G4Media.ro

Alexandru Rafila: Am spus foarte clar că nu introducem niciun fel de…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Alexandru Rafila: Am spus foarte clar că nu introducem niciun fel de restricţii, avem doar recomandări. Singurele așa zise restricții unt legate de activitatea din spitale

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, că nu vor fi introduse niciun fel de restricţii în ţara noastră în contextul noului val de COVID-19 din China, relatează Agerpres.

Rafila a fost întrebat la TVR Info dacă există riscul reintroducerii de restricţii, în contextul discuţiilor legate de China şi de cei care călătoresc din această ţară în Europa.

„Nu. Una este să controlezi, de exemplu, fluxul de pasageri într-o zonă afectată de circulaţie intensă a tulpinii (de coronavirus – n.r.) şi altceva este să discuţii despre restricţii. Eu am spus foarte clar că nu introducem niciun fel de restricţii, avem doar recomandări. (…) Singurele, dacă vreţi, restricţii, dar aş pune ghilimele, sunt legate de activitatea din spitale în care personalul trebuie să fie echipat corespunzător, să poarte mască şi oricine vine în contact cu pacientul trebuie să facă acelaşi lucru ca să reducă riscurile pentru pacient. La fel, limitarea pentru o perioadă scurtă a vizitelor, poate două – trei săptămâni, în funcţie de situaţia locală, şi lucrul acesta, decizia managerului este generată de consultarea cu Direcţia de sănătate publică locală. Este o măsură obişnuită care se ia întotdeauna în timpul unei epidemii de gripă”, a explicat ministrul.

El a amintit că autorităţile române nu au declarat epidemie de gripă în această iarnă, având în vedere că acest demers ar duce la impunerea unor restricţii ca urmare a prevederilor legale adoptate în 2020.

„Nu am declarat epidemie de gripă. Dacă eram în urmă cu patru ani declaram epidemie. Între timp, a apărut un act normativ, la începutul anului 2020, o lege, 136, care introduce, atunci când se declară stare de epidemie, o serie întreagă de restricţii, cum ar fi izolarea obligatorie, carantina. Nu cred că sunt măsuri potrivite pentru perioada în care ne găsim. Nu sunt justificate nici din punct de vedere medical şi nu sunt justificate nici din punct economic şi social”, a menţionat Alexandru Rafila.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. eu spun întotdeauna ce ar trebui să facă ministrul sănătății. Dar nu sunt ministru. Sau sunt?

  2. Sunt disperați ziaricii după restricții. Ce le-ar mai place…!

  3. Foarte bine! Cu sau fără restricții, virusul circulă. Sa fie medicamente in farmacii și în spitale!

  4. Sa lasi la latitudinea bunului simt al romanului…. e lasitate maxima.