G4Media.ro

Alegeri în Australia: Laburiştii, favoriţi pentru a reveni la putere / Sunt…

sursa foto: Pexels

Alegeri în Australia: Laburiştii, favoriţi pentru a reveni la putere / Sunt așteptați sâmbătă la vot 17, 2 milioane de australieni

Australienii votează sâmbătă pentru a-şi alege parlamentul, un scrutin ce ar putea marca revenirea la putere a laburiştilor după nouă ani de guvern conservator, dar care se anunţă strâns, relatează Agerpres, care citează France Presse.

Secţiile de votare s-au deschis la 8.00, ora locală (22.00 GMT), şi se vor închide la 18.00.

Aproximativ 17,2 milioane de alegători aleg cele 151 de locuri din Camera Reprezentanţilor pentru un mandat de trei ani. Patruzeci din cele 76 de locuri din Senat sunt de asemenea reînnoite pentru şase ani. Partidul sau coaliţia care câştigă majoritatea în camera inferioară va fi automat însărcinat cu formarea guvernului.

Liderul opoziţiei laburiste, Anthony Albanese, favorit în sondaje pentru a deveni următorul prim-ministru, le-a cerut alegătorilor „să-i dea o şansă”.

„Daţi acestei ţări o şansă, avem proiecte”, a spus Albanese, care l-a descris pe actualul prim-ministru conservator Scott Morrison drept „cel mai dezbinător pe care l-am văzut vreodată”.

Morrison, aflat la putere din 2018 şi care aspiră la un nou mandat, pare să fi redus avansul laburiştilor în sondaje în ultimele zile, deşi încă rămâne în urmă.

El şi-a acuzat rivalul că dă dovadă de „mândrie exagerată” susţinând că este deja sigur că va câştiga.

Ultimele două sondaje publicate înainte de alegeri, joi şi vineri, le oferă laburiştilor un avans de şase puncte, dar diferenţa tinde să se reducă.

Ambele tabere încearcă să atragă alegătorii care sunt îngrijoraţi de creşterea costului vieţii, cu o inflaţie anuală de 5,1% şi salariile în urmă în termeni reali.

Într-o ţară afectată de inundaţii, incendii şi secetă din ce în ce mai gravă, laburiştii promit să facă mai mult pentru mediu.

Votul este obligatoriu în Australia şi cei care se abţin riscă o amendă de 20 de dolari australieni (13 euro).

Responsabilii electorali au schimbat regulile în ultimul moment pentru a permite mai multor persoane pozitive cu COVID-19 să voteze prin telefon, în acest prim scrutin federal de la începutul pandemiei.

sursa foto: Pexels

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Plus vaccinare obligatorie cu zoaiele alea care nu au rezolvat nimic: după ce s-au vaccinat peste 90% din ei gemeau spitalele de cazuri.