G4Media.ro

Alegerile prezidențiale: 32 de secții de votare pentru români în loc de…

Alegerile prezidențiale: 32 de secții de votare pentru români în loc de una, în trei regiuni din Italia. Vor fi deschise secții inclusiv în câteva castele

Weekend-ul viitor, în zilele de opt, nouă și zece noiembrie, alegătorii români din străinătate sunt chemați să voteze pentru alegerile prezidențiale, care anul acesta par a fi mult mai dorite decât de obicei. Astfel, Consulatul, care se află în Torino, a cerut o mână de ajutor municipalităților, marilor orașe și circumscripțiilor regiunilor Piemont, Valle D’Aosta și Liguria, pentru a putea găzdui cât mai multe secţii cu putinţă. Răspunsul a fost dintre cele mai bune: 32 de secţii de votare în trei regiuni (dintre care 16 doar la Torino), scrie publicația italiană La Stampa, citată de Rador.

„Este un record pentru Italia – se bucură consulul Ioana Gheorghiaş, unul dintre responsabilii acestei performanţe – și este un succes și pe scară europeană”.

Pe scurt, instituțiile și-au pus la dispoziție propriile spații. Iar rezultatul final este un mozaic. Pe lângă cele două secţii de vot de la consulatul din Torino, se va vota, de exemplu, la Salonul Cavalerilor din Pinerolo, la Castelul lui Adelaide din Susa, la palatul provincial din Asti, în biblioteca din Aosta, dar și în școli, în centre de seniori, centre civice și așa mai departe. Din orașele mari până în micile municipii provinciale, toți alegătorii vor avea un loc aproape unde să voteze (pentru adrese și ore de deschidere, biroul diplomatic recomandă vizitarea site-ului consular https://torino.mae.ro).

Această amplă disponibilitate este necesară pentru a absorbi o cerere foarte mare, deoarece în cele trei regiuni locuiesc, conform datelor Istat, aproximativ 171 de mii de cetățeni români. „Ne așteptăm la o prezență foarte mare – continuă consulul – România este o republică prezidențială, astfel încât alegerile sunt resimțite profund”.

Pe de altă parte, este imposibil să cunoaştem numărul persoanelor cu drept de vot din fiecare zonă: „Acest lucru se datorează faptului că țara noastră nu are date de registru pentru țările străine. Fiecare cetățean poate vota în orice loc, destul să prezinte un document valabil, cu o înregistrare imediată care îl împiedică să voteze de două ori”.

Cele din weekendul viitor sunt primele alegeri la care se votează în afara consulatului din Torino. În rundele anterioare au existat unele probleme, având în vedere că sediul diplomatic putea găzdui maximum de două sau trei secţii de vot, absolut insuficiente. Aşadar cozi, așteptări îndelungate și diverse probleme, numai că de data aceasta, nu vor exista acest tip de inconveniente.

„Comunitatea românească este foarte prezentă, ne așteptăm la un număr mare, în special la Torino și împrejurimi”, continuă Gheorghias, care explică modul în care contactul dintre Consulat și cetățeni a evoluat la pas cu tehnologia: „Comunicăm foarte mult cu social media, în manieră modernă. Avem confruntări și feedback-uri extrem de pozitive”. Fără ajutorul instituțiilor locale nu ar fi fost posibil acest mic miracol de colaborare: „Multe municipalităţi au publicat chiar toate informațiile electorale pe paginile lor instituționale. Am întâlnit o atenție și o disponibilitate extraordinare”, conchide consulul.

Sursa: La Stampa/ Rador/ Traducerea: Cătălina Păunel

Sursa foto: Biroul Electoral Central

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. IN ZILELE DE 8, 9 si 10 NOIEMBRIE, nu doar in 9 si 10 ! Sunt TREI zile de vot in strainatate, nu doar DOUA ! Modificati, va rugam. Se voteaza si in ziua de VINERI !

  2. Gheorghiaș asta nu a fost numită de Dragnea?? Nu e fiica pre’tenului de facultate și unul dintre acționarii teldrum?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.