G4Media.ro

Alegeri regionale și departamentale în Franța: Partidul lui Macron suferă o înfrângere…

Alegeri regionale și departamentale în Franța: Partidul lui Macron suferă o înfrângere drastică, dreapta clasică și stânga în revenire, partidul lui Le Pen pe locul doi

Primul tur al alegerile regionale și departamentale din Franța a fost prilejul unei reveniri a partidelor clasice ale dreptei și stângii, al unui recul al extremei drepte și performanței foarte slabe a partidului centrist care-l sprijină pe președintele Republicii, Emmanuel Macron, pe fondul celui mai ridicat absenteism din timpul celei de-a Cincea Republici, după 1958 – 66%.

Potrivit estimărilor prezentate de televiziunea publică France 2 pe baza rezultatelor parțiale, partidul de centru dreapta Les Republicains (LR) și aliații au totalizat 27% pe ansamblul Franței, urmați de Reunirea Națională (RN), condusă de Marine Le Pen cu 19% (față de 28% la precedentul scrutin regional din 2015), Partidul Socialist (PS) și aliații 17%, Ecologiștii (EELV) 12% și Republica în Mișcare (LREM), partidul macronist (care nu a participat la scrutinul din 2015), 11%.

În cele 12 regiuni ale Franței metropolitane, pe primul loc s-a situat LR (șase regiuni), PS (cinci regiuni) și RN (o regiune).

Pentru turul doi, care va avea loc duminica viitoare, se califică listele care au obținut peste 10% într-o regiune și acestea pot fuziona cu listele care au obținut peste 5%.

În turul al doilea, lista clasată pe primul loc într-o regiune primește automat 25% din mandatele de consilieri regionali, iar restul de 75% se distribuie între listele care obțin peste 5% în turul 2.

Pe lângă alegerile regionale au avut loc și alegeri pentru consiliile departamentale (echivalentul județelor), care au loc prin scrutin majoritar uninominal în două tururi, votul dându-se unor binomi de candidați compuși dintr-un bărbat și o femeie. În primul tur este declarat ales binomul care obține majoritatea absolută a voturilor exprimate, în caz contrar se organizează un al doilea tur între candidații care au obținut minimum 12,5% din alegătorii înscrii pe liste sau în caz că sunt mai puțin de doi care îndeplinesc această condiție între primii doi clasați.

Acest scrutin este considerat un test pentru alegerile prezidențiale de anul viitor, iar rezultatele preliminare au fost calificate de analiști drept un eșec pentru  candidații dați favoriți în sondaje, Macron și Le Pen. În alegerile prezidențiale din 2017 în turul al doilea s-a confruntat Macron și Le Pen, în timp timp ce candidați LR și PS au fost eliminați din turul 1.

Sursa: Harta rezultatelor alegerilor regionale din Franța, captura France Info

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. Rassemblement national – condusă de Marine Le Pen spre un net recul.

 2. la republique en marche arriere :))
  Se duce la vale neomarxismul lui macrou și ciolos

 3. Micron tocmai a dovedit la urne ca nu este decat un parvenit diletant !.

 4. Partidul lui Macron a platit pentru cele 2 mari REFORME profunde si complexe, necesare Frantei socialiste: Codul muncii si Legea pensiilor!
  Cand sa faci REFORME profunde, asta se intampla!
  In Romania nu se intampla, dar nici REFORME nu avem!
  In Franta Legea pensiilor a fost adoptata prin Decret guvernamental, ca sa n-o bage in Parlament si s-o macelaresca populistii!
  Iar Codul muncii era ca cel din Romania: nu te puteai atinge de un bugetar sa-l dai afara, erau pe viata asigurati cu loc de munca!
  Au facut cele 2 mari reforme, cum „platesc”!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.