G4Media.ro

Alegeri prezidențiale Franța: Candidata dreptei clasice Valerie Pecresse stârnește critici până și…

foto: captură video

Alegeri prezidențiale Franța: Candidata dreptei clasice Valerie Pecresse stârnește critici până și în propria tabără. Ea se află în luptă cu candidații extremei drepte, Marine Le Pen și Eric Zemmour pentru calificarea în turul 2

Candidata partidului Les Republicains (LR, centru dreapta), Valerie Pecresse, a ținut duminică primul mare miting la mai puțin de două luni de la primul tur de scrutin din 10 aprilie, la Paris în sala Zenith în fața a 7.500 de militanți ai partidului.

La miting au fost prezente toate figurile de frunte ale dreptei clasice, cu o singură excepție: fost președinte al Republicii (2007 – 2012), Nicolas Sarkozy, ale cărui remarci critice la adresa lui Pecresse au fost divulgate presei în ultimele zile.

Președintele LR, Christian Jacob a spus “a fost o ambianță frumoasă, momente adevărate, momente adevărate”, o declarație nu tocmai entuziastă. Alții au fost de-a dreptul critici: “Accelerează Valerie!”, a îndemnat-o din sală liderul centrist Herve Morin.

“Ai zice că e Le Cid jucat de o elevă din școala elementară”, a declarat un alt lider LR sub condiția anonimatului, referindu-se la piesa lui Corneille din secolul XVII.

Reacția din partea rivalilor politici a fost devastatoare: “Naufragiu în direct” a scris pe Twitter Samuel Laffont din campania digitală a lui Zemmour. Purtătorul de cuvânt al lui Le Pen, Sébastien Chenu, a spus că discursul lui Pecresse s-a fâsâit, iar ministrul delegat la transporturi Jean-Baptiste Djebbari – sprijinitor al președintelui Emmanuel Macron, a ironizat-o pe candidata LR ca o „actriță care nu a părut într-una dintre zilele ei foarte grozave” cu un discurs „lung” care „suna destul de fals”.

Principala critică la adresa lui Pecresse, care este președinta regiunii Ile de France (pariziană) este tendința sa către tehnocrație și lipsă să căldură. Ea are și probleme de poziționare politică, fiind înghesuită între centristul Macron și cei Le Pen și Zemmour care nu o consideră o candidată de dreapta.

Sondajele îl dau detașat în fruntea intențiilor de vot pe Macron cu 25 – 26%, în timp ce Pecresse, Le Pen și Zemmour se luptă pentru al doilea loc calificativ în turul 2, cu scoruri cuprinse între 13 și 17%. Candidații stângii abia dacă cumulează împreună 20 – 25% din intențiile de vot.

Sursa foto: captură video/Valerie Pecresse

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

4 comentarii

  1. Macron va castiga din nou! Puteti sa va dati cat vreti voi cu curu de pamant postacilor 🤣. E pe departe cel mai competent dintre adunatura aia de laturi.

    • In general e greu sa învingi un președinte în exercițiu și după 5 ani. E vorba de experiență, deținerea puterii, etc. Oricum, 5 ani e prea mult, modelul cu 4 ani aduce mai multa competiție.

    • @Marius
      Pana in 2007, erau 7 ani (septennat) ptr presedinte si 5 pentru deputati.

  2. Alegerile in Franta nu pot fi fraudate. Nu se voteaza prin posta, nu se voteaza cu autocarul, nu electronic, nu voteaza decedatii, etc.