G4Media.ro

Alegeri parlamentare Franța: președintele Emmanuel Macron în pericol de a-și pierde majoritatea…

Sursa foto: Harris Interactive

Alegeri parlamentare Franța: președintele Emmanuel Macron în pericol de a-și pierde majoritatea absolută în parlament – sondaj

Potrivit rezultatelor sondajului Harris Interactive pentru Challenges, realizat pe un eșantion de 6.492 de alegători în seara de 12 iunie, după primul tur al alegerilor pentru Adunarea Națională, alianța pro-prezidențială Ensemble (Împreună, centru) are avea 257 – 297 de deputați în noul hemiciclu.

Sondajul dă o estimare de 161 – 219 mandate pentru Noua Uniune Populară Ecologică și Socială (Nupes, alianța stângii), dintre care Franța Nesupusă (LFI, stânga populistă) condusă de Jean-Luc Melenchon, autopropus la funcția de prim ministru, ar deține partea leului cu 97 – 119.

Potrivit aceluiași sondaj, Reunirea Națională (RN, dreapta populistă) condus de Marine Le Pen ar obține 23 – 45 de deputați, iar Republicanii (LR, centru dreapta) și aliații lor ar obține 45 – 65 de mandate.

Estimarea mediană a sondajului ar da 277 de mandate pentru Ensemble, sub majoritatea absolută de 289, față de 350 la alegerile din 2017. Un astfel de rezultat ar constitui o premieră după 2002 de când mandatul prezidențial a fost aliniat celui parlamentar (cinci ani), iar scrutinul prezidențial a fost urmat de cel parlamentar la scurt timp, șeful statului obținând de fiecare dată majoritatea absolută în Adunarea Națională.

În timpul celei de-a Cincea Republici (după 1958), o singură dată în Adunarea Națională nu a existat majoritate absolută: în 1988 când Partidul Socialist a guvernat minoritar în următorii cinci ani cu sprijin din partea Partidului Comunist, folosind articolul 49.3. al Constituției de 39 de ori – adoptarea unui proiect de lege prin angajarea responsabilității guvernului, iar moțiunile de cenzură ulterioare au eșuat toate prin abținerea Comuniștilor.

Repetarea după cel de-al doilea tur de scrutin din 19 iunie a acestei situații ar face guvernarea Ensemble foarte dificilă, deoarece modificările constituționale din 2008 au limitat dreptul de legiferare prin angajarea responsabilității.

Sub Republica a Cincea nu au existat coaliții de guvernare post-electorale, iar unica soluție pentru Ensemble ar fi o înțelegere cu LR, care are o orientare similară de centru-dreapta în domeniul economic, dar ar limita sever aplicarea în practică a programului cu care președintele Macron a fost reales în aprilie.

Proiecția dată de sondaj arată însă că Nupes nu are nicio șansă să obțină cel mai numeros grup parlamentar și deci pretenția lui Melenchon de a fi numit prim ministru are toate șansele să rămână la stadiul de declarație.

De asemenea, sondajul proiectează primul grup parlamentar (minimum 15 deputați) pentru RN în urma scrutinului majoritar uninominal cu două tururi. Precursorul RN, Frontul Național, a obținut 35 de deputați în 1986, singura dată sub cea de-a Cincea Republică franceză când Adunarea Națională a fost aleasă prin scrutin proporțional de listă.

În fine, sondajul arată efectul distorsionant al scrutinului majoritar uninominal cu două tururi: la primul tur Ensemble a obținut 25,75% pe ansamblu, Nupes – 25,65%, RN – 18,7%, iar LR – 13,6%.

Sursa foto: Harris Interactive

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Excesul de „Slava U..” dăunează grav electoral.