G4Media.ro

Alba: Tezaur monetar roman, descoperit de un detectorist, expus în premieră la…

sursa foto: Primaria Sebes

Alba: Tezaur monetar roman, descoperit de un detectorist, expus în premieră la Muzeul din Sebeș

Şase monede romane imperiale de argint, descoperite la Răhău de un detectorist, sunt expuse la Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeş, în patrimoniul căruia a intrat micul tezaur monetar după predarea sa autorităţilor locale, relatează Agepres.

„În vara anului 2022, în patrimoniul muzeului din Sebeş a intrat un mic tezaur de denari imperiali romani provenind de pe raza localităţii Răhău. Autorul descoperirii este Adrian Herlea, un sebeşean pasionat de arheologie şi detecţii, care a predat micul tezaur autorităţilor locale, ajungând astfel la muzeul din localitate. Cele şase monede romane imperiale de argint, care cântăresc împreună 15,55 g, se află într-o stare bună de conservare”, se arată în comunicatul semnat de purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Sebeş, Nadia Arsin.

După ce au fost curăţate de depunerile acumulate în perioada în care au stat în sol, monedele au putut fi identificate fără dificultate.

Trei dintre ele au fost emise de împăratul Septimius Severus (193-211), iar celelalte de Iulia Domna (193-211), Geta (189-211) şi Caracalla (211-217), în perioada cuprinsă între anii 195 şi 211 d. Chr.

Se crede că monedele nu au fost îngropate intenţionat, „lipsa unui recipient în care să fie depuse sugerând faptul că au fost ţinute probabil într-o pungă, pierdută în urmă cu 1.800 de ani de unul dintre locuitorii regiunii sau, de ce nu, de un călător care s-a abătut de la drumul principal care mergea de la Caput Stenarum (Boiţa) spre Apulum (Alba Iulia) şi care trecea prin proximitatea Răhăului de astăzi”.

Potrivit comunicatului, Răhăul, astăzi parte componentă a municipiului Sebeş, abundă în descoperiri datând din epoca romană.

„Fără a intra în detalii, amintim existenţa acolo a unei villa rustica, la ‘Budurăul Ciobănelului’, investigată arheologic în anul 1960, o posibilă altă villa rustica, la ‘Arsuri’, ceramică şi monumente funerare romane la ‘Crucea Dodicii’, de unde provine lespedea funerară a veteranului Legiunii XI Claudia, Titus Flavius Rufus, monument epigrafic de excepţie, expus astăzi lângă intrarea în biserica satului”, se precizează în comunicat.

Tezaurul ales drept exponat al lunii ianuarie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş nu este singura descoperire monetară de la Răhău.

De-a lungul timpului, începând din secolul al XIX-lea, în localitate au fost făcute o serie de astfel de descoperiri.

„Înainte de 1845, în malul unui mic pârâu s-a găsit un tezaur format din câteva sute de denari romani republicani din argint, care au ajuns însă la Viena. În malul pârâului ‘Valea Caselor’ s-au descoperit în anul 1866 şase monede dacice, ajunse în colecţia Gimnaziului Evanghelic din Sebeş. Alte trei monede romane de argint au fost găsite întâmplător pe raza localităţii, în puncte neprecizate în 1867, 1869 şi 1870”, se mai arată în comunicat.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

  1. Ce este un detectorist? Nu exista acest cuvant

    • Uneori e nevoie de cuvinte noi. Există oameni pasionați care fac treaba arheologilor. Dețin detectoare, sunt autorizați și îi găsiți pe YouTube. Arheologii își iau salariile și stau prin birouri in loc sa ia țara la pas. Sarmigetausa zace necercetată. Și nu numai ea. Respect pentru oamenii care predau aceste mărturii ale istoriei. După cum se scrie si in articol, pe vremuri tezaurele luau drumul străinătății.

  2. imi aduc aminte de un interviu cu un arheolog, a fost intrebat de ce ei nu cauta comori cu detectorul de metale. raspunsul lui a fost halucinant, ei nu cauta la intimplare, ei cauta stiintific.

  3. Un detectorist practicand detectoria. Sunteti superbi G4, demni urmasi ai lui Caragiale 😀

    • Exista și detectoristi de gaze, de radiatii, etc

  4. Punga? Acum 2000 de ani? Da, de la Lidl.