G4Media.ro

Alegeri prezidențiale în Ucraina.  Un actor de comedie fără experienţă politică, în…

Alegeri prezidențiale în Ucraina.  Un actor de comedie fără experienţă politică, în fruntea sondajelor

Secţiile de vot au fost deschise la ora 5.00 GMT în Ucraina pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, extrem de imprevizibile, cu un actor fără experienţă politică în fruntea sondajelor într-o ţară care se confruntă cu un război, potrivit AFP, citat de News.ro

Volodymyr Zelensky, în vârstă de 41 de ani, şi a cărui singură experienţă de guvernare se rezumă la a interpreta rolul unui profesor de istorie devenit subit preşedinte într-un serial de televiziune, îi devansează de departe pe rivalii săi cu peste 25% din intenţiile de vot, potrivit ultimelor sondaje publicate în această săptămână.

Mai multe sondaje de opinie arătau că actualul preşedinte, Petro Poroshenko, se află pe locul secund, un rezultat care ar duce la un duel între cei doi în al doilea tur.

Fostul premier Yulia Timoshenko candidează, de asemenea, şi ar putea să îi ia locul lui Poroshenko în turul al doilea.

Doar 9% dintre ucraineni au încredere în guvern, cel mai scăzut procentaj din lume, conform unui sondaj Gallup publicat în martie. Media mondială a fost de 56% în 2018. Doar 12% dintre adulţii ucraineni au încredere că alegerile sunt corecte, iar 91% consideră că este răspândită corupţia în guvern.

Poroshenko a fost ales în 2014, la scurt timp după ce Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina, eveniment care a declanşat o revoltă armată a unor separatişti pro-Rusia în estul Ucrainei care a dus la moartea a 13.000 de persoane şi care continuă şi în prezent. Guvernele vestice au susţinut Ucraina în acest conflict iar mai mulţi oficiali şi investitori străini sunt îngrijoraţi de imprevizibilitatea adusă de Zelenskiy.

Poroshenko a vizitat des zona de conflict şi a fost lăudat pentru că a gestionat conflictul şi a luat o atitudine dură faţă de Rusia.

Însă mulţi votanţi sunt nemulţumiţi pentru că el nu a reuşit să gestioneze corupţia şi sărăcia. O creştere a preţului gazelor a cauzat o nemulţumire răspândită printre consumatori.

Tymoshenko a descris creşterea preţurilor ca fiind un „genocid” şi a promis că va mări pensiile. Zelenskiy a promis că dacă va fi ales va aduce reforme anti-corupţie şi va revitaliza discuţiile de pace privind soarta estului Ucrainei.

Sursa Foto: rfe.org

Citește și

Favoritul prezidenţialelor din Ucraina, un comediant, ar avea o vilă nedeclarată într-o comună italiană preferată de oligarhii ruşi/ Deține oficial 4 apartamente în Kiev, o casă la țară și alte apartamente în Ialta și Marea Britanie

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. asta a promis salarii de 4000$ pentru profesori si gaz rusesc de 4 ori mai ieftin, drept ca nu a explicat cum o va face, si a amai promis ca se va intelege cu Putin sa inceteze razboiul.

  2. De parcă Poroshenko nu era deja un actor de comedie fără experienţă politica. Timoshenko e cel mai bun candidat, dar votanţii sunt fraieri, ca de obicei.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.