G4Media.ro

Alegerile parlamentare din Germania: Liderul social-democrat Olaf Scholz preferă un guvern de…

Olaf Scholz (sursa foto: Consiliul European)

Alegerile parlamentare din Germania: Liderul social-democrat Olaf Scholz preferă un guvern de coaliție cu Verzii și liberalii

Liderul Partidului Social-Democrat german, Olaf Scholz, a declarat luni că are mandatul de a conduce viitorul guvern de la Berlin după ce social-democraţii au înregistrat cel mai mare scor în alegerile parlamentare desfăşurate în Germania, el anunţând că intenţionează să formeze o coaliţie guvernamentală cu Verzii şi cu liberalii (FDP), transmit DPA, Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Aplaudat şi întâmpinat la sediul SPD cu un buchet de flori albe şi roşii, Scholz a afirmat că electoratul german le-a transmis conservatorilor că este timpul ca ei să treacă în opoziţie, după ce s-au aflat la putere timp de 16 ani.

„Electoratul s-a exprimat foarte clar. Ei au spus cine trebuie să formeze viitorul guvern. Alegătorii au consolidat trei partide – social-democraţii, Verzii şi FDP – şi de aceea acesta este un mandat clar pe care cetăţenii acestei ţări l-au dat – acestea trei ar trebui să formeze următorul guvern”, a spus liderul social-democrat german.

Potrivit acestuia, blocul conservator CDU-CSU nu „numai că a pierdut, dar a primit şi mesajul alegătorilor că va trebui să treacă în opoziţie”.

Olaf Scholz a argumentat că SPD, Verzii şi Partidul Liber-Democrat (FDP) au „suficiente convergenţe” pentru a forma un guvern şi a opinat că tratativele în acest scop trebuie să se desfăşoare cu „calm şi pragmatism”.

SPD a obţinut 25,7% din sufragii, în timp ce conservatorii cancelarului la final de mandat Angela Merkel au înregistrat doar 24,1% din voturi, după patru mandate consecutive la conducerea executivului.

Atât candidatul social-democrat Olaf Scholz, cât şi conservatorul Armin Laschet au anunţat că vor să formeze viitorul guvern.

Alte două partide sunt potenţiale pretendente la participarea la guvernare – Verzii, care au obţinut 14,8% din voturi, şi FDP, care a luat 11,5% din voturi.

Pentru a evita o altă „mare coaliţie” precum cea condusă în ultimii patru ani de Merkel, conservatorii şi social-democraţii vor trebui să-i convingă atât pe Verzi, cât şi pe liberali – partide cu agende politice extrem de diferite – să li se alăture într-o coaliţie tripartită. Este de aşteptat ca reprezentanţii Verzilor şi cei ai FDP să încerce să ajungă la o poziţie comună înainte de a începe negocierile oficiale cu cele două mari familii politice germane.

Viitorul cabinet german va fi primul după 16 ani care nu este condus de Angela Merkel. Tranziţia, care ar putea dura săptămâni sau chiar luni, este una istorică.

Sursa foto: Consiliul European

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

3 comentarii

  1. Laturile se aduna. 🤮

  2. Victoria neoliberalismului! Propaganda anti-Laschet a funcționat, echilibrul și pragmatismul CDU au fost eliminate, cale deschisă reformismului moral și economic, spre o lume în care doar cei cu bani mulți își vor permite stiluri de viață cu amprente de carbon reduse, iar ceilalți, marea majoritate vor trăi striviți de taxe eco, modest, spălați pe creier de propagandă. Wunderschön!

  3. Si hitler era socialist!