G4Media.ro

Alegerile din Bulgaria: Partidele pro-ruse au rămas în afara Parlamentului

Alegerile din Bulgaria: Partidele pro-ruse au rămas în afara Parlamentului

Niciunul dintre partidele pro-ruse anunțate nu a reușit să treacă pragul de 4% pentru a intra în parlamentul de la Sofia. Cel mai bine clasat între acestea este partidul „Vâzrajdane” al lui Kostadin Kostadinov (numit și Kostia Kopeikin), care a reușit să își îmbunătățească rezultatul de la alegerile anterioare și să obțină aproximativ 2,6% (la numărarea a 87,61% din procesele verbale procesate ale Comisiei Electorale Raionale), transmite Mediapool, citată de Rador.

Omul de afaceri și politicianul Veselin Mareșki, un susținător proeminent al lui Putin și cunoscut pentru retorica sa anti-occidentală și în mare parte anti-americană, i-a devansat pe toți cu campania sa electorală. A fost deghizată ca o reclamă la benzinăriile și farmaciile sale, dar apoi aceleași panouri au fost transformate în numărul său de coaliție din buletinul de vot. După cum se știe, partidul lui Mareșki „Volia” a participat la alegeri împreună cu Frontul Național pentru Salvarea Bulgariei (FNSB) a lui Valeri Simeonov, care a fost neplăcut surprins de decizia partenerului său de coaliție Krasimir Karakachanov de a candida singur cu VMRO.

Mareșki și Simeonov au format pentru o zi o uniune pragmatică numită Coaliția Patriotică Volia-FNSB. Aceasta a câștigat aproximativ 2,4% din voturi și rămâne sub linia următorului parlament.

Veselin Mareșki a mulțumit tuturor celor care l-au susținut și a subliniat că „evident nu a sosit încă timpul pentru profesionalism, integritate și pragmatism în politică”. El a spus că a rămas un politician anti-sistem, deși partidul său a fost practic un sprijin pentru cei din parlamentul anterior.

Nu atât de ambițios pentru aceste alegeri părea liderul formațiunii Ataka, Volen Siderov, fost partener al FNSB și al VMRO în parlament, care l-au dat afară de la Patrioții Uniți.

Până în prezent, se pare că cel mai promițător partid al uniunii naționaliste – VMRO – rămâne, de asemenea, în afara celei de-a 45-a Adunare Națională de la Sofia. Formațiunea Ataka, care în ultimul an și-a refăcut imaginea prezentându-se drept un partid ortodox cu o orientare pro-rusă nediminuată, a câștigat 0,49% din voturi.

Lucrurile arată și mai rău pentru partidul ABV a lui Rumen Petkov. Nici măcar celebrul conferențiar universitar Atanas Mangarov, atras ca și candidat pentru un post de deputat și imagine a campaniei, nu a reușit să miște rezultatul la cel puțin 1 la sută.

Partidul Reînvierea Patriei, al cărui lider este Nikolai Malinov, liderul mișcării rusofile acuzat de spionaj în favoarea Rusiei, a suferit, de asemenea, o înfrângere majoră. Rezultatul formațiunii este de așa natură încât nici măcar nu este captat de „radar”. Malinov, care se autodefinește drept un „patriot bulgar”, a primit însă un alt premiu – cu câteva zile înainte de alegeri, el putea vizita din nou Moscova, după ce a fost ridicată interdicția de a părăsi țara.

Potrivit explicațiilor avocatului său, a expirat perioada legală de 18 luni în care procuratura trebuie să depună un rechizitoriu în instanță, ceea ce elimină automat măsura de reținere a acuzatului de spionaj Malinov.

„Rezultatele arată în mod clar că votul majorității a fost pentru schimbare și toate partidele asociate cu statu quo-ul au încasat pierderi. Votul de protest s-a îndreptat cel mai mult ]n favoarea formațiunii „Există un astfel de popor”, dar și formațiunile mai mici au primit o parte din voturi”, au comentat sociologii pentru Mediapool.

Cetățeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB) a câștigat alegerile în Bulgaria, formațiunea, „Există un astfel de popor” este a doua forță politică, Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (partidul etnicilor turci-n.trad.) își recâștigă locul patru, cu un avans fragil în fața coaliției Bulgaria Democrată, iar VMRO rămâne în afara parlamentului, după cum arată rezultatele oficiale ale Comisiei Electorale Centrale, la numărarea a 96,35% din voturile procesate.

Sursa: Mediapool/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.