G4Media.ro

”Alertă roşie” privind topirea gheţarilor din Austria în 2022

Sursa Foto: Facebook/ Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn

”Alertă roşie” privind topirea gheţarilor din Austria în 2022

Gheţarii nu s-au retras niciodată atât de repede ca în 2022 în întreaga istorie a măsurătorilor ce au început în urmă cu 132 de ani, a anunţat vineri Clubul alpin austriac, care a emis „o alertă roşie” în cel mai recent raport anual al său, informează agenția AFP, citată de Agerpres.

„În medie, cei 89 de gheţari austrieci monitorizaţi s-au retras cu 28,7 metri” anul trecut, „de 2,6 ori mai mult” decât în 2021, a alertat această asociaţie, ale cărei rezultate sunt preluate în bazele de date internaţionale.

„Retragerea continuă într-un ritm accelerat” şi „valoarea actuală constituie un record net”, iar gheţarul Schlatenkees din Tirol, „aflat în descompunere”, s-a retras cu 89,5 metri în 2022, comparativ cu 54,5 metri în anul precedent.

„Aceste date evidenţiază în mod clar consecinţele schimbărilor climatice masiv amplificate de oameni”, care vor duce la dispariţia gheţarilor din Austria „în 2075 cel mai târziu”, a deplâns Gerhard Lieb, un reprezentant al serviciului de măsurători.

În consecinţă, Clubul alpin austriac s-a pronunţat „cu vehemenţă” împotriva continuării extinderii domeniilor schiabile pe trei gheţari din regiunea turistică Tirol şi „pentru extinderea zonelor” fără activităţi umane.

Acelaşi recul a fost observat în întregul sistemul muntos alpin, unde se află 4.000 dintre cei 215.000 de gheţari de pe Terra. Fenomenul contribuie la creşterea nivelului mării, la instabilitatea terenurilor stâncoase şi la agravarea secetei.

Jumătate dintre gheţarii de pe Terra sunt condamnaţi să dispară până la sfârşitul acestui secol din cauza schimbărilor climatice, potrivit unor studii publicate în ianuarie în prestigioasa revistă Science.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...