G4Media.ro

Alertă de spionaj în Parlamentul European: Un software de supraveghere a fost…

sursa foto: Pexels/ Sora Shimazaki

Alertă de spionaj în Parlamentul European: Un software de supraveghere a fost găsit pe telefoanele unor europarlamentari din comisia de apărare

Comisia de apărare a Parlamentului European a fost ținta unui atac informatic, potrivit unui e-mail intern consultat de Politico. Parlamentul European le-a cerut miercuri membrilor subcomisiei sale de apărare să le fie verificate telefoanele pentru a detecta eventuale programe spion, după ce a găsit urme de piraterie informatică pe două dispozitive.

Din comisia de apărare fac parte și doi europarlamentari români – Traian Băsescu și Claudiu Manda.

Toți legislatorii din subcomitet au fost sfătuiți să își ducă telefoanele la serviciul IT al instituției pentru a fi verificate pentru spyware. Acum, Parlamentul European este în alertă maximă în ceea ce privește atacurile cibernetice și interferențele străine în perioada premergătoare alegerilor europene din iunie.

POLITICO a relatat în decembrie că o analiză internă a arătat că securitatea cibernetică a instituției „nu a îndeplinit încă standardele industriei” și „nu este pe deplin în linie cu nivelul de amenințare” reprezentat de hackeri sponsorizați de state.

Un membru al subcomisiei pentru securitate și apărare a mers marți pentru un control de rutină, care a dus la descoperirea unor urme de spyware pe telefonul său. Europarlamentarul a declarat pentru POLITICO că nu e clar de ce a fost vizat de un software de hacking.

Purtătorul de cuvânt adjunct al Parlamentului, Delphine Colard, a declarat că „urmele găsite în două dispozitive” au determinat e-mailul prin care se cerea membrilor să își verifice telefoanele.

„În contextul geopolitic dat și având în vedere natura dosarelor urmărite de subcomisia pentru securitate și apărare, o atenție specială este dedicată dispozitivelor membrilor acestei subcomisii și personalului care sprijină activitatea acesteia”, se arată în declarație.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează