G4Media.ro

Alexandru Muraru (PNL): Sub conducerea PSD, Radioul Public a ajuns într-un colaps…

Alexandru Muraru (PNL): Sub conducerea PSD, Radioul Public a ajuns într-un colaps financiar și administrativ fără precedent / Radioul are un deficit de aproximativ 33 milioane de lei / Georgică Severin, salariu de 7000 de euro pe lună

Societatea Română de Radiodifuziune, cel mai mare trust media din România, se află în colaps financiar și administrativ fără precedent din cauza managementului catastrofal al lui președintelui Georgică Severin, membru PSD, se arată într-un raport dat publicității de Alexandru Muraru, reprezentantul PNL în Consiliul de Administrație al Radioului.

Potrivit acestuia, din aprilie 2017, de când Georgică Severin (foto) a fost instalat prin decizia lui Liviu Dragnea, liderul PSD la acea vreme, la conducerea SRR, instituția a suferit un declin fără precedent din punct de vedere financiar, administrativ și managerial.

”Astăzi, sub conducerea PSD, Radioul Public are un deficit de aproximativ 33 milioane de lei (credite de angajament, credite bugetare și necesarul pentru indexarea salarială la nivelul ratei anuale a indicelui inflației stabilit de INS). Aceasta a dus în repetate rânduri la încercarea lui Georgică Severin de a afecta transmisia și a nu mai contracta servicii de transmisie pentru Radio România Internațional, în special pentru a afecta românii din Diaspora.

Mai mult, în ultimele luni, în mod deosebit de la debutul pandemiei, conducerea SRR şi mai precis președintele director general al acesteia a dat dovadă mai mult decât o făcuse până în acel moment de incompetență, dezinteres faţă de public şi audiență, urmărind exclusiv interesele de partid”, se mai arată în raportul dat publicității de Alexandru Muraru,

Reprezentantul PNL în CA al Radioului Public susține că Georgică Severin încaseză un salariu de 7000 euro, mai mare decât președintele României. Muraru amintește că  președintele SRR ar fi cercetat în calitate de suspect pentru participare la grup infracțional organizat (întârzierea acţiunii fiind cauzată de debutul pandemiei) într-un dosar instrumentat de DIICOT care vizează înlocuiri și numiri de șefi de instituții deconcentrate la nivelul Caraș-Severin.

El susține că, potrivit relatărilor din presă,  nu doar că funcțiile de conducere au crescut la peste 100 sub mandatul său, dar colaboratorii-consilieri primesc astăzi salarii de aproximativ patru mii de euro, de trei ori mai mari decât un realizator de emisiuni.

Redăm mai jos comunicatul integral 

”Astăzi, Societatea Română de Radiodifuziune, cel mai mare trust media din România, se află în colaps financiar și administrativ fără precedent din cauza managementului catastrofal al lui președintelui Georgică Severin, membru PSD.

În mod accelerat, din aprilie 2017, de când Georgică Severin a fost instalat prin decizia lui Liviu Dragnea, liderul PSD la acea vreme, la conducerea SRR, instituția a suferit un declin fără precedent din punct de vedere financiar, administrativ și managerial.

Astăzi, realitatea din SRR se înscrie în strategia PSD de a sabota din interior instituțiile, blocându-le, făcându-le irelevante sau transformându-le în anexe de partid.

În fiecare an, instituția a fost amenințată cu intrarea în incapacitate de plată, în condițiile în care cheltuielile au depășit alocările bugetare.

Reamintim faptul că PSD a dat, în noiembrie 2016, o lovitură unică in istoria Radioului, prin eliminarea populistă a taxei radio-tv. Acest lucru a generat o subordonare financiară și editorială fără precedent în istoria de peste nouă decenii a instituției.

Practic, SRR a fost transformată într-o anexă a majorității PSD, pierzându-şi autonomia şi independenţa, precum şi credibilitatea în exercitarea misiunii sale publice conferită de Constituția României.

Deficit de 33 milioane RON

Astăzi, sub conducerea PSD, Radioul Public are un deficit de aproximativ 33 milioane de lei (credite de angajament, credite bugetare și necesarul pentru indexarea salarială la nivelul ratei anuale a indicelui inflației stabilit de INS). Aceasta a dus în repetate rânduri la încercarea lui Georgică Severin de a afecta transmisia și a nu mai contracta servicii de transmisie pentru Radio România Internațional, în special pentru a afecta românii din Diaspora.

Mai mult, în ultimele luni, în mod deosebit de la debutul pandemiei, conducerea SRR şi mai precis președintele director general al acesteia a dat dovadă mai mult decât o făcuse până în acel moment de incompetență, dezinteres faţă de public şi audiență, urmărind exclusiv interesele de partid.

Severin, salariu de 7000 euro, mai mare decât președintele României

Cu  un salariu mai mare decât președintele ţării, PDG al SRR demonstrează o incompetență managerială totală, girând cea mai nefastă perioadă a Societăţii Române de Radiodifuziune din cei 90 de ani de existenţă.

Promovarea incompetenţei şi a neprofesionalismului pe criterii exclusiv de partid şi asocieri politice, disprețul faţă de angajați, angajările pe criterii discutabile, irosirea banului public pe plimbări inutile (oprită doar de pandemie), pierderea poziției câștigate de SRR în peisajul media internațional, au culminat cu faptul că, instituția a fost practic decuplată de la prioritățile sale și proiectele strategice (dezvoltarea Radio Chișinău, trecerea pe transmisia digitală, majorarea numărului de frecvențe, identificarea unui nou sediu, integrarea unei soluții unice de tip portal online pentru toate paginile SRR etc).

Audiențele au scăzut dramatic, iar în ultimii trei ani nici un proiect investițional major nu a mai fost realizat.

Codin Ștefănescu și Georgică Severin, în dosar la DIICOT

Așa cum mass-media a relatat, în luna februarie a acestui an, președintele SRR ar fi cercetat în calitate de suspect pentru participare la grup infracțional organizat (întârzierea acţiunii fiind cauzată de debutul pandemiei) într-un dosar instrumentat de DIICOT care vizează înlocuiri și numiri de șefi de instituții deconcentrate la nivelul Caraș-Severin. Între timp au fost realizate și percheziții domiciliare sau la diverse instituții, iar 16 persoane au primit înștiințări oficiale.

Presa a relatat nu doar că funcțiile de conducere au crescut la peste 100 sub mandatul său, dar colaboratorii-consilieri primesc astăzi salarii de aproximativ patru mii de euro, de trei ori mai mari decât un realizator de emisiuni.

Pandemia de Covid 19 și nerespectarea legii, dezastru editorial

Concret, ca exemplu flagrant, în legătură cu măsurile dispuse de stat în legătură cu pandemia, PDG al SRR s-a acoperit de hârtii, ordine şi dispoziții, dar aproape 3 săptămâni după data de 15 mai nu a asigurat măsurarea temperaturii angajaților la intrarea în instituție aşa cum au făcut-o toate instituțiile de stat şi private cu promptitudine. Astfel, conducerea SRR a pus în pericol viața și sănătatea salariaților. Timpul a fost folosit  pentru a realiza achiziții foarte costisitoare în această direcție, fără a asigura nicio soluţie de tranziţie, aşadar încălcând legea. Iar achizițiile discutabile legate de pandemie sunt cu siguranţă mult mai multe.

Programul posturilor de radio este compus într-o măsură nepermis de mare din reluări în condițiile n care numărul angajaților este confortabil.

Numeroase monitorizări și relatări au evidențiat faptul că multe dintre grupajele SRR au derapat spre susținerea masivă a PSD, în vreme ce cazuri de imixtiuni editoriale în jurnalele de știri au devenit de notorietate. Astăzi, conducerea editorială a Radio România Actualități este complet în slujba PSD.

Modificarea ilegală a grilelor de programe și refuzul de a mai face ședințe de CA la sediul SRR

Grilele de programe au fost modificate ilegal în timpul stării de urgență, fără a cere acordul Consiliului de Administrație SRR, în condițiile în care actele normative emise de Parlament sau Guvern nu au inclus SRR.

De asemenea, începând cu luna martie, Georgică Severin a refuzat în mod repetat să mai organizeze ședințele la sediul SRR, invocând în mod nereal pandemia de Covid 19, și forțând organizarea online a acestora. În condițiile în care ședințele Guvernului, ale Parlamentului, ale Consiliilor Județene și Locale au loc fizic, atitudinea lui Severin demonstrează fără echivoc încercarea de a marginaliza rolul Consiliului de Administrație și a ține departe membrii de realitățile din instituție.

Domeniul cultural a fost complet compromis

Un alt domeniu intens afectat de pandemie la nivel național este cel cultural, iar SRR ar fi avut ocazia de a marca în acest domeniu prin tehnologia de care dispune. Cu toate acestea prezența online a orchestrelor radio este dintre cele mai slabe la nivel național.

Pe de altă parte, de cinci luni muzicienii angajați ai radioului nu sunt lăsați să facă nimic, cu excepții nesemnificative. Se acoperă totul prin transmisiuni live sau retransmisii nesfârșite, deşi, de la 1 iunie, activitățile culturale cu public în aer liber sunt premise (aşadar de peste două luni).

Muzicienii orchestrelor radio cântă independent în concediu în aer liber pe scena filarmonicii din Sibiu, sau ca membri în diverse formule de tip orchestral, dar nu la Sala Radio, unde s-ar fi putut pune scaune în fata salii de concert, aşa cum o fac toate instituțiile de cultură din țară şi din București. Acestea din urmă, încă din luna iunie, organizează diferite evenimente în aer liber, pentru a atrage atenția asupra rostului culturii dar şi asupra modului de cheltuire a banului public. De asemenea, s-ar fi putut realiza proiecte în parteneriat cu alte instituții care au spații adecvate la dispoziție.

De asemenea, așa cum fac instituțiile internaționale echivalente, s-ar fi putut organiza repetiții în sala mare de concert, care poate asigura distanțarea atât pentru corul academic sau corul de copii, cât și pentru orchestra, conform normelor legale in vigoare, în limita numărului aprobat. Dar toate acestea nu au fost stimulate sau aprobate de conducere. ”

Alexandru MURARU
Membru al Consiliului de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

19 comentarii

 1. SRR , alta gaura neagra….A cata?!?

  • Buna intrebare, asteptam raspuns. Partea buna cu gaurile negre, oricat de ‘negre’ ar fi, e ca distorsionand spatiu-timpul din jurul lor pot fi observabile, nimic altceva comparandu-se cu ele … (Exemplul de fata … Gaura uriasa in buget, n-are nimeni cum sa n-o observe …

  • Sunt curios să știu ce scria în MARELE PROIECT de șmanagement cu care a ”câștigat” postul.

 2. Și ce așteaptă frații din USL, peneleii, să salveze USR-ul acest radio? Sau ei vor doar să pună un om de-al lor director la 7.000 de euro.
  DE CE NU SE FACE O DELIMITARE CLARĂ A PRAGULUI MAXIM ȘI MINIM LA CARE POT AJUNGE SALARIILE ÎN RRRUMÂNISTAN. SALARIU MAXIM LA BUGETARI SĂ FIE DE 6 SAU MAXIM 8 ORI SALARIUL MINIM PE ECONOMIE. SCURT. CEL MAI MARE SALARIU ÎN STAT ÎL ARE PREȘEDINTELE.
  PROCENTUL MAXIM AL SPORURILOR SĂ NU DEPĂȘEASCĂ 30%!!!!

  • Ecuatia e buna, de analizat variabilele. De 7 ori salariul minim net nu moare nimeni de foame. 🙂 Dar ar trebui data o lege in acest sens pt. toti Bugetarii. + recuperatele sutele de milioane de euro ce s-au dus deja in pensii total nemeritoase.

 3. Șefii din asemenea instituții ar trebui să aibă salariul corelat cu profitul instituțiilor pe care le conduc. Nu e normal ca instituția să aibă pierderi și șeful să facă avere.

 4. PNL-ul ce-a pazit in toti acesti ani cand vorba lui Vasile, radioul se ducea in jos dar bossulica facea avere ? O scot acum de la naftalina, cu cateva luni inainte de alegeri ?

  Sunteti de-o ipocrizie inimaginabila, baieti, ati stat cu mainile in san si inca stati si va plangeti de drobul de sare. Pai aveti securisti care iau cam aceleasi sume si nu vorbeste nici drq. de ei … Chiar azi am dat exemplul sotului doamnei Hosu … (RomaniaLibera) … E noapte mintii ce se intampla in tara asta, unde 99% muncesc si restul culeg roadele.

  • *In situatia de fata, perfect corect si de-o dreptate demna de setea poporului roman, ar fi ca acestui individ sa ii se confiste 70% din avere. (sunt generos).

  • din pacate muuult mai multi culeg roadele

 5. gaura de la TVR la cat a ajuns ? a trecut de un miliard de euro ?

  am vazut in oras afise uriase cu figura mercenarului lui voikulesku. platit de cetateni, il slujeste pe varan.

 6. Stiti vreun psd-ist care a pefrormat pe unde a fost implantat?

 7. cum e posibil sa existe un salariu de 7000 euro pe luna? daca informatia este veridica, e de rau….

  cum s-a ajuns la un asemenea salariu?

  daca inteleg eu bine tema: asta trebuie dat jos ca sa punem unul de-al nostru, pe acelasi salariu?

  sa se reduca imediat salariul directorului general si dupa aceea sa se discute despre management si inlocuire!

  rapid, eu zic ca 700 de euro ii este suficient !

 8. Nea Georgel, o fi fost cel mai potrivit ptr. acel scaun? Sau daca nu , asta-i rezultatul?

 9. !Cristi

  Nu spun ca problema ridicata de domnia-voastra nu este importanta…

  totusi cred ca un salariu de 7000 euro pe luna exprima o nesimtire colosala….

  si mai cred ca nici un director general nu ar trebui sa primeasca acea suma, indiferent de la ce partid provine…

  deoarece acei bani sunt bani publici, nu exprima rezultatele unei firme pe piata…

 10. radioul in colaps. dar capusele au conturile pline, doldora.

 11. Niste nesimtiti ! Cei care muncesc intr-adevar nu ridica mai mult de 2700 de lei + bonuri de masa dupa mai bine de 15 ani de munca. Si ei sunt cei care inca tin in functiune institutia de la care sug nenorocitii astia semidocti … iar daca nu ne convine suntem poftiti sa plecam unde dorim …

 12. Mai trebuiau angajati cativa interlopi si modeulul FSN era complet. Mai mult FESENEU s-a asigurat prin lege că în pandemie șăfii de instituții publice SĂ NU FIE SCHIBAȚI..mai trebuia adăugat că obligatoriu să le fie date si pensii speciale.