsuri medicale, acolo unde e nevoie, şi să evităm genul ăsta de abordări care de multe ori mi s-au părut neprofesioniste din punct de vedere al comunicării informaţiei”, a declarat Alexandru Rafila.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. In traducere „nu vom face nimica ca sa nu ne deranjamielectoratul fara minte care i-am convins deja tot noi in guvernarea alorlalti ca vaccinul e diavolul ca sa nu ii pierdem la urmatoarele alegeri”.
  Mai simplu spus dementul asta are pe constinta morti care puteau fi salvati.

  • Are morti pe constiinta pentru ca e ministrul sanatatii si sistemul medical romanesc e deplorabil. Dar nu morti de covid ,spre deosebire de ministrii din guvernele Orban si Catu ,a asigurat medicatie,oxigen,testare,evaluare si cel mai important evaluarea a avut loc in centre speciale ,nu la Urgente ,care au fost complet blocate si au murit mii de oameni de alte boli pentru ca nu mai primeau ingrijiri pentru ca era plin la urgente de oameni care asteptau testul covid. Acum te duci cu masina ta(nu se mai cheltuie zeci de milioane pe ambulante) ,te testezi,ti se fac analize,ti se ofera tratament si te duci acasa(ca peste tot in Europa).

  • „Diavolul sunt ceilalți”, lol.

 2. Lasati campania electorala. Ce a anuntat Rafilla nu e nici o mare inventie(asta se face in toata lumea cuvilizata) ,dar niciun motiv de critica pe banii altor partide. Toata Europa actioneaza la fel,intr-un echilibru intre masuri antipandemice si economice: se impun restrictii daca se umplu spitalele si este afectata ingrijirea altor patologii,pana atunci fiecare se ocupa de propria protectie,si de protejarea celor din jurul lor(nu prea e tipic romanesc dar alta varianta nu e) prin vaccinare,testare,si purtarea mastii daca este infectat pentru a nu mai transmite virusul si altora.

 3. Eu am inteles nevoia de restrictii cand erau spitalele pline,pacienti covid pe holuri si prin parcari,operatii suspendate etc…Dar acum sa fie „suparat” asta de mai sus ca nu sunt restrictii ,cu spitalele goale,e clar atac politic,nu o reala suparare. Nu zice ca la peste 75% grad de ocupare al paturilor covid se vor lua masuri,e ceva anormal in asta?
  Cand masluiau aia de dinainte testele sa tina alegeri,cand ascundeau mortii,cand nu erau medicamente era ok,iar acum cand se iau masuri in concordanta cu situatia reala si nu cu interesele de moment ale politicienilor nu mai e bine?

 4. Ba rafila, tactu omora oameni, tu omori copii! Nu mai ajuta ucraina, ba si sa vezi ca nu mai e criza!

  • Ce mesaj ambiguu,condamni comuniștii,dar susții putinisti,și ai impresia că Rafila omoară copii lasandu-i să meargă la școală. Băi vita haurista,copii mor in Ucraina,Romania ajuta Ucraina alaturi de toată lumea civilizata,și cel mai important lasă draq rublele alea fara valoare și du-te la lucru sa combați criza economică și în același timp să renunți la ajutorul social pe care ți-l plătim noi. Jig.odie hauristo-putinista…..